AH FabricationsChris Nott
Results 1 to 21 of 21
Like Tree1Likes
  • 1 Post By StewMang

Thread: What the hell just happened to my car?!

  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    32

    What the hell just happened to my car?!

    Hi all

    I've got a 2003 2.0 TDI Sport, just put my foot down on a slip road and there was a loud pop sound accompanied by a large plume of smoke out of the exhaust and massive loss of power. The car now also sounds really loud similar to if there was a hole in the exhaust or something, I've just about managed to limp home in it. What's it likely to be? The turbo?

    Cheers

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,033
    1st of all, check the oil level, if its ok, then a boost hose has come of & needs pushing home.

    If the oil is non existent, which driving it home was a massive mistake, then Turbo more than likely has gone, don't turn car on or drive it full stop.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  4. #3
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Aberdeenshire
    Posts
    590
    Quote Originally Posted by StewMang View Post
    Hi all

    I've got a 2003 2.0 TDI Sport, just put my foot down on a slip road and there was a loud pop sound accompanied by a large plume of smoke out of the exhaust and massive loss of power. The car now also sounds really loud similar to if there was a hole in the exhaust or something, I've just about managed to limp home in it. What's it likely to be? The turbo?

    Cheers
    Check for blown turbo intercooler hoses before you get your blood pressure up it could be a cheap fix hopefully

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    32
    Oil level is fine so guessing it's the popped hose, I really hope it is. You've made me feel a LOT better

    Apologies for the complete noob question but can I push the hose back on myself from the engine bay or does it need raising?

    Thanks for your help.

  6. #5
    bootneck_max's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    74
    Yea had this a few years back, turn out to be the jubilee clip came loose and the pipe popped off the intercooler... Cheap fix mate.

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    32
    Quote Originally Posted by bootneck_max View Post
    Yea had this a few years back, turn out to be the jubilee clip came loose and the pipe popped off the intercooler... Cheap fix mate.
    Hope so mate, I just had two new tyres put on this week which weren't cheap so really could do without any garage bills this month. On the plus side, I phoned the RAC last week to cancel my renewal as it was a rip off but haven't got round to sorting other cover out yet. Turns out my RAC cover expires tomorrow, was fully expecting it to have ran out today.

  8. #7
    tdi-man's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    1,609
    intercooler hose
    Full Leather / heated Seats / 18" Speedlines / AP coilover kit / R32 Rear 310mm Brakes / window Tints / Auto lights / Xenons / Cruise control / R32 Front 345mm Brakes / Full milltek system / Led side lights / Bose / brushed aluminium inlays / panal filter / Full Egr delete / custom map with hot start fix / Hybrid Turbo / Sachs Racing clutch / 10mm Rear spacers / 10mm Front spacers / A5 LED number plate bulbs /

    233 bhp - 309 ft lb - 419 nm




  9. #8
    Graham89's Avatar
    Derv Perv

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Chelmsford, Essex
    Posts
    310
    Definitely sounds like an intercooler hose popped off. Was there lots of black smoke out the back?
    Mine popped off drivers side hose behind the foglight.



  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    32
    Quote Originally Posted by Graham89 View Post
    Definitely sounds like an intercooler hose popped off. Was there lots of black smoke out the back?
    Mine popped off drivers side hose behind the foglight.
    Yeah lots of black smoke and immediate loss of power.

  11. #10
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,033
    Yeap hose it is imho, if black smoke.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  12. #11
    Graham89's Avatar
    Derv Perv

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Chelmsford, Essex
    Posts
    310
    If you look under the fogfight you'll find 2 or 3 screws holding that part of the undertray on. Undo them, also 3 or 4 screws in the arch liner at the 1 and 3 I click position when looking at the wheel from the side. Once the screws are out the tray simply slides out the way and gives you full access to the hose suspected to have gone.
    Mine had come apart on the metal clip part and was only out a fraction but enough to cause issues.

    I kept outing it back on only for it to keep blowing so i ended up buying a new turbo hose. Wasn't mega money though. Hope it helps.



  13. #12
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    32
    Quote Originally Posted by Graham89 View Post
    If you look under the fogfight you'll find 2 or 3 screws holding that part of the undertray on. Undo them, also 3 or 4 screws in the arch liner at the 1 and 3 I click position when looking at the wheel from the side. Once the screws are out the tray simply slides out the way and gives you full access to the hose suspected to have gone.
    Mine had come apart on the metal clip part and was only out a fraction but enough to cause issues.

    I kept outing it back on only for it to keep blowing so i ended up buying a new turbo hose. Wasn't mega money though. Hope it helps.
    Cheers mate that's spot on, will take a look once this storm has blown over!

  14. #13
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    32
    Well, I called the RAC out as I couldn't even find a screwdriver that'd fit so figured I'd get my money's worth. He looked around the engine bay with his torch for a while then asked me to start the engine and keep blipping the revs. He said he'd expect to hear a sucking sound if a pipe had come off but couldn't. He said the inlet manifold sounded a bit 'tinny' though.

    He had a feel around in the engine bay and then tried reaching round under where I mentioned you'd said yours had popped off behind the foglights. He didn't unscrew anything though and didn't check the passenger side. He then hooked up his fault code reader and it came up with P0299 'Turbo charger underboost'. He said as there was black smoke that's what happens when the turbo goes and that I'd have to take it to a garage to have a full boost test done.

    Could he actually have spotted a loose pipe doing this? I'm thinking I'll have a look myself when it's light tomorrow, particularly as you mention yours was only out a bit. Did you have to raise your car to get where I need to look?

    Cheers

  15. #14
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,033
    Just look tomorrow, no point over analysing it now fella.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  16. #15
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    32
    Yeah you're right, I'm just pointlessly fretting now thinking it's more serious.

  17. #16
    _Zerocool_'s Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    217
    Exactly the same thing you've described happened to me in my golf gttdi and I'm sorry to say it was the turbo. I pulled out of a junction, accelerated then bang, loss of power and loads of black smoke. I hope its not the case with yours but I wouldn't turn the engine on at all until its in a garage. I got mine recovered from where it went 'pop' and when they had a look at it they said I was lucky it wasn't a lot worse as parts of the blown turbo had nearly been sucked into the engine and could have done more damage. Good luck

  18. #17
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    32
    It's the intercooler pipe! I can see it clear as day now there's some light and I knew where to look from the guidance on here. It's popped right off down on the passenger side.

    There's not a cat's chance in hell that RAC man last night didn't spot it either last night as he was looking down there with his torch and there's a massive great pipe sat there connected to fresh air, he just couldn't be arsed to get under the car and fix it. Problem I've got is I haven't got the right torx head tool to get the tray off. I can just about reach it from the engine bay but not sure I can get both hands down there to reconnect it. I've a good mind to call the RAC again and ask them to do the job properly!
    _Zerocool_ likes this.

  19. #18
    tdi-man's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    1,609
    if its came of you will prob need a new one.
    Full Leather / heated Seats / 18" Speedlines / AP coilover kit / R32 Rear 310mm Brakes / window Tints / Auto lights / Xenons / Cruise control / R32 Front 345mm Brakes / Full milltek system / Led side lights / Bose / brushed aluminium inlays / panal filter / Full Egr delete / custom map with hot start fix / Hybrid Turbo / Sachs Racing clutch / 10mm Rear spacers / 10mm Front spacers / A5 LED number plate bulbs /

    233 bhp - 309 ft lb - 419 nm




  20. #19
    Graham89's Avatar
    Derv Perv

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Chelmsford, Essex
    Posts
    310
    Where abouts are you located?
    You can try popping it back on but if its clean off it probably damaged the clip as it pulled itself apart. Might need a whole new boost pipe but they aren't overly expensive. Glad you found it. Exactly what I said it would be only due to what happened in my experience.



  21. #20
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,033
    Quote Originally Posted by tdi-man View Post
    if its came of you will prob need a new one.
    No, it probably needs the clip adjusting to hold it in tighter, it happens.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  22. #21
    TDI140's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Posts
    1,329
    Get new horse shoe clips yours are probable knackered
    A3 2.0TDI FWD sportback with GT1756 250.3bhp 336ft lb, forge boost hoses red, milltek decat system, BMC panel filter, golf gti edition 30 full front brakes brembo pads, black honeycomb grill, full oem s line kit + cupra r lip, LED side lights, OEM xenons, LED interior lighting, LED A8 number plate lights, boost gauge, alloy catch can with red hoses, FBSW, windows tinted, de-badged, now on air ride with chassis notch BBS CH

 

 

Similar Threads

  1. Clutch just randomly started squeaking... What the hell
    By nshort10 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 23rd March 2011, 18:23
  2. really, what the hell is wrong with me??
    By kenny_boon in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 12th February 2006, 05:10
  3. Look what the Postman just brought....
    By Eeef in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 19
    Last Post: 30th January 2006, 19:32
  4. What the hell....?
    By wilko in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 26th May 2005, 09:46
  5. What the hells a RUF ???
    By ooooaudi in forum Other Brands & Models
    Replies: 5
    Last Post: 8th April 2003, 06:47

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO