Monster MotorsportAH Fabrications
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    25

    Occasional loss of power!

    Hi guys,

    Looking for a bit of help/advise. Got a stage 1 2.0t dsg and recently noticed that sometimes when flooring it at about 4/5000 revs I have a slight loss of power probably only for say half a second, then it carries on accelerating. It doesn't happen all the time, only occasionally usually in 2nd and 3rd. Car runs completely fine rest of the time and have no problems at all with it, it's just started to bug me the last few weeks. Don't usually really push it either, just occasionally when I do go for it, I've noticed it.

    Hope somebody has an idea of what it could be, (hopefully nothing too bad)

    Thanks in advance

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    mjr901's Avatar
    S3 Pollution Plus+ Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Worcestershire
    Posts
    2,786
    Perhaps fueling issue? Fuel requested not met?

    Who did the map?
    2012 Ibis Black Edition S-tronic S3, 3 Door, Shark Stage 2, MTC Intake Kit, Powerflex Fast Road Dogbone Mount, Full Non Res Milltek Exhaust, Forge Development Intercooler + DV system,
    340bhp Mikes Ibis BE 2012 S3...

  4. #3
    S3Alex's Avatar
    Rarely neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    5,362
    This sort of thing is often either plugs or coil packs.
    Esp if the plugs haven't been changed recently.

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    25
    Thanks for the replies guys. Amd Essex did the remap back in July last year, and only recently last month or so started to notice it. It's prob due a service about now as it's done about 9-10,000 since last one in April! Am I looking at an empty wallet for a while then if it's coil packs?

  6. #5
    S3Alex's Avatar
    Rarely neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    5,362
    Quote Originally Posted by Silvera3 View Post
    Thanks for the replies guys. Amd Essex did the remap back in July last year, and only recently last month or so started to notice it. It's prob due a service about now as it's done about 9-10,000 since last one in April! Am I looking at an empty wallet for a while then if it's coil packs?
    At a guess from what you're saying,it's likely to be plugs as the first thing to check.

    Coilpacks aren't too costly,but plugs are cheap.....give Ben a call and have AMD take a look.

    As the car has worked well since the remap last year,it won't be a map related issue,which would be apparent immediately.

    Mine starts to cough a bit if the plugs are tired.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    25
    Phew... Fingers crossed it's just that then! I'll get somebody to have a look up here (Birmingham) and hopefully they will sort it! Bit far going down there for just that, (as good as they are lol) although maybe going back down soon to sort out having my dsg mapped, as ever since I had the remap it's always seemed just a tiny bit jerkier and sometimes a bit of a pause when downshifting with paddles. May even go stage 2 but not too sure yet, have to see how many pennies I can save

  8. #7
    Harveysmith's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    86
    I only just posted a thread last week on the exact same issue I was having. After a remap I had a sudden loss of power/boost at around 4500/5000 rom then the car would return to normal! Been in the garage since and turns out it was my turbo pipe collapsing under pressure. I did change my sparks and coil pack and all good now.

  9. #8
    S3Alex's Avatar
    Rarely neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    5,362
    Quote Originally Posted by Harveysmith View Post
    I only just posted a thread last week on the exact same issue I was having. After a remap I had a sudden loss of power/boost at around 4500/5000 rom then the car would return to normal! Been in the garage since and turns out it was my turbo pipe collapsing under pressure. I did change my sparks and coil pack and all good now.
    Like I'd said,that was very unusual for a fault,so I'm assuming it's been diagnosed as that?

  10. #9
    Marshy's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Dumfriesshire
    Posts
    675
    Yeah strange for a pipe to collapse when under pressure!
    Usually only the vacuum side will collapse.
    IBIS WHITE S3
    Revo stage 2+ and loving it

  11. #10
    S3Alex's Avatar
    Rarely neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    5,362
    Quote Originally Posted by Marshy View Post
    Yeah strange for a pipe to collapse when under pressure!
    Usually only the vacuum side will collapse.
    IIRC what he was told by the garage was that the turbo intake pipe was collapsing which is theoretically possible if it's as floppy as hell,but frankly not something I've ever seen in practice.

  12. #11
    Harveysmith's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    86
    Yeah it was logged and no faults came up. We changed the pipe, coil and sparks and it's been fine up to now.

  13. #12
    S3Alex's Avatar
    Rarely neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    5,362
    Quote Originally Posted by Harveysmith View Post
    Yeah it was logged and no faults came up. We changed the pipe, coil and sparks and it's been fine up to now.
    The problem there is that it doesn't exclude plugs or coilpacks as having been the cause.

    It is of course easier and more practical to change all 3 items,but it remains probable that the plugs were the most likely cause.

  14. #13
    Harveysmith's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    86
    Will coils/sparks show up as an error code?

  15. #14
    S3Alex's Avatar
    Rarely neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    5,362
    Quote Originally Posted by Harveysmith View Post
    Will coils/sparks show up as an error code?
    Not always,from my experience.

    Plugs certainly may not.

  16. #15
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    4
    I only posted the same problem yesterday!
    Mines not mapped but I was getting the same problem, especially going up hill and flooring it in 4th, yet the problem seemed to go if I kept the revs above 5000 when changing gear. Changed all 4 coil packs and problem slightly better but not gone, gonna change the plugs next see if that solves it!!

 

 

Similar Threads

  1. Loss of power
    By dermot in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 14th August 2005, 23:41
  2. Loss of power...........
    By VAGMAN1 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 19th July 2005, 18:30
  3. Loss of power. Turbo problems?
    By polycage in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 28th May 2005, 08:03
  4. Help - loss of power
    By Mike_Wales in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 16
    Last Post: 9th August 2004, 22:42
  5. Loss of power - blown turbo?
    By polycage in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 23
    Last Post: 15th July 2004, 01:03

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO