Monster MotorsportAH Fabrications
Results 1 to 19 of 19
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    37

    2.0 TDI A3 , EGR problem? what to try next...

    Hi,

    Had my a3 now for nearly a year , done 7k miles in it since ive had it, the car will go into limp mode with no turbo if i put it under a lot of load going up a hill or thrashing the car, i was told that the turbo is maybe on its way out , but through out all this the eml never came on...

    3 days ago i was driving along and the eml came on, a friend of mine had a scanner so i popped it on that and it came up with a EGR flow fault.

    he cleared the codes but as soon as i set off it came back on again , so i went home and took the egr valve off and made it spotless with some carb cleaner and a wrag , it was a little bit dirty but not as bad as i was hoping for, i was however surpprised of the amount of oil that came out of it when i was undoing the 3 nuts oil ran out and was dripping, but apparently its normal for a bit of oil to come out as i was told.

    Anyway ive put it all back together and the eml is still on the car doesnt drive any different really although ive tried to make it go into limp mode and so far it hasnt but i dont think the problems fixed.

    Im sure the eml should go off if the fault is fixed right ?

    Thanks in advance

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    LEE69's Avatar
    07 170 DSG

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    792
    You need to clear the code with vcds.
    Growing old is mandatory, growing up is optional


  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    37
    Will the code not clear its self if its detected its fixed?

  5. #4
    LEE69's Avatar
    07 170 DSG

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    792
    No, it's stored till you clear it.
    Growing old is mandatory, growing up is optional


  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    37
    thanks for that ill do that then

  7. #6
    Jack_tdi's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Cumbria, England
    Posts
    281
    Don't need vcds to clear codes.....

    What did you mate use to read them?

    That I'm sure will clear them....

  8. #7
    Jack_tdi's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Cumbria, England
    Posts
    281
    Edit....

    Use whatever your mate had to clear the codes. If its sorted they shouldn't come back.

  9. #8
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by Jack_tdi View Post
    Edit....

    Use whatever your mate had to clear the codes. If its sorted they shouldn't come back.
    will do that , thanks

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    37
    Managed to get hold of one , cleared the code . drove it for quite a bit but the light came back on! not as soon as it did before i cleaned it out but its back on now..

    I may be barking up the wrong tree but under the car there is a thick black pipe near the off side wheel arch that appears to be leaking a little bit of oil , enough to create an oil sludge in the bumper trim. could this be the same pipe that comes from the bottom of the egr valve and theres a blockage ?

    Not really sure what to do next! thanks

  11. #10
    Jack_tdi's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Cumbria, England
    Posts
    281
    Sounds like a boost pipe not sure if it will cause the fault but new seals don't cost the world.

    Any pictures just to confirm?

  12. #11
    AudiMafia's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    London
    Posts
    403
    Like Jack said it could be the boost pipe leaking and maybe making the car go underboosts, try with new seals and clips if thats the case
    A3 8P 2.0TDI 140 Sport | Blue | Full Leather Heated Seat | BOSE | 6 Disc Changer | None Smoking Pack | | Nav | Xenons |
    Mods | 18" Rotiform Staggered | Tinted Windows | S3 Spoiler | 2009 S-Line t Rear | Front Chin Spoiler | Wind Deflectors | Re-Map |
    | MY11 Lights | S3 Side Skirts | Private Number Plate | Milltek Exhaust | S Line Gear knob

  13. #12
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    37
    Hey all bit of an update, I got the light turned off and got a friend to look over it on the ramps, he says the oil was coming from a pipe connected to the turbo ? And it's nothing to worry about. However the light did stay off for quite a while but it's back on again, originally it came back on after a mile or so but now maybe after 10 mile? As for the boost seals I wouldn't know where to start can you acess it from the top ? Thanks

  14. #13
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    1
    EGR delete...
    Iv'e got it done, and the car is more dynamic and responsive ... And the best thing, no egr error codes, ever..

  15. #14
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    19
    Quote Originally Posted by Dom29 View Post
    got a friend to look over it on the ramps, he says the oil was coming from a pipe connected to the turbo ? And it's nothing to worry about.
    Really!! I would worry about oil leaking from anywhere!!

  16. #15
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    37
    Apparently its normal for a little bit of oil to come from the turbo ? i have no idea tbh ...

    Im still driving around with the eml on need to have a go at cleaning it out again i think!

    How much does an EGR delete cost ?

  17. #16
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    37
    I had ago at cleaning it a couple of weeks ago but still not difference comes straight back on, also when i boot it and leave it in the turbo for 3/4 seconds in 4th say the turbo cuts out all together until i turn it off and turn it back on again. could this be linked?

  18. #17
    LEE69's Avatar
    07 170 DSG

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    792
    Maybe the vanes are full of carbon and needs cleaning?
    Growing old is mandatory, growing up is optional


  19. #18
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    37
    is it worth having them cleaned or a new turbo?

  20. #19

 

 

Similar Threads

  1. 1.9 TDi (130bhp) EGR problem or vac / boost leak???
    By MrG A4 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 29th December 2011, 00:50
  2. ABS problem - what do to next ?
    By campervan in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 34
    Last Post: 26th May 2009, 18:58
  3. Tdi 130 hesitation problem
    By Burtney in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 32
    Last Post: 11th March 2008, 02:03
  4. Audi A4 1996 TDI 1st gear problem :( Help !!!!!
    By slips in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 26th October 2004, 22:15
  5. still having problems.. what wheels do you have?
    By richy in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 24
    Last Post: 20th April 2004, 18:56

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO