Chris NottAH Fabrications
Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    32

    S3 8P Sportback xenon light / bulb issue

    Hi, I have got a Sportback 09 reg S3 (8P) and have had an issue with my xenon passenger side light. It came up on my dash that the main dipped beam was out. As it's not working, I bought a pair of new bulbs from Ebay and followed the guide on how to change them. Ive done everything but it's still not working. Just incase the bulb was faulty, I changed it again for the other and changed the driver side too. Still no luck. I have also noticed that there is a little moisture inside the light. I put this down to it not being in use for a while though. Any help would be appreciated!

    FYI, these are the bulbs that I bought. They are both working on the driver side just not the passenger:
    (2x Genuine Philips D3S d3s 35W Xenon Bulb Gas Discharge Lamp New 4300k | eBay)

    Thanks.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    LEE69's Avatar
    07 170 DSG

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    896
    Did you check the fuse? Not sure if you have separate fuses for n/s and o/s
    Growing old is mandatory, growing up is optional


  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    32
    Any idea which fuse it would be? I will check it in the morning.

  5. #4
    LEE69's Avatar
    07 170 DSG

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    896
    No sorry, should be on the inside of the fuseboard cover
    Growing old is mandatory, growing up is optional


  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    32
    I've just checked both the fuse boxes and also the instruction manual but it doesn't reference the headlights at all.

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    32
    After a little more research (and checking fuses), I think it may be the ballast. I'm going to scan it with VCDS later to see what that throws up. Could anyone confirm if the ballast is easy to fit and if the part number is 8K0 941 597 for a 2009 car with DRL.

  8. #7
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    32
    I've now been able to do a scan and it shows the following:

    Address 09: Cent. Elect. Labels: 8P0-907-279-30-H.lbl
    Part No SW: 8P0 907 279 N HW: 8P0 907 279 N
    Component: Bordnetz-SG H54 2801
    Revision: 00H54000 Serial number: 00000008717869
    Coding: 898E0F81B0141380EF00000A0000000000084E056406040364 2000000000
    Shop #: WSC 06314 123 08192
    VCID: 489B5ED13BFD9C5E1C3-801D

    Subsystem 1 - Part No: 8P2 955 119 F Labels: 1KX-955-119.CLB
    Component: Wischer AU350 H10 0040
    Coding: 00056595
    Shop #: WSC 06314

    1 Fault Found:
    00978 - Lamp for Low Beam; Left (M29)
    010 - Open or Short to Plus
    Freeze Frame:
    Fault Status: 01101010
    Fault Priority: 1
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 166
    Mileage: 78118 km
    Time Indication: 0
    Date: 2014.01.27
    Time: 20:58:00

    Freeze Frame:
    OFF
    Voltage: 12.50 V
    OFF
    OFF
    OFF
    OFF
    OFF


    Any help on this would be really appreciated.

  9. #8
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    32
    One last bump on this. Anyone with any ideas on the above?

  10. #9
    Artimus's Avatar
    Short Back

    Status
    Online
    Join Date
    May 2012
    Location
    Hertfordshire
    Posts
    1,841
    Have you tried a continuity test of the wiring to the bulb connector? doing that may help isolate the source of the issue.

    ...or just take it into an Audi dealer to look at - they may be feeling generous & give you a free diagnostic.
    ................................................
    2009 A3 SB 2.0T DSG S line
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

  11. #10
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    369
    Looking like the ballast - how about changing them over to see? They don't like condensation/water.

  12. #11
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    32
    Thanks guys. I've ordered a ballast so will try that over the weekend to see if it works.

    If not, in to Audi it goes :-(

  13. #12
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    32
    Changed the Ballast and it's working again now. I was able to get in to it through the arch liner in the end so not a massive job :-) Thanks for your help!

 

 

Similar Threads

  1. Audi S3 2007 Changing xenon light bulbs
    By willz17 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 17th August 2013, 16:08
  2. A3 1.8T with Xenon lights - BULB type?
    By audiboi101 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 26th May 2011, 18:18
  3. S3 Pre Facelift xenon lights Bulbs
    By ruairi83 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 5th August 2009, 23:33
  4. Xenon side light bulb not standard?
    By dan_b in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 25th August 2007, 12:32
  5. Side light bulbs on A3 SPORTBACK
    By grey99 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 9
    Last Post: 29th August 2006, 18:54

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO