Chris NottEM Tuning
Results 1 to 28 of 28
  1. #1
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754

    Installed rnse today, but little problem

    finally got the rns e installed, really happy with it apart from a liitle issue

    people with BOSE will understand this, when u put the volume on 0, u can sort of hear like a noise (hard to discribe it), thats normal with bose, bit the issue me having after installing rnse is, that when i off the rnse, i still get that noise for like 15 sec than it goes off,also it the same if i unlock the car and get in its there for 15 secs and than off,anyone know what that is? or is it cause i not got it coded?
    cheers all
    Last edited by khalil; 10th December 2009 at 19:36.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,148
    From the speakers you mean? You can normally hear the fans in the unit itself for a short time after switching off.
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  4. #3
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    oh sorry i should have said, yes from all speakers

  5. #4
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,148
    Just a quiet hissing noise?
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  6. #5
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    yes thats the one, my concert used to do that, but like that hissing used to go off like in 2-3 seconds when i off it, but the rnse is more like 15+ secs

  7. #6
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,148
    Hmm now you mention is perhaps mine is the same. I kind of tune out background noises like that though to be honest!
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  8. #7
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    i know what you mean mate, but i was just wondering if its to do with me not coding it or have i done somethimg to the wiring

  9. #8
    paddy's Avatar
    Audi=No fault code, no idea

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Surrey
    Posts
    5,135
    Often a hiss can just be back ground interference but also a bad earth maybe....Nige will know...

  10. #9
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    but it goes off? which i dont understand

  11. #10
    paddy's Avatar
    Audi=No fault code, no idea

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Surrey
    Posts
    5,135
    Are you saying it is hissing from the speakers when you unlock the car and get in.....before you switch on the rnse ?

  12. #11
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,148
    It goes off in time with the RNS-E switch off I guess. If you sit in your car after pulling out the keys after a short time you'll hear the RNS-E switch off. When you look at the screen you can see the lines. I think they do this as those lines would be a little unsightly if they appeared whenever you were about to get out of the car.
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  13. #12
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    Quote Originally Posted by paddy View Post
    Are you saying it is hissing from the speakers when you unlock the car and get in.....before you switch on the rnse ?
    yes mate thats it

  14. #13
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    26,774
    I would code it 1st then see if it is present as atm if its not coded for Bose & other things you can get funny things occurring, eg. when I fitted my bixenon adaptives, I got a buzzing noise through my speakers in the pillars, its only when I coded the car that this went away completely, now it might not fix your issue atm, but it needs to be coded anyway.

    As already said rns makes lots of noises when turning car of, opening doors, etc, code up then come back if still present, in meantime I'll check mine as it rings a bell.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  15. #14
    edition's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    1,417
    Mine is coded and does this.

  16. #15
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    I would code it 1st then see if it is present as atm if its not coded for Bose & other things you can get funny things occurring, eg. when I fitted my bixenon adaptives, I got a buzzing noise through my speakers in the pillars, its only when I coded the car that this went away completely, now it might not fix your issue atm, but it needs to be coded anyway.

    As already said rns makes lots of noises when turning car of, opening doors, etc, code up then come back if still present, in meantime I'll check mine as it rings a bell.
    ok cool mate i will code it up, i know my local guy who has AUTO BOSCH, is that the same sort of like VAG.COM? oh another thing i just noticed is that if sitting in the dark with the lights off the screen is bright, when switched the side lights on (engine off) the screen dims, and when switch off the side lights the screen remains DIM,it dont work with the lights ie dimming when on etc

  17. #16
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    Quote Originally Posted by edition View Post
    Mine is coded and does this.
    really, like for 15+ sec plus? my concert used to do this but only for like 2-3 secs

  18. #17
    Cockney Boy's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Aylesbury, Buckinghamshire, UK
    Posts
    485
    I take it you have moved the "K" line on the quadlock adapter for it to work with the Bose amp?
    Q7 S Line 2010
    MMI 3G
    Adaptive Cruise Control
    Superchip Remap
    Blackvue front and rear accident camera

  19. #18
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    Quote Originally Posted by Cockney Boy View Post
    I take it you have moved the "K" line on the quadlock adapter for it to work with the Bose amp?
    by that you mean pin3 moved to pin7, if so yes i done that

  20. #19
    Splathead's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Suffolk, UK
    Posts
    184
    I also have this issue. - a very low level hiss.

    I've always assumed that it's the DVD still spinning in the RNSE Unit.

    All of the factory fit Sat Nav units that I have ever used always remain powered on for 20 minutes of so after turing the car off. This is so that the unit does not lose it's destination when stopping for fuel, etc.

    Maybe something to do with that?
    Present - 8V S3 3 Door S3 S-Tronic. Estoril Blue, LED Headlights, Super Sports Seats, Technology Pack, Folding & Dimming Mirrors, Interior Light Pack, Bang & Olufsen, Comfort Pack with Cruise Control & Rear Parking Sensors, Reversible Boot Liner, Tyre Pressure Monitor, Non Smoking Pack, Hold Assist

    Past "Highlights" - 2008 S3 (8P2), 2004 Alfa 147GTa, 1999 Fiat Coupe 20v Turbo LE, 1994 Astra GSi 16v

  21. #20
    JohnS3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,021
    Quote Originally Posted by khalil View Post
    by that you mean pin3 moved to pin7, if so yes i done that
    No, move pin B5 to B7 for Bose.


  22. #21
    JohnS3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,021
    The RNSe has a low power mode. It is placed into this mode by CAN signals and does this when you unlock the doors. It also goes into this mode when you turn the unit off. You can here a slight hissing through the speakers and some cars are worse than others. I'd have the unit and car coded properly as incorrectly coded units can drain the battery.


  23. #22
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    Quote Originally Posted by JohnS3 View Post
    The RNSe has a low power mode. It is placed into this mode by CAN signals and does this when you unlock the doors. It also goes into this mode when you turn the unit off. You can here a slight hissing through the speakers and some cars are worse than others. I'd have the unit and car coded properly as incorrectly coded units can drain the battery.
    but how can you fix the hissing noise when you unlock the car? or is cause its not coded?
    Last edited by khalil; 11th December 2009 at 12:46.

  24. #23
    8utters's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Littleborough, Lancashire
    Posts
    24
    I have this in mine, just as you've described, as soon as I unlock and get in, I can hear a faint hiss from the speakers. Same when I switch off and get out. As far as I know, mine was RNS-E from factory, so all coding should be complete etc...

    I'd be shocked if you managed to make it go away, though if you do, let us all know!

  25. #24
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    Quote Originally Posted by 8utters View Post
    I have this in mine, just as you've described, as soon as I unlock and get in, I can hear a faint hiss from the speakers. Same when I switch off and get out. As far as I know, mine was RNS-E from factory, so all coding should be complete etc...

    I'd be shocked if you managed to make it go away, though if you do, let us all know!
    how long does the hissing noise go on for? when u unlock the car and get in?

  26. #25
    8utters's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Littleborough, Lancashire
    Posts
    24
    I stop noticing it, I'm not sure it ever actually turns off as I pretty much straight away start listening to music, or I just 'tune' it out in my head. I'll pay attention though next time I get in and see what happens!

  27. #26
    8utters's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Littleborough, Lancashire
    Posts
    24
    ..ok, I sat and listened to the car on the way home. When you unlock it and get in, there is a very faint hiss which doesn't go away. You have to be stopped (and in a quiet area) before you notice it though, so it's not a problem as I see it. When you reach your destination, you stop, turn off the car and unlock. If you open the door, close it and lock it (while remaining inside) the slight noise persists beyond the coming home lights interval, beyond the instrument cluster interval (odometer) and for about 10-20 secs extra. At this point, the RNS-E spins the DVD down and switches off. Unlocking the car fires the RNS-E up, the hissing comes back and you can hear the DVD spin up.

    If it's a really quiet noise, then I'd say you've not got a problem, if it's annoying you, then there's an issue with either the car, or your ears

  28. #27
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    england
    Posts
    754
    Quote Originally Posted by 8utters View Post
    ..ok, I sat and listened to the car on the way home. When you unlock it and get in, there is a very faint hiss which doesn't go away. You have to be stopped (and in a quiet area) before you notice it though, so it's not a problem as I see it. When you reach your destination, you stop, turn off the car and unlock. If you open the door, close it and lock it (while remaining inside) the slight noise persists beyond the coming home lights interval, beyond the instrument cluster interval (odometer) and for about 10-20 secs extra. At this point, the RNS-E spins the DVD down and switches off. Unlocking the car fires the RNS-E up, the hissing comes back and you can hear the DVD spin up.

    If it's a really quiet noise, then I'd say you've not got a problem, if it's annoying you, then there's an issue with either the car, or your ears
    oh thanks mate for doing that, thats excatly how mine is, so not too worried now, i thought i might of brought a broken rnse, thanks once again,but i think it would be wise to get it coded,
    and yes i have extremly sharp hearing lol

  29. #28
    JohnS3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,021
    Quote Originally Posted by khalil View Post
    but how can you fix the hissing noise when you unlock the car? or is cause its not coded?
    Sorry, there's nothing you can do about the noise.


 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO