EM TuningSky Insurance
Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Chester
    Posts
    167

    2.5TDI 180 white smoke on start up

    I’m getting quite a bit of white smoke when starting the car after it's been left overnight and I’d REALLY appreciate a few pointers from those more knowledgeable than me or anyone that's had the same problems. The smoke is white with a blue tinge and only last for around 10-15 seconds. There’s no smoke at all after that and it was MOT’d recently with a smoke test result of 0.32.

    Condition wise - It’s pulling fine. The last two tanks have been 34.5mpg, it’s normally 37mpg but I’ve not done as much motorway driving recently. It’s losing no oil or coolant. I’ve noticed the right bank of injectors are a bit sooty, compared to the left bank anyway.

    So I’ve trawled the forum and it seems problems could be a bunch of things......coolant temp sensor (temp gauge is behaving normally), Injector problem/seals, fuel return pipes leaking. Any ideas on which of these is more likely, ruling any of them out or suggesting other possible faults??

    Thanks in advance. H
    A4 (B6) 2.5TDI QUATTRO SPORT AVANT

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    quattrojames's Avatar
    Moderator

    Status
    Online
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Dorset
    Posts
    13,856

    My Social Networking

    Follow quattrojames On Twitter Add quattrojames on Facebook
    First off you need to establish if it's oil or diesel smoke.
    Ingolstance Read about my A6 HERE.

  4. #3
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Lancaster
    Posts
    1,780
    White sounds like water. Grey/blue s diesel/oil.
    I'd say it's condensation.
    Mine used to stink when first started. Disconnected the egr and it's been fine since.
    Atlas Grey A4 2.5 TDI Quattro Sport.
    Mods so far: Cruise control, DIS, Heated Mirrors, Tuning box, Xenonx, Centre Arm Rest, MFSW, RNS-E, SDS and Aero Wipers.
    To do: None yet.
    Next: Auto dip rearview mirror and Folding Mirrors.

  5. #4
    Turkster's Avatar
    Bro.Paul 2.5TDI Quattro Sport

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Northampton, Northamptonshire, United Kingdom
    Posts
    2,723
    run some injection cleaner through it and a oil change may be on the cards. use the right oil.

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Chester
    Posts
    167
    Thanks guys. Just back from a week away. I think i'll leave it overnight with my local indi and he can tell me what he thinks once it's been stood.....my sense of smell is crap! I regularly run millers through the tank and it's only ever been serviced by Audi/Specialists so the oil is right.
    Will update...... if I get a useful diagnosis!
    A4 (B6) 2.5TDI QUATTRO SPORT AVANT

  7. #6
    marktdisport's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    mids
    Posts
    1,193
    it defo sounds like your EGR valve is f+@#ed m8y.... grab some blanking plates of fleabay and try removeing the egr and then have a few days of trying it that way.......
    A4 TDI 130 SPORT..
    now sold but still in the family, gone back in time to the cupra R again..

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Chester
    Posts
    167
    Cheers Mark, didn't think of that. I bought a plate months ago and just not got round to it.
    A4 (B6) 2.5TDI QUATTRO SPORT AVANT

  9. #8
    marktdisport's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    mids
    Posts
    1,193
    it seems you may have to also blank of the pipe think turkster done this to stop eml showing may be wrong though
    A4 TDI 130 SPORT..
    now sold but still in the family, gone back in time to the cupra R again..

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Chester
    Posts
    167
    So I've tried a number of things and still no change....I left it with a local independant VAG specialist overnight who suggested that the issues are normal and to be expected from these engines in lower temps. The cloud of smoke on start up is pretty embarrassing though.
    To recap:- I only use Shell V-Power and regularly run Millers through it. The battery was tested at 86%. The glow plugs are only 10,000miles old. New fuel and air filter. Oil and filter change recently using Quantum Platinum. Cams are fine. Coolant temp sensor changed. Blocked off EGR. Showing no fault codes. Tried the light-switch trick and no difference. At 175K the car runs perfect and pulls like a train.
    I'm going to get the timing checked and look into cleaning the injectors/replacing seals.
    If any of you guys have other suggestions I'd appreciate them. Thanks in advance.
    A4 (B6) 2.5TDI QUATTRO SPORT AVANT

  11. #10
    swarcup's Avatar
    5th Gear
    Breakout Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    beverley,East yorkshire
    Posts
    1,267
    my engine is at 135k and there is no smoke on start up, infact it takes a few seconds after start up for there to be anything showing out the exhaust but the initial smoke is white until it warms up. Im no great mechanic but have you had the intake manifolds cleaned out as they can choke up restricting the airflow. As you say the diesel pump timing can cause issues but if it is starting ok then it may not be this. Injectors sound a possibility
    Last edited by swarcup; 12th December 2011 at 15:49.
    2.5tdi Avant Q S 180 - 19" RS6 reps - chrome mirrors - ambient light package - cruise and dis retrofit - chrome side repeaters - front sline lowr conversion with cupra r splitter - rear lower valance with twin cut outs and exhaust tips - rs4 rear antiroll bar - puddle and footwell lights - sline door blades - fully colour coded - b8 autodimming mirror on custom window adapter - geuine aero wiper upgrade - genuine heated mirror upgrade

  12. #11
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    770
    Quote Originally Posted by haytch75 View Post
    So I've tried a number of things and still no change....I left it with a local independant VAG specialist overnight who suggested that the issues are normal and to be expected from these engines in lower temps. The cloud of smoke on start up is pretty embarrassing though.
    To recap:- I only use Shell V-Power and regularly run Millers through it. The battery was tested at 86%. The glow plugs are only 10,000miles old. New fuel and air filter. Oil and filter change recently using Quantum Platinum. Cams are fine. Coolant temp sensor changed. Blocked off EGR. Showing no fault codes. Tried the light-switch trick and no difference. At 175K the car runs perfect and pulls like a train.
    I'm going to get the timing checked and look into cleaning the injectors/replacing seals.
    If any of you guys have other suggestions I'd appreciate them. Thanks in advance.
    As you have checked everything else I a gree that it could be the timing.My last 2.5Tdi Q SE used to trail white smoke when cold otherwise ran fine but now I have another which has had a retime after the belts were done and starts quicker without any white smoke I dont think the other one was timed %100 when its belts were done

 

 

Similar Threads

  1. '00 2.5tdi clouds of white smoke!!!
    By 0v0 in forum Diesel forum
    Replies: 106
    Last Post: 18th May 2011, 00:34
  2. A6 C5 2.5TDi No power and White Smoke
    By dfh44 in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 4th October 2010, 10:16
  3. Audi A6 2.5Tdi excessive white/grey/slight blue smoke, loosing coolant
    By ash1983 in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 28th February 2010, 21:13
  4. Puff (cloud) of white smoke on start up..Is this normal
    By bebecheekymonkey in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 19th March 2007, 15:29
  5. White Smoke?
    By vishal in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 19th August 2006, 13:45

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO