JMB RetrofitsBadger5
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    21

    Haldex faults what next?? (£20 prize for correct answer)

    Hey guys my Haldex unit has two faults (suprise suprise) and i'm in need on some expert advise on what to do next.. lol
    the faults ive got are listed below


    00003 - Control Module
    014 - Defective - Intermittent
    02248 - Valve for Controlling Clutch Operating Angle (N373)
    014 - Defective - Intermittent


    I have done an output test and I can hear the pump and vcds is telling me its pushing about 3bar of pressure


    other than that I have visually checked all the wires and changed the haldex fluid but not the filter with no joy, I havnt owned the car long and to be honest i'm not shore when it last had a service on the haldex.


    If anyone can please save me with what the sollution is i'd be greatly thankful.... heck whoever tells me the correct answer i'll paypal them £20 just for pointing me in the right direction.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    shariain's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    Glasgow
    Posts
    1,173
    This was the faults that were showing for my haldex controller last year.

    4 Faults Found:
    16347 - Control Module - EEPROM Error
    014 - Defective
    02248 - Valve for Controlling Clutch Operating Angle (N373)
    014 - Defective
    16347 - Control Module - EEPROM Error
    014 - Defective
    02248 - Valve for Controlling Clutch Operating Angle (N373)
    014 - Defective

    I replaced the haldex controller and the 2 valves job done. Check your part number, here is some info regarding the controllers taken from etka that I used to find a second hand controller via eBay .

    Haldex control unit gen 2 part no.
    A3 2004/2008
    1K0 907 554 prefix C
    Replaced by
    1k0 525 130B
    1k0 525 130F
    Now
    1K0 525 130L

    R32 Golf 2005/2009
    1k0 525 130L

    TT 2007/2010
    1k0 525 130L

    Have you tried the controller from your second haldex unit you have what faults were on that unit as you might be able to butcher the 2 to create 1 good controller
    S3 1.8t Ming blue with ivory leather & 18"tt alloys

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    21
    Could be an excellent idea and worth £20 if it works! my previous controller had a pin hole in it and wouldn't read but the valves could be good! I'll give it a go and tell you the result, thanks again shariain

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    21
    ok so randomly driving today and I hear a humming noise doing around 60mph in 6th gear.... look at my dash and the esp light has gone out!!! took car off main road to check it out and to my suprise ive got 4wd drive again!! however as I must be one of the most unlucky owners of this car I now have a humming noise in high gears from the rear left, the noise only comes on under acceleration and it drowns through the whole cabin, done some research and its pointing to the diff but has anyone else got any suggestions considering its only started doing it since i got 4wd again?

  6. #5
    shariain's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    Glasgow
    Posts
    1,173
    Sorry to be the barer of bad news with the faults you have It will stop working again they seem to be a very intermittent fault. The humming noise could be because the garage put in the wrong oil. Just a thought might be wrong.
    S3 1.8t Ming blue with ivory leather & 18"tt alloys

  7. #6
    MrLapou's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lincoln
    Posts
    1,209
    Worth checking the drive shaft couplings. These are prone to fail.

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    21
    Thanks for the ideas guys it was still working today So fingers crossed I've just bought a filtering and oil to do another flush on the system just incase , really weird how its started since its all working again mind I though the prop shaft span constantly but I guess now its working its got load on it?

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    104
    Quote Originally Posted by seabee05 View Post
    Thanks for the ideas guys it was still working today So fingers crossed I've just bought a filtering and oil to do another flush on the system just incase , really weird how its started since its all working again mind I though the prop shaft span constantly but I guess now its working its got load on it?
    s
    I think I may have the same problem. Definately the same symptoms. I'll be hanging on your every update, as you seem to have better ability to troubleshoot and are certainly further through the process than me.

 

 

Similar Threads

  1. Gutted, my S3 is going up for sale, what next?
    By GNJ_Motorsport in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 29
    Last Post: 16th May 2012, 18:37
  2. What next for Motorsport?
    By *Unkle* in forum Motorsport
    Replies: 3
    Last Post: 18th December 2008, 16:35
  3. What Next For My A3???
    By turbodan in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 31st August 2005, 14:39
  4. What the best Wax for your Car
    By S3_quattro in forum Detailing
    Replies: 8
    Last Post: 9th April 2004, 13:29
  5. What car is this for Kamei grill
    By Altern8 in forum General Chat
    Replies: 3
    Last Post: 1st August 2003, 09:23

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO