EM TuningSky Insurance
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Halgernon's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Essex, UK
    Posts
    25

    Odd vibration when accelerating

    It's been a while since I was last here, but I need a bit of advice if you can.

    My 2.0TDI has been excellent - now on about 45K and coming up to 3 yrs old. I noticed a few months ago that when I was driving at speeds of around 60 - 80 I would feel a definite vibration as I accelerated. It felt really odd, like the flywheel was off balance. The engine revved smoothly and there was no jerkiness, just this vibration. I notice it most around 60 and in 6th, a definite juddering which lessens as speed increases. Also feel it in 5th, but hardly at all in 4th or any other gear. Thought it might be linked to revs (about 1900 seems the hotspot), but not sure.

    To cut a long story short, Audi had the car three times and fitted a new flywheel and clutch (which apparently had turned blue), fitted a new OSR tyre (apparently I had a large nail inside which was causing an imbalance...), and also spent a week with it doing not very much.

    None of these sorted the issue. Each time they had the car for a week and gave me a courtesy car - last was an S-line A3 (nice) which was brand new... I could feel a similar vibration, albeit extremely weak, in that.

    My guess is that there is something out of balance, but can't imagine what.

    Last time Audi had the car they also tested other cars with the same engine and similar mileage. They found all, including an A4, had the same vibration.

    Anyone heard about this? Any thoughts as to what might cause it?
    A3 2.0TDi, Moro Blue, Alpine N333RRS, KCA 420i, iPod... and luvvin' it!

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Halgernon's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Essex, UK
    Posts
    25
    anyone?
    A3 2.0TDi, Moro Blue, Alpine N333RRS, KCA 420i, iPod... and luvvin' it!

  4. #3
    fesss_84's Avatar
    Sylar

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Middlesbrugh, UK
    Posts
    165
    well if its happening in all of their cars i think they need to start takin on board what honda have done with the new type r (2.0 Petrol)... all engine components are hand precision finished and balanced!!! thats why it has ZERO reported faults worldwide!!!

    but i still prefer audi for comfort and driving experience!
    Fez ----Audi A3 SE 2.0TDi --- MOBILE OFFICE ---

  5. #4
    warren_S3's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    6,093
    A bloke at work had a similar issue to this and it turned out to be a dual mass flywheel. Can't remember what variant of A3 he has, think it may be a 1.8T. COst him a mint to get it replaced.
    Audi S3 Panther Black [2011] Build Thread
    Mods: Revo Stg2, Blueflame TBE, Eibach Pro springs, R8 oil cap

    On order: Audi S5 3.0V6T Coupe Black Edition, Phantom Black [Due 26 May 2014]

    Planned Mods: Revo Stg1+ with DSG map, Revo CAI, custom exhaust, H&R Trax spacers, EM Tuning LED interior lights, R8 oil cap, Porsche coolant & brake fluid cap

  6. #5
    Halgernon's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Essex, UK
    Posts
    25
    Yeah... it would be! I've already had the flywheel and clutch replaced, though - good job it's in warranty still. It's really annoying - feels like a really lumpy ride and is only when around 1900 rpm or approx 60mph+ in 6th.
    A3 2.0TDi, Moro Blue, Alpine N333RRS, KCA 420i, iPod... and luvvin' it!

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO