Chris NottSky Insurance
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    jb0o's Avatar
    North East Forum Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    North East, UK
    Posts
    2,609

    Sound on starting

    I have a 2004 A3 1.6FSI (the one with the timing chain)..

    When I start it up when its cold, or when its been left a while, a sound like a chain turning occurs for about 2 seconds, then stops completely.

    I'm assuming this would be the timing chain?..

    I've searched and I found a guy with an S4 asked the same question and he got told it shouldnt be a problem.. is this true?

    Quite worried as I know how pricey the timing chains are to be replaced.. also had a service less than 3k miles ago!

    Thanks

    Website | Facebook | Audi TT 2.0TDI 170 Quattro


  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    AFAIK its just the slack being taken up tbh mate, my S4 B6 did this but was never a problem, but others may comment

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Location
    SE London
    Posts
    225
    got exactly the same problem, but when i start the car with the clutch down it doesnt seem to happen as much

  5. #4
    jb0o's Avatar
    North East Forum Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    North East, UK
    Posts
    2,609
    Thanks for the replies, I'm assuming its the same thing that happens when cars 'screech' on start-up, assuming the screech sound is from the timing belt?

    Website | Facebook | Audi TT 2.0TDI 170 Quattro


  6. #5
    jb0o's Avatar
    North East Forum Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    North East, UK
    Posts
    2,609
    Quote Originally Posted by ru4shaw View Post
    got exactly the same problem, but when i start the car with the clutch down it doesnt seem to happen as much
    How long have you had this problem?

    I'll have to try with the clutch!

    Website | Facebook | Audi TT 2.0TDI 170 Quattro


  7. #6
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    Screech sound can also be related to the compressor for air con system, had that on my S3 8L & others have reported similar experiences on startup from non use using econ mode all the time, but only momentary noise of 1-2 secs.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  8. #7
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Bristol
    Posts
    48
    I had an intermittent clattering noise on the startup of my 53 plate S4, I don't know if this is the type of noise you hear. This was followed by a fault similar to a coil pack failure. I had the RAC out and they couldn't find a coil fault so I took it to the Audi garage. They couldn't figure out what the problem was, nor could the experts from the warranty company or an expert from Audi (I don't mean the garage when I say Audi). In the end they changed the engine costing the warranty company 10k. After a month I finally got the car back but it never drove the same again.

    If I came across this noise again I would live with it while I had a warranty unless I had the car for less than 30 days and could change it for a different car. If the engine developed a further fault like my S4 did I would get it fixed and trade it in asap. I would want another car where the engine had been replaced. Thats based on my experience, others may advise something different.

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Location
    SE London
    Posts
    225
    ive had the sound for about a month, when i put the clutch down it will only happen once every ten times on start up if that but sometimes if you listen carefully you can hear it wants to make that noise but it dosent if that makes sence

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    41
    same problem mate, had it in the garage and yeh its the timing chain, its just a little slack due to useage, its something to do with oil pressure and bearings or somthing or another, when the oil pressure goes up it stops, i.e when you have had it running and turn it off, then restart it doesnt happen...

    start worrying when it lasts longer than 2 seconds and its ALOT louder, that was my mechanics advice also for you info its 90 quid for all the bits, chain, bolts, tensioners etc from audi, and around 100 pounds labour up this end,

    hope that helps!

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO