Monster MotorsportSky Insurance
Results 1 to 26 of 26
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    246

    Washer Fluid Reservoir Low-Level Indicator

    My A3 S-Line is one of the most expensive cars Iv'e bought yet does NOT have a warning light when the washer fluid reservoir gets low.

    The vast majority of my previous cars had this feature and its a real pain to run out of washer fluid with no warning during a motorway journey.

    My local dealer turned on the ignition, looked at the symbols that scrolled on the DIS and said that because the washer fluid symbol wasn't shown it meant I had no sensor fitted.

    Should my A3 have one fitted? Does anyone else with an A3 S-Line have one fitted and operational?

    Cheers for any assistance ......... Nick
    Last edited by coupe-se; 29th November 2006 at 22:36.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    benw123's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Herts, UK
    Posts
    1,863
    I know what you mean Nick - even my 1984 Ford Escort 1.3GL had a low washer-warning light!

    Without me checking the manual, is it a feature included with DIS? I have DIS but have never seen any symbol like this appear.
    2004 A3 Sportback 2.0TDI SE, RNS-E Sat Nav SW0650 TMC, 17" Star Alloys, Xenons, DIS, Rear Mats & Sunblind, Alu trim, Ebony Black pearlescent
    2006 Honda Accord EX i-CTDI, Arctic Blue, Leather, Sat Nav, XCarLink

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    246
    Page 50 of the A3 handbook refers to the washer fluid warning being part of the DIS.

    No-where does it say that it only applies to certain models though.

    The service guy who looked really didn't seem too sure, which is why I'm asking.

  5. #4
    benw123's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Herts, UK
    Posts
    1,863
    DIS is optional on the SE and standard on the Sport I think - do you have it on your S-Line?
    2004 A3 Sportback 2.0TDI SE, RNS-E Sat Nav SW0650 TMC, 17" Star Alloys, Xenons, DIS, Rear Mats & Sunblind, Alu trim, Ebony Black pearlescent
    2006 Honda Accord EX i-CTDI, Arctic Blue, Leather, Sat Nav, XCarLink

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    246
    Quote Originally Posted by benw123
    DIS is optional on the SE and standard on the Sport I think - do you have it on your S-Line?
    Yes it has.

    From memory, its showing that it monitors: Engine Oil Level, Engine Oil Sensor, Brake Pads, Speed warning 1, Speed Warning 2, Battery Voltage, Diesel Part Filter ........... not sure what else it displays when the ignition is 1st turned on.

  7. #6
    Vertigo1's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    2,485
    My SE with DIS certainly has the warning, in fact it's been going off for the past 3 days cos I can't be bothered to fill it up atm

    S-Line has DIS as standard and I see no reason why it wouldn't be there as it's on my 53-plate car. Why would they have removed it!?

  8. #7
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    South East
    Posts
    317
    Had it on my 2005 MY Sline and my 2006 MY one. It is standard as part of the DIS, which is standard on the Sline. Nice orange animated graphic of a windscreen with washer spray appears on the DIS screen.
    2006MY A3 Sportback, 3.2 SLine, Manual, Brilliant Red

  9. #8
    Booster's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    UK
    Posts
    81
    I've got it on my 2005 S-line
    2009 model A5 3.0TDi Quattro Sport tiptronic

  10. #9
    Amchlolor's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Aberdeen
    Posts
    5,602
    Yup,it's there on my '05 S-line too.
    '02 to '05 - Black Audi A4 1.9tdi sport
    '05 to '08 - Akoya Silver A3 sportback S-line DSG
    '08 to ? - Black Alpina D3

  11. #10
    wilko's Avatar
    Top Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Nottingham (UK)
    Posts
    724
    I've got it on my '05 Sport too.
    A3 2.0 TDI Sport in Akoya Silver - with... Black Alcantara, Black Headlining, Aluminium Inlay's, Interior Light Pack, Storage & Luggage Pack, Front Armrest, Electronic Climate Control, Non-smoking Pack, First Aid Kit & Warning Triangle, Electric Sunroof, Heated/Folding Door Mirrors, Sony CDX-GT930UI with USB iPod Connector & BOSE, 17" '5 Spoke Star' Alloys, Light & Rain Sensors, Xenons, Vortex Rear Spoiler, GTI Aluminium Pedals & Black Brake Callipers!

  12. #11
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    1,139
    my 04 sport had it... perhaps its engine related?

  13. #12
    southpaw66's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    167
    I think I have it but too new to have come on yet.

    From Audi.co.uk s-line 170PS TDI

    Interior
    Illuminated vanity mirrors
    Sun screen for rear windows
    Warning triangle
    driver information system
    instrument insert with mph speedometer, clock, tachometer and trip odometer
    manually controlled heating system
    service interval prolongation
    washer fluid level indicator
    A3 Sportback 170TDI quattro S-line
    Lava Grey, SymphonyII, BOSE, Light and Rain Sensor Pack, I-POD connection , MF Steering Wheel, Rear Parking Sensors.

  14. #13
    Tim Stuart's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Dorset
    Posts
    115
    I've got it too on my 07MY S-Line
    Black 2.0TDi 140 Sportback S-Line

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    246
    Well having waited fruitlessly for 3 1/2 hours for a phone call from my local dealer (havinng been promised a call back within 15 minutes) to confirm that I had a fault ...... i thought I'd check for myself.

    After the grand total of 5 minutes removing the small tray panel beneath the bottle ....... well just above the washer motor is indeed a seperate sensor (no doubt the low fluid level one) with wiring and plug connected.

    I have DIS, I have a sensor ......... I have a fault. The technician that looked at it earlier in the week and said it didn't have one must have been the tea boy.

    Thanks for all your assistance, I'll be making a nice call in the morning.

  16. #15
    smogthemog's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    South Lincs
    Posts
    41
    You will buy these new enfangled cars Nick - stick to pre-98 and you will be fine - everything there, everything works

    Hope they can sort it for you matey
    Jim B
    97 S6 Quattro Avant 4A AAN | Powerflow Cat Back EX | Milltek Hyperboost RV | FMIC | Washer fluid level indicator | Emerald green | HID's | MRC re-map 290BHP | Carbon interior | De-Chromed | Red Stuff's | Retro Wipers |

    My 'other' hobbies
    www.liquidskylasers.co.uk
    http://smogthemog.blogspot.com/

  17. #16
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    246
    Cheers for that Jim!!!

    Using the Technicians logic that 'if the symbols don't appear when the Function Test list scrolls then it isn't fitted' ............... then I don't have diesel particulate filter sensor nor do I have a defective light/rain sensor.

    Guess the Audi mechanics are just as bad as the rest of the dealers then.

  18. #17
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    246
    Car has been in to check why the low level washer indicator isn't working.

    The highly trained expert TECHNICIANS official diagnosis is that they don't know and are we sure its fitted (are the sales guys sure as well)

    It has a low level float/sensor fitted and is all plugged into the loom but they cannot work out why it doesn't light up on the DIS when the bottle is empty!! God help me if something serious goes wrong with the car.

    It is now booked to go back on the 6th of February, so they can look again, not sure what will be different in two weeks as opposed to today.

  19. #18
    Caesium's Avatar
    My BM is fixed!

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    Hertfordshire
    Posts
    4,857
    Quote Originally Posted by coupe-se
    It is now booked to go back on the 6th of February, so they can look again, not sure what will be different in two weeks as opposed to today.
    Maybe Sooty will be in on the 6th and he can wave his wand over your car and fix it, he'll probably do a better job than the ****wits that reside in the workshops.
    Chris

    The problem with common sense, is that its not that common.

    See my images @
    http://www.christianfrench.co.uk

    Own a dreaded BMW? http://www.bmw-sport.net

  20. #19
    southpaw66's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    167
    Have they considered changing the sensor on the off-chance it's not working...

    But of course if it doesn't have a fault code how can it be faulty?

    Wonder how they diagnose a flat battery?
    A3 Sportback 170TDI quattro S-line
    Lava Grey, SymphonyII, BOSE, Light and Rain Sensor Pack, I-POD connection , MF Steering Wheel, Rear Parking Sensors.

  21. #20
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    246
    Quote Originally Posted by southpaw66
    Have they considered changing the sensor on the off-chance it's not working...
    Easy tiger!!! Throwing wild suggestions and using any sort of common sense like that can cause real trouble with highly skilled Technicians around. Its highly skilled work that needs COMPOOOOTERS and years of training to solve it!

  22. #21
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    An der sud Koste
    Posts
    711
    Quote Originally Posted by A4Quattro
    Maybe Sooty will be in on the 6th and he can wave his wand over your car and fix it, he'll probably do a better job than the ****wits that reside in the workshops.
    Now that's what I call funny!
    Sportback

  23. #22
    Amchlolor's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Aberdeen
    Posts
    5,602
    I wish my car didn't have a washer level warning.
    Every time I hear the 'beeeeep',I just assume the bloody thing needs more oil and buy a bottle...
    '02 to '05 - Black Audi A4 1.9tdi sport
    '05 to '08 - Akoya Silver A3 sportback S-line DSG
    '08 to ? - Black Alpina D3

  24. #23
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    1,139
    yeh had new wiper motor on mine one sat morning to be told after waiting several hours - oh we are having problems fitting new motor... i thought oh wrong one? i mean its a couple of nuts off with a spanner job isn't it??? oh noooooo they say - we have to plug it into a computer and IT tells us what to do and when like running a programe and until it tellsus to do that we cant undo any nuts or anything and for some reason it isnt running through the programe properly!

  25. #24
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    North Wales Coast
    Posts
    71
    What a co-incidence. I went to wash my windscreen earlier and there was not a lot of water coming out of the jets. It soon fizzled out to nothing at all. I remember my old 8P had a washer warning but the sensor would appear not to be working on mine either. It was definately empty as it took a *lot* of water to refill. Maybe there's a duff batch of sensors or something. I wonder if Audi will charge me for replacement screenwash if / when they fix it
    '07 Audi TT 2.0 TFSI in Audi Exclusive Lava Grey
    '07 Daihatsu Copen 1.3

  26. #25
    john_cook's Avatar
    I was the STIG.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Lancashire
    Posts
    212
    Quote Originally Posted by Vertigo1
    My SE with DIS certainly has the warning, in fact it's been going off for the past 3 days cos I can't be bothered to fill it up atm

    S-Line has DIS as standard and I see no reason why it wouldn't be there as it's on my 53-plate car. Why would they have removed it!?

    3 days. MIne has been going off daily for a month. Cant be arsed either to fill it up.

    cooky

  27. #26
    southpaw66's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    167
    Mine came on tonight. It's a 'washer bottle' with an animated fountain of drops in the yellow part of the DIS.
    A3 Sportback 170TDI quattro S-line
    Lava Grey, SymphonyII, BOSE, Light and Rain Sensor Pack, I-POD connection , MF Steering Wheel, Rear Parking Sensors.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO