Chris NottVolks Autos
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Dereham
    Posts
    3

    New s/motor fitted - but now wont start..help needed..!

    My 2004 A3 Sportback tdi would sometimes after a run fail to start once stopped. If left for a while it would start.
    So had taken advice and decided to change out the starter motor, this wasnt to bad although the bottom bolt was a bit tough.
    ---
    However now fitted and all back together but when I try and start it, it makes a strange noise, a werrrreeeeing sort of noise as if something is turning but not the engine...any ideas or help would be great as at a bit of a loss on this.
    --
    Everything went back like for like and the starter was the same bought new of ebay so pretty cheap.

    Thankyou Todd

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    bmh.01's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Nuneaton
    Posts
    279
    Sounds like the solenoid isn't engaging the starter into the flywheel teeth and the motor is just freely turning.

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Dereham
    Posts
    3
    That does sound right, but how do I sort it?

  5. #4
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,114
    Put old one back in & tesat again, if its ok then new starter fault.

    Can always open it up & check if anythings come out of place, but if its new & you want to retain warranty cover for rma, then leave it alone & get replacement.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  6. #5
    bmh.01's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Nuneaton
    Posts
    279
    Don't know what the motor you have is like but you can also try swapping the solenoid over from the old to the new if it isn't sealed but it's quite possible that the solenoid was causing your previous non-starting problem.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Dereham
    Posts
    3
    It turns out they had sent me the wrong starter ! So put the old one back in and started no problem.

    But my problem will still exist im sure, every now and then after a run of say over 40mins, the car will sometimes not start after turning engine off. It will engage but only slowly as if flat battery, but batt test ok, only slightly down on one cell, batt 9yrs old though.

    So do I go for the right starter or just try a new battery and wait and see?

    All help is appreciated
    Thanks

  8. #7
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,114
    Could be heatsoak, so get the correct replacement & fit/test.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  9. #8
    Sportback owner

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    France
    Posts
    496
    Yes could be heatsoaked as pointed out by NHN, but a 9-year old battery should be a worry. You may find that it is better to change the battery anyway, before it gets any older. Also check and clean both battery terminals, plus the car battery grounding connection.
    French A3 Sportback 2006, 2.0L 140 TDI, DSG, RSN-E, Ambient lighting, Auto-lights/wipers, Reverse assist, Dolphin Grey, 17" wheels, Leather seats, Cruise control, Roof bars.

 

 

Similar Threads

  1. Replies: 8
    Last Post: 9th April 2012, 21:46
  2. My cars cut out today and now wont start ive done a scan could anyone help?
    By TDIDAN in forum VCDS (formerly VAG-COM) forum
    Replies: 0
    Last Post: 19th December 2011, 23:05
  3. Fixed my HID light now wont start! help!
    By androo700 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 23
    Last Post: 7th December 2009, 14:05
  4. Sometimes the motor cuts out or wont start.
    By GeorgieMcC in forum A8/S8 forum
    Replies: 0
    Last Post: 4th June 2006, 18:26
  5. Replies: 3
    Last Post: 30th May 2006, 19:44

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO