Volks AutosMonster Motorsport
Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    devon
    Posts
    3

    Weird noise on start up from cold!

    Alright could do with some advice on my b6 2.0 petrol, when usually starting from cold the car makes a weird raspy sound for about 3-4 seconds on start up. Does anyone know what this could be? I've give the car a full service ie spark plugs, oil, filter, fuel filter etc. just curious what I could be. Any advice would be appreciated thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Teesside
    Posts
    387
    Not a grinding? if it was it could be starter not disengaging
    Mods done: interior: Light to dark conversion, To Do: Carbon trim, carpet to be replaced, rear window retrofit. Exterior: Resprayed in Skoda's Rallye Green, 18" RS4 reps fitted, xenons, LED sidelights/NumberPlate lights, B Pillars wrapped in carbon. To Do: Lowering 35mm all round, tints, Tuning: Yet to do exhaust/remap/ egr delete etc..


  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    devon
    Posts
    3
    No it's not a grinding almost seems like the oil isn't at top of engine and then seconds later it goes.

  5. #4
    Dubbers1's Avatar
    Top Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Bedfordshire
    Posts
    216
    I have the exact same thing on my 1.8T, only developed itself in the last few months, its like a weird super fast clicking for a couple of seconds then its gone
    Audi A4 1.8T S-Line Quattro (190) '04

    VCDS HEX-USB+CAN


  6. #5
    Greeny233's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Leuchars
    Posts
    550

    My Social Networking

    Follow Greeny233 On Twitter

    Weird noise on start up from cold!

    Sounds like the hydraulic tappets just taking a second or two to fill with oil.
    Chris "the machine" Green.
    2004 Audi A4 1.9tdi Sport Quattro Avant

  7. #6
    Mike.M's Avatar
    5th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Dorset
    Posts
    1,412
    as above.....get this on the wifes Mk5 Golf FSI. Regular oil changes help it a lot and find it comes back with the oil getting older as it gets thicker and does not flow as nice as when the oil is fresh.

    I aim for 6 monthly changes
    Mike

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    devon
    Posts
    3
    Yeah thanks, that sounds like it could be the issue, it's definately inside engine, I say I've given it an oil change and didn't make no difference. Would it be harmful to engine if left as is is? And would the change of the hydraulic tappets be expensive!

  9. #8
    pauldazzle's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Cardiff
    Posts
    549
    Could be early sign of the oil pick up strainer being clogged. Very common problem on VAG 1.8T's.
    A4 Avant B6 1.9 TDI 130 Sport (6) Moro Pearl Blue, GMBH S Line Kit, Decat pipe, 165bhp remap, EGR delete, Dunlop SP Max, Full Leather, Cruise Control, Full DIS, Bose, Audi phone prep, Cooled Glove Box, Rear privacy glass, Rear parking assist.
    2003 Seat Ibiza 1.2 TSI FR in Lima green.

  10. #9
    AliGod78's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Horsham, United Kingdom
    Posts
    52
    Do these 1.8's have timing chains or belts?

  11. #10
    bowen's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    456
    Quote Originally Posted by pauldazzle View Post
    Could be early sign of the oil pick up strainer being clogged. Very common problem on VAG 1.8T's.
    you are the dispenser of bad news aren't you. Almost every post i read of yours is "your engine is doomed!"

    Lol, only banter.
    Audi A4 B7 SE S line TFSI Quattro.

  12. #11
    bowen's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    456
    belts.
    Audi A4 B7 SE S line TFSI Quattro.

 

 

Similar Threads

  1. S3 pop noise on start up from cold
    By scotty_24 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 17th July 2012, 19:48
  2. engine tappety when starting up from cold
    By Johnny0709 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 9
    Last Post: 23rd June 2012, 22:27
  3. An intermitant rattle or tapping on start up from cold.
    By funnyclub in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 67
    Last Post: 21st November 2010, 17:53
  4. Noisy start-up from cold start???
    By linners in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 3rd March 2010, 15:47
  5. Weird noise when starting engine???
    By Defratos in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 14th January 2005, 11:09

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO