Monster MotorsportJMB Retrofits
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sweden
    Posts
    12

    Strange engine speed, MTM-mapp / Milltek Full system

    I Recently upgraded my Audi S3 2008 with MTM mapp, Milltek full system and KN air filter.

    The engine behaves somewhat strange.

    If I lie on a constant speed with for example 2500 rpm, and then press the clutch and simultaneously release the gas pedal, the rev. has the same speed, until 1-2 seconds, before it turn down.

    The rev. speed drops fairly rapidly down to 1500 rpm (even if the rev. have been 6000rpm), then the rev will go down in intervall of 100 rpm, where each 100 rpm takes 1-2 seconds, until the idle has been reached.

    This means that the car does not run smoothly on the engine brake (agile queue run), and the engine does not slow down immediately when I release the gas pedal.

    There is also a bit tricky when you lose the tracktion on the wheels and release the gas pedal, it takes 1-2 seconds before the engine gives feedback on this.

    The cat. in the Milltek system is 200 cells.

    Fuel consumption is about 15% higher at constant speed of 90 km/h.

    I have some thoughts on what this might be due to, and wonder if anyone else have/had the same problem, or know the answer to this.

    Could it be dump valve, which releases the pressure wrong?
    Faulty Lambda sensor value?
    Wrong input from the air mass sensor?
    Wrong current to the injection system.

    Someone who has any qlue?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763
    can you get a vag-com scan done on your car? that should show something which will help you solve the issue.

  4. #3
    Phantom black S3/

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    137
    I have the same problem, changed the dump valve, nothing, vag com showes no errors, air mass sensor is ok but still nothing...
    Phantom Black S3/ APR stg 2+ / Forge CAI / APR HPFP / Miltek TBE / Forge DV / Forge Catch Tank / Forge T. body / VF Engine mounts / ECS EM / KW V3 / 19" BBS CH "Black" / 18" Team Dynamics Motorsort / Denso Iridium IK24 / Forge Twincooler / Helix Race Clutch + Flywheel / H&R ARBs / JVC Multimedia + TV Tuner / Kicker sound system over 3,000W RMS / TT-RS Steering wheel / Whiteline Anti-lift kit / Brembo Porsche GT2 BBK / soon: RECARO POLE POSITION SEATS,


  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Northants
    Posts
    27
    Does it sit on idle ok? Mine was doing something weird like this a while back and it turned out to be the breather valve.

    Worth a thought

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sweden
    Posts
    12
    It runs well in idling.
    Do you also have MTM mapp?
    I am still waiting for an answer from my dealer.

  7. #6
    S.
    S.'s Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    N/A
    Posts
    1,422
    Quote Originally Posted by S3 OGS View Post
    Does it sit on idle ok? Mine was doing something weird like this a while back and it turned out to be the breather valve.

    Worth a thought
    was your breather hose oily and greasy? got the same problem, no errors on vag-com, diverter is fine, air mass sensor too, but i found that pipe and hope that all my problems could be soved by that. got to take car to service.
    s3 Ibis White ... Build Thread

    / Black Grill / FbMfSw / Sunroof / Hill Hold / Armrest / Black Leather-Alcantara interior / Rear Parking Sensors / Heated Seats / Folding Mirrors / Cruise / Rns-e mk2 // ttrs-Brembo Brakes / 12mm spacers / Forge Short + Side Shift / 42dd's / ITG CAI / GfB DV+ / Forge Catch Can / Milltek TBE / Forge Twin IC/ Autotech HpFp / H&R ARB's / WALK / KW v3's / RS4 fpr / Loba&Sachs clutch / Revo Stage 2+ / ...


  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sweden
    Posts
    12
    I have got feedback from my dealer, and I will got a new mapp from MTM. I Hope that will solve the problem.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO