JMB RetrofitsSky Insurance
Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    104

    Radiator Fan Issue

    Yesterday when I pulled up my car (Audi A3 1.9tdi) onto my drive, I noticed the radiator fan was on, temp gauge in car was just below half way and it is less than 10 deg outside temp. I drove the car for 10minutes. Fan went off when I switched off the engine.

    Any ideas?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    TDI140's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Posts
    1,359
    My car after driving it the fan stays on for few seconds after i turn the engine off audi reassured me its normal and my car doesnt ever overheat so must be doing it because its supposed to, aslong as your car isnt overheating it should be ok
    A3 2.0TDI FWD sportback with GT1756 250.3bhp 336ft lb, forge boost hoses red, milltek decat system, BMC panel filter, golf gti edition 30 full front brakes brembo pads, black honeycomb grill, full oem s line kit + cupra r lip, LED side lights, OEM xenons, LED interior lighting, LED A8 number plate lights, boost gauge, alloy catch can with red hoses, FBSW, windows tinted, de-badged, now on air ride with chassis notch BBS CH

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    104
    Quote Originally Posted by TDI140 View Post
    My car after driving it the fan stays on for few seconds after i turn the engine off audi reassured me its normal and my car doesnt ever overheat so must be doing it because its supposed to, aslong as your car isnt overheating it should be ok
    Interesting to know, was not expecting all this from Audi. I never ever have had this issue on my car. Noticed it from last few days. Fan stays on even if the ignition is on and engine is off.

  5. #4
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    SW London
    Posts
    794
    Is this still the case if ur air con is off?
    2006 Audi A3 2.0 TDI S-Line 8P2 PD170 - Dolphin Grey Metallic - The problem child
    1994 VW Golf VR6 - Mystic Blue - The money thief
    VCDS User

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    104
    Quote Originally Posted by Sidhu88 View Post
    Is this still the case if ur air con is off?
    Yes air con is always off... Few days back I used the air con for 5 - 10 min. Might be coincidence.

  7. #6
    TDI140's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Posts
    1,359
    Im also wondering now as i had mine scanned via vagcom and no faults came up yesterday fan only cuts in during the car is running which is normal and also when i turn it off of its warm then goes off after few seconds which is also normal
    A3 2.0TDI FWD sportback with GT1756 250.3bhp 336ft lb, forge boost hoses red, milltek decat system, BMC panel filter, golf gti edition 30 full front brakes brembo pads, black honeycomb grill, full oem s line kit + cupra r lip, LED side lights, OEM xenons, LED interior lighting, LED A8 number plate lights, boost gauge, alloy catch can with red hoses, FBSW, windows tinted, de-badged, now on air ride with chassis notch BBS CH

  8. #7
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    SW London
    Posts
    794
    Fluid levels normal, 50:50 mixture and not older than 2 years old? Ever used radweld or anything?
    2006 Audi A3 2.0 TDI S-Line 8P2 PD170 - Dolphin Grey Metallic - The problem child
    1994 VW Golf VR6 - Mystic Blue - The money thief
    VCDS User

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    104
    Quote Originally Posted by Sidhu88 View Post
    Fluid levels normal, 50:50 mixture and not older than 2 years old? Ever used radweld or anything?
    Few months back Audi recommended coolant change. So coolant change on mine is due. That might be the cause? Booked for cam belt + water pump + coolant change next week.

  10. #9
    audicruiser's Avatar
    Audi Heaven

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Somerset
    Posts
    1,861
    It's a common problem... It's a sensor gone that controls the temp gauge which in turn controls the fans. The sensor is telling the car the wrong signal values so the fans run continuous as a fail safe. Check your thermostat too as the gauge should sit at 90 regardless of the weather.

    Had this happen on a 2004 car we had.
    Scott

    Audi A3 Sportback 2.0T Quattro S-Line 2007 8P2
    Lava Grey, Exclusive Line Black/Silver Leather, Heated Seats, Bose, RNS-e, iPod, Auto Lights & Wipers, Interior Light Pack

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    104
    Quote Originally Posted by audicruiser View Post
    It's a common problem... It's a sensor gone that controls the temp gauge which in turn controls the fans. The sensor is telling the car the wrong signal values so the fans run continuous as a fail safe. Check your thermostat too as the gauge should sit at 90 regardless of the weather.

    Had this happen on a 2004 car we had.
    Is it expensive one? I think best to sort with cambelt change...

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    104
    It seems stopped now. I switched on AC for 5min yesterday. Will get it checked while cambelt change anyway.

  13. #12
    audicruiser's Avatar
    Audi Heaven

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Somerset
    Posts
    1,861
    Quote Originally Posted by A3-8PA View Post
    Is it expensive one? I think best to sort with cambelt change...
    Yeah always get the water pump and coolant changed with a cam belt, but I think you'll find your fan issue will still be there. The sensor is in the fan control unit which is part of the fan assembly. I think they are around £330.

    If it's just a temp sender sensor thats gone then it will be around £40. Neither of these faults show a code though.
    Scott

    Audi A3 Sportback 2.0T Quattro S-Line 2007 8P2
    Lava Grey, Exclusive Line Black/Silver Leather, Heated Seats, Bose, RNS-e, iPod, Auto Lights & Wipers, Interior Light Pack

  14. #13
    audicruiser's Avatar
    Audi Heaven

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Somerset
    Posts
    1,861
    Quote Originally Posted by A3-8PA View Post
    It seems stopped now. I switched on AC for 5min yesterday. Will get it checked while cambelt change anyway.
    Your A/C should really be ran all year round otherwise the seals will fail and then it will leak. It then becomes useless!
    Scott

    Audi A3 Sportback 2.0T Quattro S-Line 2007 8P2
    Lava Grey, Exclusive Line Black/Silver Leather, Heated Seats, Bose, RNS-e, iPod, Auto Lights & Wipers, Interior Light Pack

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    104
    Update: Pressure sensor at fault... Changed and regassed the system. All seems fine now.

 

 

Similar Threads

  1. 2004 a4 radiator fan/ cooling issues, help!
    By Andylewis in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 22nd January 2013, 14:50
  2. Question on 2.0tdi sportsback radiator fans
    By JasonM in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 5th July 2006, 18:56
  3. Radiator Fan
    By rudyno9 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 20th May 2005, 12:28
  4. Radiator Fan
    By rudyno9 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 19th May 2005, 11:33
  5. Audi 90 CS Radiator fans quit
    By jlmata in forum Classic Audi Forum
    Replies: 2
    Last Post: 2nd June 2003, 15:19

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO