EM TuningMonster Motorsport
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    7

    Possible actuator incorrect setting HELP PLEASE

    Hi all, I posted previously that I had a new recon turbo fitted after a major noise from the old one. Turbo fitted all fine from garage but it doesn't seem to boost in first at all and the. In others gears kicks in around 2-2500 rpm which it didn't before when it boosted in at around 1200 rpm.

    i tested it and it said boost pressure range not reached P0299 code. Garage spoke to turbo supplier who said to turn actuator nut a tiny fraction but still no joy and I'm now left to figure it out as they have tried all number of things, MAF, EGR clean and checked for leaks.

    Interestingly on way home I tested first gear buy putting foot to floor and as it climbed the revs slowly I backed off then straight back on the throttle and had boost! friend of mine wondered then if the actuator was actually set correctly as backing off the throttle would have closed the vanes and then created boost which is why then back on full throttle it kicked in. He said that that would also cause it to not kick in until higher revs if the vanes were open too much allow revs.

    would appreciate any advice I don't want to adjust the actuator myself as I wouldn't want to risk screwing the turbo. Either that or take it too an engine tuners and see what they think as that is what the garage suggested.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    26,747
    Who supplied the turbo?

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    7
    Local garage got it from Part Co but forgot to ask who actually did the turbo recon. It was a technician from them who they spoke to about the problem.

    whats your thoughts?

  5. #4
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    302
    ill give you some advise it may not be the the problem you have now but as a rule of thumb dont buy a reconditioned turbo !

    as garret do not sell any parts for their vnt range of turbos as they are no designed to be serviced !!

    so most parts are made by other party's and are not always made within the same tolerances as garret its worth spending the extra money to get a new one as they are not that expensive anymore unless you buy from the stealer

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    7
    Hi sid I hear what you are saying, although the turbo it replaced was a recon and fine so it's always a gamble I suppose.

    Chatting again to my friend last night i'm tending to lean towards a faulty or incorrectly calibrated recon turbo. If when I pulled off throttle and put straight back on I then suddenly had boost in first gear then we do feel the vanes are just not set right so not allowing the turbo enough exhaust gas to spin before the engine request boost thus not having any until we get through the gears.

    Also with first being such an easy gear the electronics wouldn't possibly bother controlling the actuator to get boost as you don't need lots of power which is why now we feel it probably isn't electrical and more mechanical hence a turbo problem.

    The garage did say that if I wanted to put a new one on then they of course would do that with me paying the extra cost then if it did solve the problem then the manufactuer of the turbo would have to fit the bill for labour. It's no guarantee but to me as a customer if things are not evidently right and all the sensors etc worked fine prior to the turbo failing before then they should be all fine now.

    I would be happy to just pay the extra now for the new one and even the labour and just send the recon back don't see why that should be an issue.

 

 

Similar Threads

  1. Help please. 01539-Headlights Not Adjusted 005-No or Incorrect Basic Setting
    By Scimitar in forum VCDS (formerly VAG-COM) forum
    Replies: 12
    Last Post: 4th October 2012, 14:06
  2. REVO stage 1 - Performance mode setting help please....
    By elton121272 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 17th November 2010, 12:46
  3. Possible engine mount problem? Help please
    By moorheadbrian in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 4th June 2010, 17:27
  4. Possible Gearbox Problem Help Please
    By Kev12344 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 7th May 2009, 02:14
  5. Replies: 2
    Last Post: 10th November 2005, 13:40

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO