AH FabricationsChris Nott
Results 1 to 7 of 7

Thread: 1.6TDI woes....

  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Blairgowrie, Perthshire
    Posts
    19

    1.6TDI woes....

    Not my own A3 that's the problem here (touch wood), but other half's '11 (61-plate) Golf VI using the 1.6 CR TDI engine that's the same used in the later A3 8P's and 8V Couldn't find an answer on the VW forums, but trying here instead.

    Was driving along normally, suddenly red oil pressure symbol appeared in the DIS along with stop engine warning. Stopped as soon as I could. Whole back of the car covered in a film of oil so first thought was that the turbo had let go. No oil in the exhaust pipe, so turbo probably OK, but once it was on the tow truck could see the whole underside of the car was black with used engine oil.

    Garage can't look at it until tomorrow, so for peace of mind wondering if anyone had any ideas - could be something as simple as the drain plug dropping out, but any other theories - burst oil filter, oil cooler etc? Whatever's wrong should be covered by warranty or the leasing company anyway - but would be nice to know.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Aberdeenshire
    Posts
    590
    Quote Originally Posted by RapidAssistant View Post
    Not my own A3 that's the problem here (touch wood), but other half's '11 (61-plate) Golf VI using the 1.6 CR TDI engine that's the same used in the later A3 8P's and 8V Couldn't find an answer on the VW forums, but trying here instead.

    Was driving along normally, suddenly red oil pressure symbol appeared in the DIS along with stop engine warning. Stopped as soon as I could. Whole back of the car covered in a film of oil so first thought was that the turbo had let go. No oil in the exhaust pipe, so turbo probably OK, but once it was on the tow truck could see the whole underside of the car was black with used engine oil.

    Garage can't look at it until tomorrow, so for peace of mind wondering if anyone had any ideas - could be something as simple as the drain plug dropping out, but any other theories - burst oil filter, oil cooler etc? Whatever's wrong should be covered by warranty or the leasing company anyway - but would be nice to know.
    Sounds a bit odd as if something has smashed the sump or oil line for the turbo or your filter has come loose however it's really got to be an oil leak from the engine the lists endless reall its shouldn't be hard to spot hope the oil cap was secure.

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Blairgowrie, Perthshire
    Posts
    19
    well the rocker cover gasket was replaced under warranty when it went in for its first service about 6 months ago - with the way the engine is all faired in because its a BlueMotion I couldn't really see anything obvious. Even through its a company hack and we won't be footing the bill for the repairs, I'll still be pee'd off if its anything catastrophic as the car is barely 2 yrs old and only 24k on the clock. VAG quality lies again!

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Blairgowrie, Perthshire
    Posts
    19
    Quote Originally Posted by Chillout View Post
    Sounds a bit odd as if something has smashed the sump or oil line for the turbo or your filter has come loose however it's really got to be an oil leak from the engine the lists endless reall its shouldn't be hard to spot hope the oil cap was secure.
    As an update it turns out the sump plug dropped out right enough, dealer was rather nervous over the phone asking if we had any evidence of an oil leak before it happened (which we didn't - it happened suddenly). Sounds like they were looking for an excuse to get them out of trouble as they know full well they were the last people to touch the drain plug according to the service book. However, it now looks like a bottom end stripdown is on the cards to see if there is any serious damage and the turbo is possibly gone as well. Looks like someone has made a very expensive balls-up......

  6. #5
    Brodster's Avatar
    Shark Performance In Scotland

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Scottish Borders
    Posts
    3,393

    My Social Networking

    Follow Brodster On Twitter Add Brodster on Facebook
    Wonder if they forgot to fit the washer.....makes a huge difference.
    Angelwax/BBS/BCS/Bilstein/Cobra/CTS Turbo/DTUK/H&R/K-Sport/KW/Loba/Milltek/Shark Performance/Oz Racing/TPI/VCDS/V-Maxx/Vossen/Wagner

  7. #6
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Aberdeenshire
    Posts
    590
    Ask them if they torqued it with a calibrated wrench as per worshop procedure .

  8. #7
    TDI140's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Posts
    1,327
    Was gonna say sump/ sump plug if theres no oil in exhaust
    A3 2.0TDI FWD sportback with GT1756 250.3bhp 336ft lb, forge boost hoses red, milltek decat system, BMC panel filter, golf gti edition 30 full front brakes brembo pads, black honeycomb grill, full oem s line kit + cupra r lip, LED side lights, OEM xenons, LED interior lighting, LED A8 number plate lights, boost gauge, alloy catch can with red hoses, FBSW, windows tinted, de-badged, now on air ride with chassis notch BBS CH

 

 

Similar Threads

  1. Gearbox woes
    By Ewok in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 19th July 2004, 19:38
  2. Gear change / gearbox woes on new A3 TDI
    By jasew in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 12th June 2004, 18:29
  3. Front Suspension Woes (a wee bit longish)
    By IanWood in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 30th May 2004, 14:04
  4. 80 quattro insurance woes
    By leebex in forum Classic Audi Forum
    Replies: 2
    Last Post: 18th April 2004, 18:42
  5. Browser woes
    By AlexStanley in forum General Chat
    Replies: 5
    Last Post: 9th May 2003, 15:51

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO