Chris NottSky Insurance
Results 1 to 19 of 19
  1. #1
    piers90's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    birmingham
    Posts
    90

    2.0TDI stutter...

    hi guys,
    ive got a 2.0TDI 170 quattro and on the odd occasion when i put my foot down in 2nd gear, at about 2200 revs (when the boost kicks in), the engine like cuts power for a brief second (best way to describe it is like a stutter). I took it to audi and they couldnt get the problem to reoccur so they said they cant do anything until they see it for them selves.
    i was reading VW Performance and a guy had the same issue with his S3 and they said that the 2.0TFSI engines tend to have this problem and it is when the injector missfires or something.
    my car is a diesel so im not sure whether the same issue is possible on my car. i have booked my car in for diagnostics and said i dont want it back till its fixed, but that could take days!!
    u guys know anything about this problem?
    Piers
    A3 2.0tdi (170) Quattro S-line

    Mods -
    Badgless Grille
    S3 rear Bumper
    Black Brake Callipers
    19" New RS6 Rims
    Cupra R Front Lip/Splitter
    Alpine Touch Screen Headunit
    Alpine satnav/Freeview/DAB
    Rainbow Audio Speakers
    JL amps and sub
    Pipercross Venom Induction

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    gixxer600k4's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    hampshire - UK
    Posts
    686
    have you recently had it chipped or anything changed on it?!

  4. #3
    piers90's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    birmingham
    Posts
    90
    no haven't touched the engine... only bodywork! :D
    A3 2.0tdi (170) Quattro S-line

    Mods -
    Badgless Grille
    S3 rear Bumper
    Black Brake Callipers
    19" New RS6 Rims
    Cupra R Front Lip/Splitter
    Alpine Touch Screen Headunit
    Alpine satnav/Freeview/DAB
    Rainbow Audio Speakers
    JL amps and sub
    Pipercross Venom Induction

  5. #4
    tdisportuk's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    UK
    Posts
    459
    hello Piers

    how old is the car and how many miles has it done?

    im asking this as ive got the 2.0tdi as well and i know which stutter your on about. yes you are very close to the diagnostic of the problem, i was told it was the 'injector loom' which causes this stutter and needs to be changed after some time. Has the stutter ever happend in idle?

    the engine mounts in the car are not very clever too any minor rumble, you can feel it!
    Audi A3 2.0 tdi sport..many mods to follow...just too fussy when it comes to making decisions!

  6. #5
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    408
    hi m8, its exactly as tdisport is describing, theres a good article in one of my audi driver mags with this same fault, i will dig it out for u and post the info here for ya

    cal

  7. #6
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Surrey
    Posts
    1,224
    I have the exact same problem. I think they use the term misfire. Anyway, I heard it could the coils but then someone from a garage told me that TDIs don't have coils... to this day I still haven't been able to find the problem
    Audi A3 (8P) 2.0TDI SE .:. Ebony Black, Sports Suspension, Vienna Beige Sports Leather Seats, Concert II & BOSE, 6 CD-Changer, Xenons, Acoustic Parking Sensors & All The Packs .:.



    Gone but not forgotten

  8. #7
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,096
    May I suggest you get vagcom on the car rather than paying for diagnostics costs 1st, then maybe you can see some thrown error codes before hitting the garage & your wallet, I'm sure someone with vagcom near you would happily scan it, check the stickies for teh vagcom user list.

    If not then consider buying vagcom anyway cause as many would say it saves you money day in day out, the money you pay for diagnosis now could be spent on vagcom & then subsequent uses are free & save from then on.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    London
    Posts
    180
    Sounds similar to mine, I've got a standard 2.0TDi 140 which is just developing clutch slip

  10. #9
    Jay.Ing's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    North West
    Posts
    264
    I had a simular problem on an Ibiza FR 130PD, it turned out to be the EGR valve, something about the hole inside was too small and when you boot it it doesn't let enough air through and it causes a vacum???? SEAT did a mod under warrenty! Solved it though! Hope it helps!
    2012 A3 Ibis White SportBack Black Edition 140

    Mods so far: H&R 50mm, Rain Light Sensor, RNS-E, Cruise control, Interior OEM LED mood light, OEM LED number plate lights, OEM LED Puddle lights, OEM LED Footwell Lights, tear drop wiping, Beep confirm on close, pressed plates, HHA & TPMS.

    Red A4 Black Edition 150Tdi.... On order!

    Gone But Not Forgotten....
    2011 A1 Black Sline 106
    2006 A3 Red Sline 140

  11. #10
    piers90's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    birmingham
    Posts
    90
    cheers for all the replies. audi are being pretty useless about the whole thing..
    it has never stuttered in idle. only when the boost kicks in i think. its at around 2200 revs... but only on the odd occasion.
    ill have a look for someone with vagcom. but im not too sure it would pick it up.
    when i took it to audi last month they sed they ran some checks on it but couldnt find any issues on the ECU etc and they cant do anything until they use my car and wait for it to 'stutter' then they will start to do more tests! LOOOOONG!!!!
    i found a article in VW performance and they described the same problem and the issue etc, i told audi and still they need to wait for it to occur before they do anything.

    cheers for all you help!!

    i took some photos of my A3 and my mates A3 on a proper camera, will post them very soon so keep an eye out and let me know wot u guys think!!

    cheers agen!

    Piers
    A3 2.0tdi (170) Quattro S-line

    Mods -
    Badgless Grille
    S3 rear Bumper
    Black Brake Callipers
    19" New RS6 Rims
    Cupra R Front Lip/Splitter
    Alpine Touch Screen Headunit
    Alpine satnav/Freeview/DAB
    Rainbow Audio Speakers
    JL amps and sub
    Pipercross Venom Induction

  12. #11
    Mikey170's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    59
    i know a mechanic who says the EGR valve is a common fault with the TDI's.
    2.0 TDI / S line / 18inch rs6's / 170 BHP / Bose / Full leather / 256 TORQUES....
    + =

  13. #12
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,096
    Quote Originally Posted by piers90 View Post
    cheers for all the replies. audi are being pretty useless about the whole thing..
    it has never stuttered in idle. only when the boost kicks in i think. its at around 2200 revs... but only on the odd occasion.
    ill have a look for someone with vagcom. but im not too sure it would pick it up.
    when i took it to audi last month they sed they ran some checks on it but couldnt find any issues on the ECU etc and they cant do anything until they use my car and wait for it to 'stutter' then they will start to do more tests! LOOOOONG!!!!
    i found a article in VW performance and they described the same problem and the issue etc, i told audi and still they need to wait for it to occur before they do anything.

    cheers for all you help!!

    i took some photos of my A3 and my mates A3 on a proper camera, will post them very soon so keep an eye out and let me know wot u guys think!!

    cheers agen!

    Piers
    So Piers what was your outcome?

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  14. #13
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Bristol
    Posts
    48
    i had a similar problem on my 14o tdi. had the maf and oil filter changed and all ok now. for 350 it's an expensive gamble, although that was with audi docklands so may be able to get it done much cheaper elsewhere

  15. #14
    MWD
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Posts
    2
    Again, I had a similar issue wit my 140 TDI. The problem seems to have dissapeared completely since its last service (70k, all the filters changed as well as the timing belt). I had asked the garage to look for the problem but they couldnt find anything in the fault codes either (independant garage I trust, not a main stealer).

  16. #15
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,096
    Feck me 350 for a maf & oil filter, they probably changed the oil aswell so thats another 40-50, so few hundred to do that, damn that is a rip of tbh, could of done it yourself very easily.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  17. #16
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Bristol
    Posts
    48
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    Feck me 350 for a maf & oil filter, they probably changed the oil aswell so thats another 40-50, so few hundred to do that, damn that is a rip of tbh, could of done it yourself very easily.
    i agree. the problem happened on the way home after buying the car so got the garage i got it from to fix and pay for it under the warrenty, but yes, if it was not under the warrenty i would have either done it myself or got someone other than docklnads audi, (who were rubbish i might add, during the whole time they had it)

  18. #17
    SAiLO's Avatar
    Enthusiast

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Location
    UK
    Posts
    939
    Quote Originally Posted by piers90 View Post
    hi guys,
    ive got a 2.0TDI 170 quattro and on the odd occasion when i put my foot down in 2nd gear, at about 2200 revs (when the boost kicks in), the engine like cuts power for a brief second (best way to describe it is like a stutter). I took it to audi and they couldnt get the problem to reoccur so they said they cant do anything until they see it for them selves.
    i was reading VW Performance and a guy had the same issue with his S3 and they said that the 2.0TFSI engines tend to have this problem and it is when the injector missfires or something.
    my car is a diesel so im not sure whether the same issue is possible on my car. i have booked my car in for diagnostics and said i dont want it back till its fixed, but that could take days!!
    u guys know anything about this problem?
    Piers
    I'm probably wrong, but maybe the ESP kicks in when your wheels start spinning and cuts off the power for a moment?

    Did happen to me several times.

    Quote Originally Posted by jars View Post
    i had a similar problem on my 14o tdi. had the maf and oil filter changed and all ok now. for 350 it's an expensive gamble, although that was with audi docklands so may be able to get it done much cheaper elsewhere
    Audi Docklands quoted me 399 for cambelt change and 299 for full service last week, even though the prices on audi website are 50 lower!!

    Also last year guy responsible for parts told me that 3-door facelift rear lights won't fit the older models....

    Audi Docklands = AVOID!
    VCDS USER

  19. #18
    Dec
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Colchester, Essex, United Kingdom
    Posts
    318
    I had a similar thing on my 140 tdi not that long ago, happened occasionally, then got more frequent til it was happening all the time.

    Got my mate to service it, new fuel filter, oil, oil filter, etc.. and also got him to give the MAF a clean (blasted it with a can of compressed air over all of the contacts) and it seems to have cured it.

    My car was just due a service from when I brought the car, however looking at the filters and state of the oil, I would say the ripped me off and didnt actually do ****! Rather annoyed about it but at least having a proper service seems to have sorted it

    I would try the MAF as VAG ones seem to be a bit temperamental across VW's and Audi's.


    '04 A3 2.0 TDI.

  20. #19
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    49
    Hi everyone

    I seem to have similar symptons on my 140TDI DSG, but its barely 6months old and 10k on the clock. Does this sound likely?

    Hopefully get dealer in next few weeks.
    A3 Sportback Black Edition 140TDI DSG

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO