Volks AutosEM Tuning
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    DORSET ,ENGLAND
    Posts
    13

    A4 2.0 FSI fault codes. Help!!

    Hi, I have seen quite a few similar issues posted with the 2.0FSI AWA engine. Basically it does not idle very well and it sometimes seems to misfire at about 2000 RPM occasionally. I have plugged in and got the following repeat faults:

    16698 - misfire(s) detected single (unspecified) cylinder P0314-001 intermittent
    16712 - knock sensor 1 (g61) P0328-001- signal too high - intermittent
    17927 - camshaft adjustment; bank 1 P1519-008- malfunction intermittent

    The car also sounds quite tappety at tick over. One mechanic suggested that the tappets may be starved of oil because of a blocked oil pick up in the sump. The car does not display any oil pressure warnings though.
    i have used the car to drive a 300 mile round trip this weekend and when cruising along the motorway it feels perfect and returned a health 37mpg.

    Any help would be greatly appreciated!!

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    DORSET ,ENGLAND
    Posts
    13
    I have got a bit further with this but still not resolved the 16698 misfire fault.
    Any suggestions for this one fault code?

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    10
    Hi ihave someting similar that code 16698 could be coil packs mines is going into audi for recall. worth calling your nearest dealer to see if theres a recall. you get free car to use

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    DORSET ,ENGLAND
    Posts
    13
    Hi,
    Thanks for the reply. I have replaced the coil packs and the fault persists.
    I have plugged in with a VAG-Com tool again and whilst on tick over there is a constant misfire on cylinder 2.
    Spark plugs and coil packs have been changed and swapped about but the misfire is always present on number 2 cylinder.
    When the car is a sat ticking over there is a constant white smoke coming from the exhaust. I guess this is from the unburnt fuel from the misfire? The car does not lose any coolent and the engine oil is not emulsified.
    Any help or suggestions would be greatly appreciated.

  6. #5
    AlexGSi2000's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Liverpool
    Posts
    1,068
    Have you had cylinder two compression tested?
    Pull out the coil and stick a spark-plug in the end to make sure its actually sparking - if not then it could be the wiring to the coil pack.

  7. #6
    mad1980's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Huddersfield
    Posts
    2
    Quote Originally Posted by mikeallington View Post
    Hi,
    Thanks for the reply. I have replaced the coil packs and the fault persists.
    I have plugged in with a VAG-Com tool again and whilst on tick over there is a constant misfire on cylinder 2.
    Spark plugs and coil packs have been changed and swapped about but the misfire is always present on number 2 cylinder.
    When the car is a sat ticking over there is a constant white smoke coming from the exhaust. I guess this is from the unburnt fuel from the misfire? The car does not lose any coolent and the engine oil is not emulsified.
    Any help or suggestions would be greatly appreciated.

    if you have a missfire on cylinder 2 its possible may be faulty injector in number 2 if you have the skill to do so remove the injector from cylinder 2 and put it in to cylinder 4 if the fault moves you will 100% know that thats a fault with out having to waste money
    i would do that with coilpacks befor buying them too

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    10
    Hi audi did check on coil packs there fine part of the recall..so had car put on vag-com same error codes came up and 3 new ones..now engine light came on the other day..i was like bloody hell got car home and took lead of maf sensor nowt changed so took it for a drivedrove fine, but still odd tick over and fuel usage,so took it to get checked today same error codes and 3 new ones old ones were cleared. and couple due to me taking plug off other 3 point kinda to tensioner..this is bein looked into a bit more but the strangest thing happend who ever had this car before me and the person before them have been trying to sort this out,

    when i took maf plug off it was spotless inside..carb looked spotless so im guessing egr has been done as well...back to the strange thing we took filler cap off and the engine threw a wobbler not mad but like it had been starved of air really weird, put cap back on and it was ok took it off back to wobbler.. michael said that he had only ever come across this once i think something to do with a little vacum pump partly blocked,, the effect it had on engine it fed on its own oil..weird i know. he`s looking into this so my problem might be tensioner which has an effect on other things.....watch this space guys i have to say michael is a top guy

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    DORSET ,ENGLAND
    Posts
    13
    I have just been looking at my engine whilst running at idle. Is it normal for the aux belt tensioner to be twitching?

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    DORSET ,ENGLAND
    Posts
    13
    I have swapped the coil packs around and the fault stays with cylinder 2. There is a very occasional misfire on cylinder 3 also.

  11. #10
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    10
    Hi i would think there is a certain amount of slack in the aux belt..i would phone Audi and ask this question if they cant answer tell em to shut shop lol

 

 

Similar Threads

  1. Fault codes help
    By Andy_S3 in forum VCDS (formerly VAG-COM) forum
    Replies: 1
    Last Post: 3rd December 2008, 20:27
  2. 2.8 V6 fault codes help
    By stapo69 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 15th June 2008, 18:00
  3. fault code help
    By Audi_nut in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 5th May 2008, 20:33
  4. fault code help
    By vw754 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 27th June 2007, 23:43

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO