Monster MotorsportVolks Autos
Results 1 to 23 of 23
Like Tree2Likes
  • 1 Post By V8Guzzler
  • 1 Post By cnut

Thread: Do I have problems! Help if you can :)

  1. #1
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Staffordshire, UK
    Posts
    454

    Question Do I have problems! Help if you can :)

    Hi All,

    I have an A4 Avant AVF 1.9TDI Quattro Avant. 2004 plate.

    I have always had, since owning issues with very rough running once started for 10-15mins. Having exhausted everything I can, apart from having the injectors sonic cleaned and seals replaced which is my final option.

    The thread about what has happened can be viewed here:
    Running Issues at Cold

    Since then I have noticed some other issues.

    When the car rough idles at the start, I get quite a lot of smoke. This smoke appears to have a blueish tinge to it. I get no other smoke whilst running and even booting it. Only when you start and it rough idles for 10secs or so.

    I have also noticed now that the oil is being eaten, having topped it up 3 weeks or so ago, its down below minimum again!

    So any ideas or help appreciated.

    Would air in the system, which was one of the first suspicions through the tandem fuel pump (and gasket changed to no effect), cause blue smoke? Presuming that is caused by oil burning to quickly? Is that because it's leaking somewhere.

    Somone mentioned oil seals? where are these and could these be an issue? Expensive? It has been on longlife servicing before I owned it.

    Rich
    Audi Avant A4 54 1.9Tdi Quattro & Leon Cupra R 2005 1.8T remapped to 275bhp

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    East Mids
    Posts
    452
    Blue smoke on start up is oil residue on the valves. Used to happen in my Lexus.

    Try an oil treatment (a really thick oil you add to the existing oil) I use this in my S4 and doesn't use as much now
    Funkyfin2000 likes this.
    B6 S4 4.2 V8 SILVER SALOON - BEIGE ALCANTARA - BOSE SYMPHONY - DRILLED/GROOVED FRONT DISCS

    FOR SALE: £6750ono

    Previous Cars
    .:R32 MKIV 3DR Pearl Black (Awesome car), Lexus RX300, Lexus LS400, Mitsubishi Shogun Sport V6, Audi TT Roadster 225, Range Rover Vogue 4.6 V8, Mazda RX8 231, Peugeot 307 CC 180, Subaru Impreza WRX 2.5, BMW520i, Lexus IS200,Golf GTi MKV, Audi A4 1.9TDi 130

  4. #3
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Staffordshire, UK
    Posts
    454
    So.....my Audi is now in for injectors out, ultrasonic cleaning, new bolts and seals!

    Will know in a week or so if things have improved......will keep you updated as we go!

    Interesting times...i hope I don't need any new injectors :S
    Audi Avant A4 54 1.9Tdi Quattro & Leon Cupra R 2005 1.8T remapped to 275bhp

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    18
    I have always had, since owning issues with very rough running once started for 10-15mins. Having exhausted everything I can, apart from having the injectors sonic cleaned and seals replaced which is my final option.
    I had a quick look in your other thread, but has anyone ever checked in the injector deviations using VCDS?

    In measuring blocks you can view the injection deviations for each injector, which usually gives you some idea if one is blocked as it will show how much the ECU is trying to compensate by adjust the fuel from the each injector to make it idle smoothly, and you can usually go between -2 and +2 and its supposed to be okay, but on a nicely running vehicle with no problems its usually alot closer than that, normally +/- 0.5

    If there is only injector that is vastly different, like one at +/-4 then its usually a problem with that injector, or cam wear, or poorly adjusted rockers after someone has had injectors out in the past.

    The other thing is that once a fault code is thrown up it will normally stop adjusting those injection deviations, even if the fault code is for something entirely unrelated, so if dodgy temp sender threw a code, and caused poor running... even if fault is fixed the ECU still wont try and adjust the fuel from each injector until the code is deleted.

  6. #5
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Staffordshire, UK
    Posts
    454
    No codes ever Enzo....it's never thrown one up...

    Yup measured values and two injectors are normally +-3 or so for first 1min or so....then they come in to line...

    Cam wear has been checked as common but no problems and injectors have also been adjusted and rechecked!

    Will see what new seals do...
    Audi Avant A4 54 1.9Tdi Quattro & Leon Cupra R 2005 1.8T remapped to 275bhp

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    202
    What colour smoke have you had at cold start? My AVF does something similar and puffs out a blue/white smoke. Only when its colder mornings though. I am considering a set of injector seals for mine. If yours is also burning oil it could injector seals or possibly a worn turbo?

  8. #7
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Staffordshire, UK
    Posts
    454
    Not really burning that much oil at all....

    time will tell, hopefully injectors back from cleaning today!
    Audi Avant A4 54 1.9Tdi Quattro & Leon Cupra R 2005 1.8T remapped to 275bhp

  9. #8
    S3 GAZ's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Renfrewshire Scotland
    Posts
    299

    Re: Do I have problems! Help if you can :)

    I have the same. Avf quattro. Get blue smoke on startup. Dissapears after 10 secs

    Doesnt eat oil.

    I have a dodgy temp gauge though. Think my temp sender is dud. Mpg id down to 40 now. Just ordered a replacement temp sender

  10. #9
    S3 GAZ's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Renfrewshire Scotland
    Posts
    299

    Re: Do I have problems! Help if you can :)

    I have the same. Avf quattro. Get blue smoke on startup. Dissapears after 10 secs

    Doesnt eat oil.

    I have a dodgy temp gauge though. Think my temp sender is dud. Mpg id down to 40 now. Just ordered a replacement temp sender

  11. #10
    Greeny233's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Leuchars
    Posts
    550

    My Social Networking

    Follow Greeny233 On Twitter

    Do I have problems! Help if you can :)

    Also I have exactly the same problem with exactly the same car and engine type. The only thing I notice with mine is that it's worse on very cold days. My old B5 diesel suffered with the same problem also but it's never really bothered me that much so I just live with it, although if you find a fix let me know
    Chris "the machine" Green.
    2004 Audi A4 1.9tdi Sport Quattro Avant

  12. #11
    5th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Hull
    Posts
    1,433
    Mine used to run rough until I changed my cam belt and set my torsion angle to 0.0°

    this can be checked with VCDS under engine measuring block 4 and the last read out the closer to 0 the better

    its easy to adjust if its out too

  13. #12
    S3 GAZ's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Renfrewshire Scotland
    Posts
    299

    Re: Do I have problems! Help if you can :)

    Quote Originally Posted by Greeny233 View Post
    Also I have exactly the same problem with exactly the same car and engine type. The only thing I notice with mine is that it's worse on very cold days. My old B5 diesel suffered with the same problem also but it's never really bothered me that much so I just live with it, although if you find a fix let me know
    Yeah same here its worse in cold weather. It doesn't bother me either. Its been like that for 3 years.

    Roll on the summer.

  14. #13
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Staffordshire, UK
    Posts
    454
    Still got the same issues here and as the weather has got colder so has the problem again
    Audi Avant A4 54 1.9Tdi Quattro & Leon Cupra R 2005 1.8T remapped to 275bhp

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    UK
    Posts
    121
    Quote Originally Posted by Funkyfin2000 View Post
    Still got the same issues here and as the weather has got colder so has the problem again
    What diesel are you using? Because I notice mine initially smokes quite badly on a cold start with cheap Supermarket fuel but since I have started using branded (Texaco, BP, Shell) fuel it no longer smokes on first start. Like you, the colder the weather the more it smoked.

  16. #15
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Staffordshire, UK
    Posts
    454
    Always Tesco - think I will start to give Shell a go..
    Audi Avant A4 54 1.9Tdi Quattro & Leon Cupra R 2005 1.8T remapped to 275bhp

  17. #16
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    UK
    Posts
    121
    That's what I always use to use and it's fine in the summer but as soon as it starts getting colder it smokes quite badly. Use as much of the Tesco fuel as possible before adding in the branded fuel and see if you notice any difference. It might take a couple of £10 fills before the last of Tesco crap is out of the system.
    BRILLO likes this.

  18. #17
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Staffordshire, UK
    Posts
    454
    I think I'm going to have a go at this - will see how I get on and report up once done - It's been a constant thing and I've replaced ALOT of things...
    Audi Avant A4 54 1.9Tdi Quattro & Leon Cupra R 2005 1.8T remapped to 275bhp

  19. #18
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    UK
    Posts
    121
    Any luck so far mate?

  20. #19
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Staffordshire, UK
    Posts
    454
    Quote Originally Posted by cnut View Post
    Any luck so far mate?
    Well had a tank in so far....another tank needed soon of Shell Diesel... seems better on cold starts but certainly not 100% fixed it... still smokes...need to do some more testing!
    Audi Avant A4 54 1.9Tdi Quattro & Leon Cupra R 2005 1.8T remapped to 275bhp

  21. #20
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    UK
    Posts
    121
    Quote Originally Posted by Funkyfin2000 View Post
    Well had a tank in so far....another tank needed soon of Shell Diesel... seems better on cold starts but certainly not 100% fixed it... still smokes...need to do some more testing!
    Hmm... Yeah I would give it another tank of Shell and see how it is after that, it might take a while before you notice the difference fully. I think all diesels without a DPF have a tendency to smoke slightly on a cold start and PD engines seem worse than others I have seen.

  22. #21
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Staffordshire, UK
    Posts
    454
    Yeah think you are right - I was thinking about putting a couple of tanks of the new Vpower Diesel as well just to help it along....
    Audi Avant A4 54 1.9Tdi Quattro & Leon Cupra R 2005 1.8T remapped to 275bhp

  23. #22
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    UK
    Posts
    121
    Quote Originally Posted by Funkyfin2000 View Post
    Yeah think you are right - I was thinking about putting a couple of tanks of the new Vpower Diesel as well just to help it along....
    It sure won't do any harm! I am yet to try that, I tried some BP Ultimate Diesel and the car was soooo much smoother after using that, it's amazing what difference a decent quality fuel can make to an engine.

  24. #23
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Staffordshire, UK
    Posts
    454
    yeah pretty cool - may well give it a go when my wallet can swallow £17.90 a litre of fuel :S
    Audi Avant A4 54 1.9Tdi Quattro & Leon Cupra R 2005 1.8T remapped to 275bhp

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO