Monster MotorsportJMB Retrofits
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    3

    fan constantly on

    hi there. I have an audi a3 1.6 SE petrol 55 plate. The fan comes on (at full speed,very loud) as soon as i start the car and only turns off when i turn off the ignition and start the car again immediately. The fan only turns off when the i ive driven the car for a minimum of 45mins. When the fan is on, the engine management light shows. The temp gage is always on zero and only starts working when the car has been turned off and then re started as i mentioned above. The car does not over heat. The fan basically comes on when the engine is cool and turns off when the engine has warmed up. So far i have had the thermostat checked and its fine and also the water pump and the air pressure switch. There is no gas in the ac rad, can this be the problem? I was told that i need to change the whole radiator fan but when i connected a similar one to the car the same problem occured. the fan came on immediately. please help

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Darvel, scotland
    Posts
    135
    Req a scan with Vag Com, poss coolant temp sensor
    GIAC pump & race map WITH CONTROLER, VF ITAKE ,AUTOTECH HPFP,MV DOWNPIPE & MILTEK CAT BK,RS4 REG,UPRATED OEM DV, CUSTOM ENGINE COVER, BOOST GAUGE & POD, H&R SPRINGS, OEM BLACK WHEELS, FORGE CATCH TANK AND WASHER BOTTLE ,RNS-E SAT NAV BLUETOOTH,FLAT BOTTOM, BUCKETS,PRE-FACE TAILLIGHTS TINTS



  4. #3
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,168
    No gas in the ac rad? Do you mean no refrigerant in the air con system?

    The fan staying on is a common fault on 8Ps. Have a look at this: http://audi-sport.net/vb/showthread....or-fan-problem

    It's linked in the FAQs thread.
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    3
    yeh thanx 4 the quick response guys, much appreciated. I know its one of many switches or sensors connected to the radiator and ac fan. im going 2 have 2 run thru all of them. i have already tried finding out the exact fault with an obd but not much luck there. would vag com be a better way of finding the problem

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    3
    hi guys. i finally managed to resolve the problem with fan by the painstaking process of elimination. over the last few weeks, ive had the water pump checked, thermostat changed, air con pressure switch changed and both temperature sensors checked out. as it happened after a 3rd opinion, i was told to to have both temp sensors replaced by brand new ones despite having been told that my existing temp sensors were fine. only after this was the problem eventually solved. morale of the story: always get a 2nd and 3rd opinion. (cost 2 replace both temperature sensors-parts and labour: 80.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO