Chris NottSky Insurance
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 40 of 44
Like Tree13Likes

Thread: Wheel spining my S3

  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120

    Wheel spining my S3

    I can't understand why my s3 would wheel spin from the front wheels. Esp in the wet surly the whole idea of a Quattro is so the wheels don't spin.
    I know it's not a full time Quattro system but surly that's when it should kick in?

    any thoughts or ideas

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    S3_Jacko's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Glasgow
    Posts
    1,155
    Mine doesnt spin at all in the wet mate... So my initial thoughts are theres something not quite right with your car or poor tyres..
    Jkevs likes this.
    Audi history... Brilliant Red 2.0tfsi Quattro, Sprint Blue S3...

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    Michelin ps3 with about 6mm left all round so that can't be it, I am running stg1 remap may be have something to do with it

  5. #4
    S3_Jacko's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Glasgow
    Posts
    1,155
    Possibly buddy... I'm getting mine done in a couple of weeks... Excited!

    What map did you go with?
    Audi history... Brilliant Red 2.0tfsi Quattro, Sprint Blue S3...

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    Mine was a full custom remap done on a four wheel rolling road done by viezu

  7. #6
    S3_Jacko's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Glasgow
    Posts
    1,155
    Ahh... I've heard they are better they 1's but its trying to find somewhere that does them I suppose... How long you had it, and have you had any problems with your clutch?
    Audi history... Brilliant Red 2.0tfsi Quattro, Sprint Blue S3...

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    Had it done when it was 9 months old and no problems whatsoever with it
    S3_Jacko likes this.

  9. #8
    Dean_T's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    West Mids
    Posts
    511
    Can you feel the back end kick in at any point?

    Just thinking you may have a haldex issue....?

    How badly are the fronts spinning, little/lots?
    Dean.

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    Quote Originally Posted by Dean_T View Post
    Can you feel the back end kick in at any point?

    Just thinking you may have a haldex issue....?

    How badly are the fronts spinning, little/lots?
    no can't feel back end kick in, I was stuck on a hill back in the summer in a load of gravel, and I honestly could not move as the front wheels were just spinning

    I get a lot of spinning to the point where it kinda bounces and shudders

  11. #10
    Dean_T's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    West Mids
    Posts
    511
    I think you need to get vagcom hooked up to your car fella, something is definitely not right.
    Dean.

  12. #11
    bmh.01's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Nuneaton
    Posts
    277
    Something isn't right haldex wise, wet traction should be pretty much absolute. The only time i've ever managed wheelspin was in snow and that was all 4 wheels.
    Jack_tdi likes this.

  13. #12
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    I did take it into audi this time last year with this complaint and they checked it out and came back with a a clean bill of health but I just can't help think there's so etching not right

  14. #13
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,357

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    your haldex aint working by the sounds. Hook it up to VCDS and see if you can talk to the haldex unit

  15. #14
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Hertfordshire
    Posts
    15

    My Social Networking

    Visit Adz85's Instagram Channel
    Quote Originally Posted by ron burgandy View Post
    I can't understand why my s3 would wheel spin from the front wheels. Esp in the wet surly the whole idea of a Quattro is so the wheels don't spin.
    I know it's not a full time Quattro system but surly that's when it should kick in?

    any thoughts or ideas
    What year is it? I think the older ones had a fuse in the system, which if you pulled it out (or if it blew) the car would only send power to the front wheels . The newer ones are a bit more complicated than that though!
    MartayMcFly likes this.

  16. #15
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Merthyr Tydfil, United Kingdom
    Posts
    846
    My mate has just had the same issue. Came up with an intermittent fault on the hydraulic pump but the garage thought it was more than likely the Haldex itself was at fault.......with the map on it would spin all the way through 2nd gear. We put it back to standard and it wasnt so bad.....

    he just changed it for a B8 A4 lol. Trader beware!! Lol
    Now a happy owner of an A3 Sportback S Line 170 TDI
    My Posh Golf

  17. #16
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Aberdeen
    Posts
    2,491
    The fronts should only spin if the rears are too (for example, on sheet ice or wet grass). If you can get them to do anything more than a wee chirp before the back starts pushing then you've got an issue. Sounds like it might just be loose/blown haldex fuse.

    Normal operation of the 4wd is that you#re aware of the rear coming in to play, but you shouldn't even notice the fronts start to slip before it does.
    Hunt is over

    1st Audi - 2001 Ming Blue 8L S3 210
    2nd Audi - 2008 Black 8P2 S3 3dr
    and now - 2007 Daytona Grey B7 RS4 saloon

  18. #17
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    Checked fuses all are ok back to audi tomorrow then. They always make me feel there's nothing wrong and that I'm bothering them. But there checking it out again from what I've been reading its a good chance it's the haldex pre charge pump. So I'll mention that and see what they say

  19. #18
    Dean_T's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    West Mids
    Posts
    511
    Is there nowhere else you can take it?

    Where abouts are you based, maybe there is a specialist near by?

    I stopped taking my cars to main dealers as they were useless and expensive with it.
    Dean.

  20. #19
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    Quote Originally Posted by Dean_T View Post
    Is there nowhere else you can take it?

    Where abouts are you based, maybe there is a specialist near by?

    I stopped taking my cars to main dealers as they were useless and expensive with it.


    its still under warranty for two and a half months at least

  21. #20
    Artimus's Avatar
    Short Back

    Status
    Online
    Join Date
    May 2012
    Location
    Hertfordshire
    Posts
    1,625
    Quote Originally Posted by ron burgandy View Post
    its still under warranty for two and a half months at least
    That'll probably be why they're fobbing you off then ...hoping the Warranty will run out before you realise there is something wrong.
    ................................................
    2009 A3 SB 2.0T DSG S line
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

  22. #21
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    280
    Something can't be right there mine never spins and I mean never thats one reason i bought it

  23. #22
    Dean_T's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    West Mids
    Posts
    511
    Quote Originally Posted by ron burgandy View Post
    its still under warranty for two and a half months at least
    Then take it back and refuse to leave until it's fixed if they keep fobbing you off.

    Be firm but no swearing or threatening behaviour etc
    Dean.

  24. #23
    jimojameso's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Surrey
    Posts
    210
    Def faulty haldex. My stage 2+ S3 would not spin in the rain.
    2010 TT RS - Sepang Blue - MRC 420BHP, 600NM

    2010 Stage 2+ S-Tronic S3 BE SB in Ibis White!! ....... SOLD

  25. #24
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Cheshire/N Staffs
    Posts
    709
    My pre charge pump failed at 2 years and 10 months in.... replaced under warranty.

    No warning lights, just spun the front wheels, and when accelerating hard, if the front wheels hit a pothole or uneven bumps in the road, the steering wheel would "tug".

    The only other discernable symptom was that when the key was turned to the ignition position, you could not hear the haldex pre charge pump charge up to pressure - but this is fairly silent anyway, so unless you know how to differentiate this from the fuel pump, a VCDS scan will show the fault.

    S3 8V 3DR DSG ACC ABS ADS AMI ASR ASS DAB DBW DIS DRL EBA EBD EDL EGR EPB EPS ESP GPS LED MFSW MMI PDC PSF RAC SDXC TFSI CO2 EEC OTR WTF OMG



  26. #25
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    Quote Originally Posted by veeeight View Post
    My pre charge pump failed at 2 years and 10 months in.... replaced under warranty.

    No warning lights, just spun the front wheels, and when accelerating hard, if the front wheels hit a pothole or uneven bumps in the road, the steering wheel would "tug".

    The only other discernable symptom was that when the key was turned to the ignition position, you could not hear the haldex pre charge pump charge up to pressure - but this is fairly silent anyway, so unless you know how to differentiate this from the fuel pump, a VCDS scan will show the fault.


    what fault scan code came up. I did take it for an oil change last month and they said at audi no faults came up

  27. #26
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Cheshire/N Staffs
    Posts
    709
    1 Fault Found:
    00448 - Haldex Clutch Pump (V181)
    011 - Open Circuit - Intermittent
    ron burgandy and wuta3 like this.

    S3 8V 3DR DSG ACC ABS ADS AMI ASR ASS DAB DBW DIS DRL EBA EBD EDL EGR EPB EPS ESP GPS LED MFSW MMI PDC PSF RAC SDXC TFSI CO2 EEC OTR WTF OMG



  28. #27
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    157
    I had this problem and it was the connector had broken slightly just needed new connector prong thing fitted

  29. #28
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    Took it to audi and again the usual "it's seems to be running fine sir". If the s3 4x4 system doesn't work in wet conditions or on gravel then really when the f@&@ does it work. And is the point of it!

    is there anyone in the northwest with an audi s3 that I could go out in to see what there s does in a similiar situation?

  30. #29
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Cheshire/N Staffs
    Posts
    709
    Where specifically are you

    S3 8V 3DR DSG ACC ABS ADS AMI ASR ASS DAB DBW DIS DRL EBA EBD EDL EGR EPB EPS ESP GPS LED MFSW MMI PDC PSF RAC SDXC TFSI CO2 EEC OTR WTF OMG



  31. #30
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    in Blackpool


  32. #31
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    had the car scan by vcds today by Mike Foster, thanks again, and this is the fault that came up
    Address 22: AWD Labels: Redir Fail!
    Part No SW: 0BR 907 554 B HW: 0BR 907 554 B
    Component: Haldex 4Motion 3017
    Coding: 0000005
    Shop #: WSC 00000 000 00000
    VCID: 4482D8300784D73EF0B-8011

    1 Fault Found:
    00448 - Haldex Clutch Pump (V181)
    011 - Open Circuit
    Freeze Frame:
    Fault Status: 01101011
    Fault Priority: 3
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 168
    Mileage: 40167 km
    Time Indication: 0
    Date: 2013.11.12
    Time: 11:28:33

    so it looks like it needs a new pre charge pump!

    its going in to be looked at on fri at an audi main dealer so hopefully all sorted together with an engine mangement problem

    ill let you know how i get on

  33. #32
    Jack_tdi's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Cumbria, England
    Posts
    281
    Surely the main dealer would of picked that up if its come up on a scan.....

    Tell them your going to see citizens advice once its fixed see what you can get out of them.... thats really bad customer service....
    Artimus likes this.

  34. #33
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,148
    No need for CAB, just take it back, show them the code and tell them you want it sorted. Then explain that you're not happy with them fobbing you off, as Dean said, be firm not rude.
    buz likes this.
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  35. #34
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Cheshire/N Staffs
    Posts
    709
    Sounds like that particular dealership is not very good .....

    S3 8V 3DR DSG ACC ABS ADS AMI ASR ASS DAB DBW DIS DRL EBA EBD EDL EGR EPB EPS ESP GPS LED MFSW MMI PDC PSF RAC SDXC TFSI CO2 EEC OTR WTF OMG



  36. #35
    thebluefox's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Leicester
    Posts
    152
    Yeah they should have spotted that...or told you about it when they did.

    The only times my fronts lose grip on their own is when pulling out of a specific t-junction with a loose-ish road surface, a little scrabble for grip and then the back kicks in and off I go.
    MY10 Ibis White S3 - Black Edition

  37. #36
    wuta3's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Manchester/Sheffield
    Posts
    843
    Hope you get it resolved mate. I'd wrap the error code print out around my boot and shove it up their arse with a good kick.
    autolatry likes this.
    ​​Programmer/Web Developer, Headphone/Amp Geek
    06 SLine Special Edition Phantom Black 2.0T FSI Quattro A3
    Done: P-Flo, RevD, Sachs Organic, Milltek TBE + Res + Sports cat
    Wanted/Next:Intercooler, HPFP, Remap

  38. #37
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    120
    Audi phoned new today with an update and yes they have found that the haldex pump is faulty and are replacing now! Only after I vcds scanned it and took it in with a print out!
    now I took the audi in last year with the same fault and told there was no fault, now I'm thinking I've been driving it with this fault all this time because of there incompetence! And I will ve explaining this but my car is due it's first mot and it's fourth service due you think its worth asking to do this as complimentary as they have messed up so much in the last year
    Dean_T, Jack_tdi and Artimus like this.

  39. #38
    Jack_tdi's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Cumbria, England
    Posts
    281
    Worth a try what's to lose....

  40. #39
    Dean_T's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    West Mids
    Posts
    511
    Quote Originally Posted by ron burgandy View Post
    Audi phoned new today with an update and yes they have found that the haldex pump is faulty and are replacing now! Only after I vcds scanned it and took it in with a print out!
    now I took the audi in last year with the same fault and told there was no fault, now I'm thinking I've been driving it with this fault all this time because of there incompetence! And I will ve explaining this but my car is due it's first mot and it's fourth service due you think its worth asking to do this as complimentary as they have messed up so much in the last year
    I would be looking for that, yes.

    In effect you have had to prove what is wrong with the car for them to correct it.

    In all honesty I would look for somewhere else to do the work as they are coming off as incompetent!
    Dean.

  41. #40
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    368
    Get what you can out of them and try a different dealership for warranty work. For everything else i.e. servicing, use a local VAG specialist.
    Dean_T likes this.

 

 
Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. New wheels again!
    By MisterD in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 12th September 2003, 18:54
  2. pc steering wheels
    By badbaz in forum Video Gaming
    Replies: 4
    Last Post: 10th August 2003, 14:33
  3. Wheel retailers...
    By [Dave B] in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 30th January 2003, 11:51
  4. Writing on inside of Avus wheels
    By AL_B in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 11
    Last Post: 11th January 2003, 21:17
  5. Wheels on trackdays...
    By DuncS3 in forum Other Brands & Models
    Replies: 3
    Last Post: 8th January 2003, 12:09

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO