Sky InsuranceBadger5
Results 1 to 16 of 16

Thread: Help Please

  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    8

    Help Please

    Hello everyone, new to this forum.

    I have had a issue with my car. My local garage diagnosed that i had a P0601 error showing on my ECU. I went to Audi who told me I have to replace the ECU. I found a company that do this and I got a new ECU fitted. The problem is still very apparent while driving the vehicle. This is what happens:

    1. The car seems un-responsive as if its in limp mode
    2. When the revs reach around 2,500k the car shudders and wont boost, this persists through all gears.
    3. It feels like the car is shuddering and is also backfiring

    I have had the new ECU checked and there is no errors showing.

    I'd really appreciate any response or information anyone has.

    If there is a mechanic on here that knows the problem, please contact me as I really need this problem fixed.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    8
    AUDI 1.8T 20v Quattro = 5 speed

  4. #3
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,436

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by bez101 View Post

    But i don't have a chipped ECU. my new ecu is 100% standard and there are no errors being shown HOWEVER my previous ECU did have check sum errors!

  6. #5
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,436
    diesel petrol ?
    who checked the new ECU ?
    was it new second hand
    was it the same part number as the old 1

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    diesel petrol ?
    who checked the new ECU ?
    was it new second hand
    was it the same part number as the old 1
    Petrol, the ECU was second hand, 100% standard and working and also the same part number. The ECU reprogramming company checked it. the new ecu has been plugged into a machine and there is no errors logged on it

  8. #7
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,436
    any smoke at all any codes on new ecu
    long shot but did you have the old ECU checked ?

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    any smoke at all any codes on new ecu
    long shot but did you have the old ECU checked ?
    No smoke is showing, the car just feels like it is in limp mode. I can hear the turbo spooling and it does when you rev out of gear. as soon as you put your foot flat down the revs build up then the car shudders and takes ages to go through the gear. If you hold it for too long the engine management light flashes for 5-10 seconds. There were no error codes showing on the new ecu after a test run experiencing this problem. There were a few check sum errors on the previous ecu and i have just asked the company to notify me if they still have those error codes to hand.

    Really appreciate your help pal

  10. #9
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,436
    have you checked coil packs spark plugs ?
    may sound daft but coils make the EML light flash
    if you still have the old ECU have it checked
    audi can and do tell you a part needs changeing when its a diffrent problem.

  11. #10
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    have you checked coil packs spark plugs ?
    may sound daft but coils make the EML light flash
    if you still have the old ECU have it checked
    audi can and do tell you a part needs changeing when its a diffrent problem.
    Well audi told me in the first place that the actual problem was my ECU. they fobbed me off with 'the internals of your ecu are damaged'. the car does need a service and i did question the coil packs however my garage said that problem wouldnt do what the car is doing if that makes sense

  12. #11
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,436
    where are you ?
    it could do with logging
    i cant see it been the ecu really as you have the same problem would be very unlucky for both ecu's to have the same problem

  13. #12
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,436
    Quote Originally Posted by bates View Post
    Well audi told me in the first place that the actual problem was my ECU. they fobbed me off with 'the internals of your ecu are damaged'. the car does need a service and i did question the coil packs however my garage said that problem wouldnt do what the car is doing if that makes sense
    did you pay audi for the scans

  14. #13
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    where are you ?
    it could do with logging
    i cant see it been the ecu really as you have the same problem would be very unlucky for both ecu's to have the same problem
    Well out of kindness the ECU company has sent me another ECU to try. I am in Berkshire, RG40

  15. #14
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,436
    thats good of them hope it cures it
    if not id be thinking fueling problem or a daft sensor

  16. #15
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    thats good of them hope it cures it
    if not id be thinking fueling problem or a daft sensor
    Well i have AUDI specialist who is due to look at it next week so we will see

  17. #16
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,436
    did you get this sorted ?

 

 

Similar Threads

  1. help please!!!! audi 5000 problems needing hep
    By grantk in forum Classic Audi Forum
    Replies: 2
    Last Post: 5th May 2004, 01:32
  2. Some help please New A3 TDi or 3.2
    By Wish in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 12th November 2003, 17:03
  3. URGENT Help Please
    By [Dave B] in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 5th November 2003, 17:06
  4. Help please.
    By c_coffell64 in forum Classic Audi Forum
    Replies: 0
    Last Post: 18th June 2003, 00:50
  5. I.T. help please!
    By MisterD in forum General Chat
    Replies: 8
    Last Post: 20th January 2003, 21:19

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO