Monster MotorsportAH Fabrications
Results 1 to 22 of 22
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12

    Audi A3 3.2 v6 cut out

    Hi guys I have a 3.2v6 A3 on a 54 plate with 115k on the clock owned the car for around 3-4 months, not had any issues with it up until today was running sweet as, basically driving to work I noticed a small light come on the dash a triangle with a arrow around it in yellow, this came on at 35mph then when I came to some lights to stop obvs put the clutch in and she just cut out, on turn of the key the lights still there and it fired straight up, this continued at every set of lights, then when I came to park up it just about managed to idle on its own and I turned it off via the key! Any help in direction would be awesome here guys, I'm based in York/Leeds if anyone has a vagcom and could help would be much appreciated! Just hope I can get home tonight! After leaving it for 5 mins at work it fired up and idled abit bouncy and light is still there... Confused.. Cheers again guys josh
    ImageUploadedByTapatalk1397936247.348564.jpgImageUploadedByTapatalk1397936128.841166.jpg

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Aberdeenshire
    Posts
    592
    Try running it with your maf disconnected.

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12
    Sorry mate what's the MAF? Mass airflow? I did look at changing air filter on Wednesday but it had pipercross fitted so put it all back together and left it! Ran fine and fault appeared today as described.

  5. #4
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Aberdeenshire
    Posts
    592
    Quote Originally Posted by a33.2josh View Post
    Sorry mate what's the MAF? Mass airflow? I did look at changing air filter on Wednesday but it had pipercross fitted so put it all back together and left it! Ran fine and fault appeared today as described.
    Yeah that's what the maf is unplug it and try and run it if your filter is an oiled filter it can cause your maf more hassle also it could be your throttle body as it could be sticky with gunk.

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12
    Sound mate ill try that tonight, will the light need resetting somehow or will it clear itself?

  7. #6
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Aberdeenshire
    Posts
    592
    Quote Originally Posted by a33.2josh View Post
    Sound mate ill try that tonight, will the light need resetting somehow or will it clear itself?
    Cant remember but I think it will need re setting

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12
    Ok appreciate the help pal thanks

  9. #8
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    watchfield
    Posts
    49
    Clean the throttle body. If it's dirty the car might idle poorly and when driven struggle to drop to issue without cutting out, if this happens pull over, turn the car off but the ignition on for about 15 mins, the throttle body will recalibrate and the car will run fine for another few hundred miles before repeating the fault unless you clean the throttle body, piece of cake to do. Throttle Body clean guide.... Easy method - Performance and Technical - R32OC | VW Golf R32, Golf R and other .:R Vehicle Owners Club.

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    watchfield
    Posts
    49
    Mine did the same problem as yours and it was the throttle body despite being told by the aa and 2 garages it was the maf sensor. Cleaning the throttle body is a lot cheaper to do

  11. #10
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12
    Awesome mate appreciate all info, will have a look at it in morning. Thanks again, will report back to people for future ref, do I need a vag-com to reset the triangle light

  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12
    ImageUploadedByTapatalk1397952017.457786.jpg

    So started up ok after work, first junction when I dumped the clutch the revs dropped to about 400rpm idle then picked up to 600rpm after a couple of seconds. Light on dash is still there, what does that light show usually?

  13. #12
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12
    ImageUploadedByTapatalk1397953315.250436.jpg
    Right so just got in, and she's idling fine again. Could this be temperature related this fault? Obviously 1in the morning is cooler than this evening at 8.15 ish, so thinking this could have some affect? Cheers people

  14. #13
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Aberdeenshire
    Posts
    592
    The maf uses temp change to calculate airflow

  15. #14
    Jason-3.2's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Bracknell
    Posts
    176
    Sounds like same problem I had, if you can get it scanned I bet it shows an error code relating to low voltage detected at the Maf. It didn't seam to related to anything as it would happen completely random.
    I tried all of the above, I would be fine for a month or 2 then go again. I brought myself a simple obd2 scanner off the bay and found that as soon as it happened I'd clear the fault then 60secs later it came back, reset one more time then it was fine for a few months.
    In the end I cleaned up all the earth points as it seamed to be electrical, it hasn't happened again a year later, touch wood!
    I still carry the scanner with me just in case!!!

    The code will be something like p0102. Low signal or voltage.

  16. #15
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12
    Quick question then if its the MAF playing up how do I sort it? Cheap or pricey fix? Cheers

  17. #16
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Aberdeenshire
    Posts
    592
    Quote Originally Posted by a33.2josh View Post
    Quick question then if its the MAF playing up how do I sort it? Cheap or pricey fix? Cheers
    just dt replace about a £110 from euro car parts.

  18. #17
    Jason-3.2's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Bracknell
    Posts
    176
    Just make sure you buy a genuine one!

  19. #18
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12
    Just been out to her and the lights on the dash have gone idled up when cold then revs dropped off to normal, confused :/

  20. #19
    Jason-3.2's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Bracknell
    Posts
    176
    People with the same problem have reported that in the morning the fault had cleared its self, only to reappear at random sometime later.

  21. #20
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12
    So safe to say its MAF then guys? Ill wait for it to re-occur and see if it runs better with the MAF disconnected

  22. #21
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Aberdeenshire
    Posts
    592
    Quote Originally Posted by a33.2josh View Post
    So safe to say its MAF then guys? Ill wait for it to re-occur and see if it runs better with the MAF disconnected
    If you don't have a means of scanning it the only thing you can do is wait and try the maf meantime I would clean the throttle body .

  23. #22
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    12
    I have got a friend that works at a garage and they have a scanner said I can pop in so may do that

 

 

Similar Threads

  1. Audi A4 Power Loss, jerking, cutting out...PLEASE HELP!!!
    By SteveSmith in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 31
    Last Post: 12th July 2012, 22:35
  2. audi a4 avant exhaust trims In Black With Out Cut Outs Please Help Me
    By sam_a4 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 29th March 2008, 11:43
  3. audi 80 cutting out (1992 80 B3 2.0 8v sport)
    By eddolls in forum Classic Audi Forum
    Replies: 3
    Last Post: 16th February 2008, 17:14
  4. Base in my Audi S3 keeps cutting out intermittently. Help!!
    By gwiz6193 in forum In-Car Entertainment
    Replies: 16
    Last Post: 7th April 2007, 09:45
  5. Audi 80 2.0 Keeps cutting out when cold
    By Estoril Sport in forum Classic Audi Forum
    Replies: 1
    Last Post: 31st January 2007, 08:36

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO