Sky InsuranceJMB Retrofits
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Norway
    Posts
    23

    Angry Audi A3, starting problems

    Hello!

    If i leave my car for about 2 days, it'ss hard to get it to start.
    I have to hold the key for about 15 secs, then it starts. I also get a message in the display stating: low oil pressure.(this goes away when the engine starts),it also generates alot of exhaust. my local audi garage has run diagnostics on, and they claim the starter isn't doing enough rpm(230), it's supposed to do 280?

    When it runs idle, it sounds like the engine is not running propperly, if i push the accelerator once, everything is fine.
    The car runs just fine.

    Any ideas?

    Car: Audi a3, 2005 mod 2.0 tdi quattro (8P)

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    RETFORD, NOTTS
    Posts
    1,753
    Does is start ok when hot? Are the glow plugs operating? Does it make a difference if you prime the fuel pump by turning ignition on a few times before cranking? does it make any difference if you let the plug glow for 5-10 seconds before trying to crank?

    When shutting the engine off does it judder with the clutch pedal up or down?
    '02 TDi 130 Sport: Mods to date: BXP 160 conversion, EGR delete, Decat, Helix SMF fast road clutch, 312mm front rotors, full DIS , CC, Xenons.
    VCDS fully registered and happy to help.
    *Need a Spare Key or Remote? SKC retrieval? Clock/ECU swap or milage correction? I am fully insured to work on your vehicle! Offering a good deal and quality service to ASN members Nationwide!*

  4. #3
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    Welcome to the site.

    Well starter for sure could be 1 issue here, aswell as battery, oil pressure warning maybe related to battery being low as such from cranking, hence why when charging again it clears, could also check cam timing is correct, as mine was of by a fair bit from the cretin garage that sold me the car, who did a shoddy cambelt job, so cold starts were not the best & took a minute for the timing to sort itself out apparently allowing me to pull away, ran perfectly during the day afterwards, cambelt change by a professional sorted that out 100%.

    Multiple things to check & wouldn't hurt for starter/battery replacement on a 8 year old car.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Norway
    Posts
    23
    When the engine is hot, it starts on the first try.
    The glow plugs we¨re replaced in december.
    I have tried to prime it before cranking it, same result, same with letting it glow for 5-10 sec.
    I also bought a new battery in march(the starting problems we¨re fixed for a week, then it came back) bad alternator?

    The engine acts the same way wether i hold the clutch in or leave it when shutting it down, it does rattle a bit.

    The newest thing with the car, is that when it¨s 15 degres celcius ++ the intercooler runs like crazy (if i turn of the aircon, it doesn¨t:S)

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Birmingham
    Posts
    137
    Thats not the intercooler its the aircon fan, its a sign that it needs regassing i believe.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Norway
    Posts
    23
    Quote Originally Posted by Best84 View Post
    Thats not the intercooler its the aircon fan, its a sign that it needs regassing i believe.
    ok, is the aircon fan inside the intercooler then? because the sounds comes from the spot where the intercooler is, and it sounds like a boeing 747 at takeoff.. ill try an regassing and we will see!

    Thx for fast and good answers so far, really apreciate it

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Birmingham
    Posts
    137
    Yea mine has just started doing the same thing...plus the fan turns off once you hit econ/turn off blowers.

 

 

Similar Threads

  1. audi S3 starting problem (when warmed up)
    By russelj80 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 16
    Last Post: 21st March 2012, 22:29
  2. Audi A6 Estate 2.5TDI 2000reg intermittent start problems
    By Khi in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 30th July 2010, 13:31
  3. Audi a3 starting/running problem
    By dca3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 27th March 2010, 19:28
  4. audi coupe 2.3 e cold start problems
    By buzby3xx in forum Classic Audi Forum
    Replies: 10
    Last Post: 27th August 2006, 23:21
  5. AUDI 80 TDI 1995 starting problems
    By adidasandy in forum Diesel forum
    Replies: 1
    Last Post: 6th June 2006, 13:01

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO