JMB RetrofitsBadger5
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Sheffield
    Posts
    23

    Aux is poor quality. why?

    I have a symphony 3 in my car and I didn't realise I could activate aux with vagcom.

    Anyway I went out and bought one with a box on it for £30 which was very good quality, bass' ect on par with the CD. now the cables started to break I found out you can buy a cheaper one thats directly into it as it's built in.

    I bought this one:

    Female 3.5mm AUX Audio Input Cable for Audi VW SKODA SEAT MP3 iPod iPhone Music | eBay

    I purchased a good quality aux cable to to plug into it and my phone. Anyway the aux quality is absolutely terrible, no bass at all even turned to the max, and its as though I can't hear anything.. Any ideas whats wrong? It looks like all the adapters are the same just three wires going into a plug.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Aberdeen
    Posts
    2,623

    My Social Networking

    Follow MartayMcFly On Twitter Visit MartayMcFly's Youtube Channel Visit MartayMcFly's Instagram Channel
    What do you mean "one with a box on it" and how did the wires start to break?

    Maybe you're seeing why the eBay special was cheap, aux in is analogue audio which is very sensitive to the quality of wires and connections.
    Hunt is over

    1st Audi - 2001 Ming Blue 8L S3 210
    2nd Audi - 2008 Black 8P2 S3 3dr
    and now - 2007 Daytona Grey B7 RS4 saloon

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Sheffield
    Posts
    23
    Quote Originally Posted by MartayMcFly View Post
    What do you mean "one with a box on it" and how did the wires start to break?

    Maybe you're seeing why the eBay special was cheap, aux in is analogue audio which is very sensitive to the quality of wires and connections.
    One that like has a control box on it (As I thought I needed a special one cause of the inbuilt CD changer) - The wires started to break at the aux connection from bending it to much.

    Yes I know its cheap but they all seemed to be around the same price

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    SY
    Posts
    71
    Do you have vcds palooza?

  6. #5
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    369
    Quote Originally Posted by Palooza View Post
    Anyway the aux quality is absolutely terrible, no bass at all even turned to the max, and its as though I can't hear anything.. Any ideas whats wrong? It looks like all the adapters are the same just three wires going into a plug.
    Sounds as if one of the three connections l,r, earth isn't making contact - I had this once with a Nokia phone (I know, but bear with me) where it was a four way 3.5 jack and it was wired differently from the normal three way so that there was no earth. My suggstion is try a different aux lead or maybe check teh adapter is wired up to the right connections.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Sheffield
    Posts
    23
    Quote Originally Posted by JohnE View Post
    Sounds as if one of the three connections l,r, earth isn't making contact - I had this once with a Nokia phone (I know, but bear with me) where it was a four way 3.5 jack and it was wired differently from the normal three way so that there was no earth. My suggstion is try a different aux lead or maybe check teh adapter is wired up to the right connections.

    Yes I have access to VCDS, it's activated in the menu however..

    Alright thanks for that I'll try find my wiring diagram for the aux then and make sure the pins are in the right ones.

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Sheffield
    Posts
    23
    Quote Originally Posted by JohnE View Post
    Sounds as if one of the three connections l,r, earth isn't making contact - I had this once with a Nokia phone (I know, but bear with me) where it was a four way 3.5 jack and it was wired differently from the normal three way so that there was no earth. My suggstion is try a different aux lead or maybe check teh adapter is wired up to the right connections.

    Hi thanks the earth connection was in the wrong pin for anybody else that has the issue, works perfect now. I just assumed it would be right as thought all quadlocks would have the same pin arrangement, guess they don't? Either that or somebodys lazy and putting the pins in anyway they can

  9. #8
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    369
    Woo hooo - that's about the second time ever I've actually made a suggestion that helped someone - glad you got it sorted.

 

 

Similar Threads

  1. Saw a beluga brown! (With poor quality pics!)
    By paullowther in forum New A3/S3 (8V Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 23rd September 2013, 23:00
  2. Question: Audi`s, Over rated or poor quality?
    By reptor245 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 27
    Last Post: 25th July 2011, 01:25
  3. Replies: 11
    Last Post: 6th July 2011, 14:53
  4. Poor sound quality RNS-D
    By Louis Cronin in forum In-Car Entertainment
    Replies: 4
    Last Post: 8th May 2010, 13:46
  5. why are audi dealers so poor
    By turboaudi in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 22nd July 2007, 00:11

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO