Chris NottEM Tuning
Results 1 to 9 of 9

Thread: Maf

  1. #1
    bowen's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    456

    Maf

    Ok,

    I am still getting a rough/misfire idle at cold start. I unplugged the maf last night, the engine was already warm and took the car out (i think) it pulled better however I got a huge hesitation at full boost.

    This mornings cold start with no MAF was fine, smooth idle and power seems great.

    The only thing is the MAF is new 5 months old if that? Does anyone have a pic of the MAF fitted, I am not sure if I installed it back to front?

    Cheers,
    Audi A4 B7 SE S line TFSI Quattro.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Rumburgh Suffolk
    Posts
    175
    Is it an oil burner or petrol? It has been known on other forums that some MAFs are not the genuine article, where did you get yours from?
    If its happier with it disconnected then it probably is failing, the output normally drops as they fail, making the ECU inject less fuel due to it thinking the airflow is lower, that would cause a rough idle at cold because it will be too lean, is it better when its warm?
    That said when they do fail they normally still start ok when cold...
    Mark

    2001 A4 TDI 130 SE, takes me to work
    2011 Suzuki Alto SZ4, tootles the good lady around
    1992 Replica Cobra 4.6V8, makes lots of noise...
    and gives you neck ache, and isn't for sale anymore...
    1949 Ferguson TED20, moves things that I can't move
    1959 Massey Ferguson 35 TVO, thats two ticked off the list...
    Lucky the good lady likes tractors...

  4. #3
    bowen's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    456
    Hi Mark,

    Its a 1.8t.

    With the MAF plugged in I get a misfire or rough cold start, on boost it hesitates and jerks.

    Without MAF, i still get a rough idle from cold. On boost it pulls harder, but still get a hesitation on full boost?
    Audi A4 B7 SE S line TFSI Quattro.

  5. #4
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Rumburgh Suffolk
    Posts
    175
    Hard to say if it is the MAF in that case, have you had it scanned for any faults?

    Maybe coilpacks or plugs...
    Mark

    2001 A4 TDI 130 SE, takes me to work
    2011 Suzuki Alto SZ4, tootles the good lady around
    1992 Replica Cobra 4.6V8, makes lots of noise...
    and gives you neck ache, and isn't for sale anymore...
    1949 Ferguson TED20, moves things that I can't move
    1959 Massey Ferguson 35 TVO, thats two ticked off the list...
    Lucky the good lady likes tractors...

  6. #5
    brasiliangringo's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    496
    You cant diagnose it efficiently unless you have access to VCDS to run some checks. A good MAF at peak RPMs is making around 80% of max BHP, so a 200bhp car shld have a healthy MAF peak at around 160 g/s.

  7. #6
    bowen's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    456
    Thanks both, getting new plugs fitted next week and lgging with vcds too!
    Audi A4 B7 SE S line TFSI Quattro.

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Rumburgh Suffolk
    Posts
    175
    Have you checked the intake hoses for splits etc, both sides of the turbo...any air leaks anywhere??
    Mark

    2001 A4 TDI 130 SE, takes me to work
    2011 Suzuki Alto SZ4, tootles the good lady around
    1992 Replica Cobra 4.6V8, makes lots of noise...
    and gives you neck ache, and isn't for sale anymore...
    1949 Ferguson TED20, moves things that I can't move
    1959 Massey Ferguson 35 TVO, thats two ticked off the list...
    Lucky the good lady likes tractors...

  9. #8
    bowen's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    456
    do you mean the turbo intake pipe? If so yes, with nothing looking out of place.

    I stripped down the air box, checked for leaks and all vac hoses and nothing!
    Audi A4 B7 SE S line TFSI Quattro.

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    8
    hi mate, just wondering if you have sorted your problem? I have the car issue with mine and wondering which direction to go in, I got mine scanned earlier and came back with this code:

    17544 P1136 001
    Bank1, mixture adaption (add)
    System too lean
    Static

 

 

Similar Threads

  1. MAF Sensor/Induction kit
    By AndyS3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 21st July 2003, 09:10
  2. maf sensor
    By tvr1 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 15th July 2003, 09:52
  3. MAF
    By Speedy in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 4th June 2003, 09:44
  4. MAF Cleaning (used to be "Technical Forum")
    By Joshie in forum General Technical / How To
    Replies: 34
    Last Post: 3rd February 2003, 10:39
  5. MAF Cleaning (used to be "Technical Forum")
    By Joshie in forum General Chat
    Replies: 0
    Last Post: 6th January 2003, 15:55

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO