Monster MotorsportEM Tuning
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    audi-prof's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Aberdeen
    Posts
    5

    TDi 140 with a Limp!

    Evening all,

    I've had a squint on the search but cant find anything with the same problems to mine.

    On a long run today from Oban on the west coast back up to Aberdeen and about 1.5hrs in after cruising along just around 60mph i put the foot down a little to get her up a hill, next thing i knew it went into limp mode and would not accelerate, there were no warnings on the DIS. I pulled over and turned her off for a few minutes and once i restarted everything seemed fine. Then about an hour later i was overtaking in 6th, and hit limp mode again, like before no error messages in the DIS. Pulled over and then restarted again, same as before.

    The car is a 53 plate TDi Sport with only 61k on the clock. I could be imagining it since i've had problems but i could swear that the turbo chatter sounds different when changing gear. Made it home no probs but intentionally held back from any full throttle openings. I've only had the car 8 months, and to be honest i've always felt its harder on fuel than i expected, only achieving 42mpg on a motorway run from aberdeen to edinburgh on friday, dont know if this could be related?? My previous car was a Focus ST and she could achieve high 30s on a similar run, and it was a properly thirsty *****!

    I've noticed other threads from years ago mention potential turbo vane problems but these seemed to be on far higher mileage cars. I just got the A3 to release some funds for a house purchase and was planning to change cars again soon so would rather not have a big bill coming my way!

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    devonmikeyboy's Avatar
    As far from JBS as possible !

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,257
    Does sound like it might be sticky vains. Get somebody with CAGCOM to run some checks on the car or buy some http://www.innotecworld.com/c-1064-turbo-clean-set.aspx to clean the soot out of the turbo and see if that sorts it.
    06 Audi 2.0 PD140 Sport TDI Quattro S-LINE.
    Old engine 330 bhp @ flywheel 263 bhp @ wheel 490 lb torque. Audidriver write up HERE
    Now stripped and playing with an uprated Cryo treated engine fitted with bigger turbo,water/methanol,uprated injectors etc etc.Wanting 400 bhp and 500 lb torque.

    Other car 500+ bhp MK4 Golf R32 turbo.

  4. #3
    a3glenn's Avatar
    6th gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    milton keynes
    Posts
    94
    might be a split hose some where, but then i would exspect it to do it all the time,

    i have a 53 plate same engine, i get between 50-55mpg on motorways
    Audi a3 facelift 2011, 19" wheels, s3 side skirts, bkd 163k

  5. #4
    Dec
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Colchester, Essex, United Kingdom
    Posts
    318
    Sorry to sound like an idiot, but I have an 04 140 TDI and have been having some problems too. I thought mine was to do with the MAF being dirty/needing replacing.

    How do I know if my car is in 'limp' mode. I'm guessing it means reduced power, but what actually happens? My car sometimes judders a bit/holds back over about 2.5k revs but have been waiting to take the MAF out and clean it first. Slightly worried after reading this post!


    '04 A3 2.0 TDI.

  6. #5
    Gti Jazz Blue's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Hampshire
    Posts
    1,654
    Have it scanned if it is going into limp mode, as others have posted, I would hazard a good guess at stick vanes.

    My mate is a mechanic and he has changed plenty at around that milage.

    As I said to him, plenty of experiance for when mine goes (67K currently)

    Paul
    Last edited by Gti Jazz Blue; 12th April 2010 at 10:02.
    2011 (MY12) Skoda Octavia II FL VRS Manual Hatch 2.0Tsi in Race Blue.
    Gone not forgotten -
    2005 Black A3 (8P1) S-Line 2.0TDi DSG. Eibach Pro Springs, Koni FSD shocks and a few bling bits inside.
    Revo 99 GTi Turbo, too much to list mod wise.
    92 Golf Gti Mark 2 16V.

    VCDS HEX-USB+CAN

  7. #6
    Dec
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Colchester, Essex, United Kingdom
    Posts
    318
    Just Googled limp mode on A3's and it looks like mine isn't doing that as it won't go over 3k rpm. Sorry for Hi-Jacking


    '04 A3 2.0 TDI.

  8. #7
    audi-prof's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Aberdeen
    Posts
    5
    Cheers for the responses guys.

    She is in at the Dr's just now having her mind read. They seem to think the turbo is over boosting which is causing it to cut out.

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    24
    Hi,

    I had a similar scenario when i use to own a mk 4 golf tdi. Traveling up a hill, if i putmy foot down it would kick the car into limp mode. Ignition on adn off to reset limp mode, everything would be fine until it happened again. I got the car hooked up to the software and it turned out to be a sensor which controlled the injector/mixture of fuel i think... Basically 40 sensor fixed everything !!

    My advice would be to get it hooked up to vag com and get the fault code, sure it will be a cheap sensor fix ! here's hoping

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO