AH FabricationsEM Tuning
Results 1 to 34 of 34
Like Tree10Likes
  • 1 Post By Brodster
  • 1 Post By NHN
  • 1 Post By J3NKO
  • 1 Post By Turbo jay
  • 1 Post By J3NKO
  • 1 Post By Aidy06
  • 1 Post By Aidy06
  • 1 Post By wuta3
  • 1 Post By MrLapou
  • 1 Post By MrLapou

Thread: Help: 2.0TFSI problem with turbo

  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161

    Help: 2.0TFSI problem with turbo

    Hi,
    today whilst driving i noticed it didn't feel right - a lot louder / whistling more than usual / slower
    3rd gear it goes all the way to 5000rpm / no boost

    im guessing i have a boost leak somewhere? or worst
    any advice? and where would anyone recommend me taking it for a look (south yorkshire)

    Thanks in advance.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    Sounds like a pipe has blow of, check your IC connections.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  4. #3
    Brodster's Avatar
    Shark Performance In Scotland

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Scottish Borders
    Posts
    3,402

    My Social Networking

    Follow Brodster On Twitter Add Brodster on Facebook
    2nd what NHN said and your suspicions on a boost leak.
    NHN likes this.
    Angelwax/BBS/BCS/Bilstein/Cobra/CTS Turbo/DTUK/H&R/K-Sport/KW/Loba/Milltek/Shark Performance/Oz Racing/TPI/VCDS/V-Maxx/Vossen/Wagner

  5. #4
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    Why thank you

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    Sounds like a pipe has blow of, check your IC connections.
    just checked and its not that
    feels really awful in 3rd gear lol

  7. #6
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    Then you need to do some visual searching of pipes etc mate.
    ENZO likes this.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    Then you need to do some visual searching of pipes etc mate.
    thanks, i will do - if only i knew what to look for lol

    so do you reckon its definitely a pipe somewhere ?

  9. #8
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Bolton, UK
    Posts
    402

    My Social Networking

    Follow Aidy06 On Twitter Visit Aidy06's Instagram Channel
    Sounds like it could be the diverter valve...

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    Quote Originally Posted by Aidy06 View Post
    Sounds like it could be the diverter valve...
    i heard this was a common fault on pre 06 models i believe, mine is 56
    can this be checked easily? i have no tools to jack car up, would probably need to get it checked at a garage.

    and where can i buy those in UK?

    only had the car 2 weeks, no problems at all up till now

  11. #10
    J3NKO's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Swindon
    Posts
    73
    Take you engine cover off and look for disconnected hoses on the front of the engine mate...it should stick out if something isn't connected
    ENZO likes this.

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    Quote Originally Posted by J3NKO View Post
    Take you engine cover off and look for disconnected hoses on the front of the engine mate...it should stick out if something isn't connected
    thanks, ill have a check in a bit

  13. #12
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Bolton, UK
    Posts
    402

    My Social Networking

    Follow Aidy06 On Twitter Visit Aidy06's Instagram Channel
    Quote Originally Posted by ENZO View Post
    i heard this was a common fault on pre 06 models i believe, mine is 56
    can this be checked easily? i have no tools to jack car up, would probably need to get it checked at a garage.
    I've heard of 09 cars with this problem so it's very feasible that you could have the DV with the diaphragm, you need to get the revision D version. You need to get under the car to check mate, it's just 3 bolts and a clip then it's out. The symptoms you're describing sound exactly like the symptoms associated with a DV failure

  14. #13
    Turbo jay's Avatar
    Leather repair specialist

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    North west
    Posts
    550
    Quote Originally Posted by ENZO View Post
    i heard this was a common fault on pre 06 models i believe, mine is 56
    can this be checked easily? i have no tools to jack car up, would probably need to get it checked at a garage.

    and where can i buy those in UK?

    only had the car 2 weeks, no problems at all up till now
    Yes it is a common fault, it can be easily checked but you would need to jack the car up as the DV is located underneath the car next to the turbo on a 2.0tfsi, So you will need to take it to a garage then, you can buy the DV from Tps/audi for £50ish.
    ENZO likes this.

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    do TPS sell to general public? i saw on their website its for businesses only.

  16. #15
    J3NKO's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Swindon
    Posts
    73
    Yes, they'll take a name and address but will sell to anyone.
    ENZO likes this.

  17. #16
    wuta3's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Manchester/Sheffield
    Posts
    1,064
    Quote Originally Posted by J3NKO View Post
    Yes, they'll take a name and address but will sell to anyone.
    Sheffield TPS are well pissy about non-traders tbh
    ​​Programmer/Web Developer, Headphone/Amp Geek
    06 SLine Special Edition Phantom Black 2.0T FSI Quattro A3
    Done: P-Flo, RevD, Sachs Organic, Milltek TBE + Res + Sports cat
    Wanted/Next:Intercooler, HPFP, Remap

  18. #17
    J3NKO's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Swindon
    Posts
    73
    Quote Originally Posted by wuta3 View Post
    Sheffield TPS are well pissy about non-traders tbh
    Seriously?? Place near me and more helpful than Euro or Audi lol

    Described a part to them and they got it where the other two didn't. Admittedly, I spoke to them last so maybe I just got better at explaining what I was after!

  19. #18
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Bolton, UK
    Posts
    402

    My Social Networking

    Follow Aidy06 On Twitter Visit Aidy06's Instagram Channel
    Quote Originally Posted by ENZO View Post
    do TPS sell to general public? i saw on their website its for businesses only.
    Here, best price I've seen...

    VW Audi TT S3 TTS 2.0 TSFI FSI Turbocharger Diverter Dump Valve 06H145710D | eBay
    ENZO likes this.

  20. #19
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    i havent had the engine cover off yet to check if its a loose pipe, as its too dark n pissing it down :D

    but opening the bonnet, theres a lot of rattling more than usual
    and the car at is around 1000rpm at idle on the dash, anyone know what that is now?

    thanks

  21. #20
    MrLapou's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lincoln
    Posts
    1,209
    Just open the bonnet when you can and have a look.

  22. #21
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    took off the engine cover and everything seems in check, so im guessing its the diverter valve ?

    anyway, gonna order one and get it looked at. Car feels terrible to drive atm
    Last edited by ENZO; 21st June 2013 at 12:17.

  23. #22
    MrLapou's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lincoln
    Posts
    1,209
    Faulty DV should not give 1000rpm idle. A leaking vacuum hose will.

  24. #23
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    how much would that cost to fix?would an audi service check for it

  25. #24
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    here is what it is like idle


    > Car sounds a lot louder / no boost / loss of power
    3rd gear feels like 2nd

    ive checked for any loose pipes so its not that. Anyone got any ideas before i go get it checked at a garage?

    Thanks

  26. #25
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Bolton, UK
    Posts
    402

    My Social Networking

    Follow Aidy06 On Twitter Visit Aidy06's Instagram Channel
    Quote Originally Posted by ENZO View Post
    here is what it is like idle


    > Car sounds a lot louder / no boost / loss of power
    3rd gear feels like 2nd

    ive checked for any loose pipes so its not that. Anyone got any ideas before i go get it checked at a garage?

    Thanks
    Mine does that, it's not a problem. Car sounding louder is also not a problem, look on YouTube. The car is supposed to sound like that

  27. #26
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    ^ there is still the boost problem, i can just feel something isnt right. Im certain last week it was idle at 0

  28. #27
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Bolton, UK
    Posts
    402

    My Social Networking

    Follow Aidy06 On Twitter Visit Aidy06's Instagram Channel
    Mine always idles at 1000, it's supposed to do that. The boost problem I'm 95% sure is your DV. Look at this video, notice it idle at 1000 and how loud it is? It's normal mate...

    2006 Audi A3 2.0T FSI ticking - YouTube
    ENZO likes this.

  29. #28
    MrLapou's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lincoln
    Posts
    1,209
    Looks like when warmed up a little, it idles just fine at 800rpm...

  30. #29
    wuta3's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Manchester/Sheffield
    Posts
    1,064
    Mine starts around 1000rpm then drops after a minute or so, i think that's normal
    ENZO likes this.
    ​​Programmer/Web Developer, Headphone/Amp Geek
    06 SLine Special Edition Phantom Black 2.0T FSI Quattro A3
    Done: P-Flo, RevD, Sachs Organic, Milltek TBE + Res + Sports cat
    Wanted/Next:Intercooler, HPFP, Remap

  31. #30
    MrLapou's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lincoln
    Posts
    1,209
    Yip, mine idles around 1100 on cold start up (plus loud ticking), then after about 30 ~ 45 secs slowly drops to 800 and ticking subsides a little as a shuttle valve mounted at top of engine just behind rad, I guess warms up to..
    ENZO likes this.

  32. #31
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    161
    rev D diverter valve ordered, even if it isnt that its probably worth replacing anyway

    anyone with a VAGCOM, would this android app show fault codes the same way? https://play.google.com/store/apps/d...l.torque&hl=en

    all you need is this OBDII scanner and the android app: Bluetooth OBDII OBD2 Diagnostic Scanner, Scan tool check Engine Light CAR CODE READER for ELM327: Amazon.co.uk: Car & Motorbike

    wondering if anyones used this before

  33. #32
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Bolton, UK
    Posts
    402

    My Social Networking

    Follow Aidy06 On Twitter Visit Aidy06's Instagram Channel
    Also it's worth checking with Audi about the coil pack recall, got mine done for free a few weeks ago and car feels a lot smoother at idle and a lot less noisy

  34. #33
    MrLapou's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lincoln
    Posts
    1,209
    I've the Android + Torque set up. Torque does give fault data and some codes can be erased, but It's nowhere are comprehensive as VCDS..

    I use torque to monitor real time boost pressure and speed. The red or green blocks on the Boost gauge in Torque shows the max vac and max peak boost pressure obtained before DV cuts in to bring boost back to programmed levels. On a normal day max peak boost is about 14psi, which settles to about 8psi (as per engine ECU is programmed to do).

    Torque is quite cool as many parameters can be seen on gauges and if your a bit of a nerd, the heads up display could be of interest to.

    This is the scanner I use, It's nice small and neat. Just leave it plugged in all the time.
    Super Mini ELM327 V1.5 OBD2 II Bluetooth Car Auto Diagnostic Interface Scanner | eBay
    ENZO likes this.

  35. #34
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Grimsby
    Posts
    1,094
    i swear down my 2.0 tfsi is a diesel at idle, soo loud... in fact every person has asked, o its the diesel one then ~_~ lol.

    but a DV question, which is the better than OEM recirc valve, the metal one thats not meant to break lol?

    JJ.

 

 

Similar Threads

  1. Strange problem with turbo/performance
    By BEaker75 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 30th October 2012, 23:02
  2. HELP! ! A4 MAJOR PROBLEM WITH BRAKES CANT SOLVE!!!!!
    By azza bagintoff in forum The Welcome Section
    Replies: 1
    Last Post: 29th April 2012, 18:54
  3. Problems with S3, suspect coolant leak & Turbo dump/recirc Valve noise??
    By fasteddie in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 19th August 2006, 17:17
  4. Help - Problem with brakes
    By imported_AndyB40 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 25th November 2005, 09:31
  5. problem with a3 turbo....
    By r13jus in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 29th September 2005, 13:02

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO