Sky InsuranceAH Fabrications
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    cliveywolves's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    229

    Cold Start Issue......?

    Hi all...

    Had my 2007 A3 Sportback about 1 month now....

    But since we have had the very cold weather 9 times out of ten when i do a cold start, ie 1st thing in the morning i get a squel from the engine like a belt slipping or something it last for a few seconds untill the revs settle(excuse me im not technical) .... I have taken it back now twice to the Dealer and they say cant find anything wrong ????

    Am I being fussy or is it just because how cold the weather is i am getting this problem ??

    Cheers..

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Boydie
    Guest
    prob being a bit fussy mate

    also the car is new so give it time to run in - the cold wont help but it will get there!

  4. #3
    Learning to fly 3D

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Essex
    Posts
    195
    I don't think you are being fussy, think of the inconvieniance if the belt fails .

    if the squel sounds like a lose belt have a check on the engine belts for a shine, this is real evidence on a belt slip.

    Chris

  5. #4
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    1,139
    i used to get this with mine after i had wahed it - put it down to some water getting into the radiator and on the belts and makin them slip a little

  6. #5
    Amchlolor's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Aberdeen
    Posts
    5,602
    I'm getting a helluva knocking from the back left when I start my car from cold.
    Exhaust ??
    '02 to '05 - Black Audi A4 1.9tdi sport
    '05 to '08 - Akoya Silver A3 sportback S-line DSG
    '08 to ? - Black Alpina D3

  7. #6
    southpaw66's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    167
    It should not squeal at all - (not unless it's really a 10yr old Ford Transit where it appears as a standard feature ). Sounds like the belt tension is a bit slack. Take it into the dealers.
    A3 Sportback 170TDI quattro S-line
    Lava Grey, SymphonyII, BOSE, Light and Rain Sensor Pack, I-POD connection , MF Steering Wheel, Rear Parking Sensors.

  8. #7
    cliveywolves's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    229
    Quote Originally Posted by southpaw66
    It should not squeal at all - (not unless it's really a 10yr old Ford Transit where it appears as a standard feature ). Sounds like the belt tension is a bit slack. Take it into the dealers.

    Thanks..

    That what i thought as well,, it squels for a few secs then settles ok.. been back twice and they said they have adjusted it ?????? still did it this morning but not as much.....????

  9. #8
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    An der sud Koste
    Posts
    711
    Mine is 1yr 11 months old and has done 8000 miles.

    When I get out to open the garage door at home after my drive back from work I hear a chirping or squeak sound, not constant, just now and again.

    Could this be a belt slipping and if so should they rectify under warranty.
    Sportback

  10. #9
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    1,139
    if it gets damp it will squeak a little at first - simple. Theres nothing wrong with it if, a) it lasts for like a split second then goes and b) the audi dealer say the tension is correct. There is nothing else that can be done with it cos it sure as dammit wont be a worn belt (on a 1mth old car)

  11. #10
    cliveywolves's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    229
    Quote Originally Posted by steve184
    if it gets damp it will squeak a little at first - simple. Theres nothing wrong with it if, a) it lasts for like a split second then goes and b) the audi dealer say the tension is correct. There is nothing else that can be done with it cos it sure as dammit wont be a worn belt (on a 1mth old car)

    cheers mate...

    they have adjusted the the belt the 2nd time in went in and it was better this morning lasted a second or so........

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO