EM TuningVolks Autos
Results 1 to 16 of 16
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    52

    My a3 says safe when I turn it on and won't start ???

    My a3 says safe when I turn it on and won't start and if it start it go off stright away
    also the battery warning comes on as well and it say battery low

    help please

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,094
    Charge battery 1st.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    52
    it is the battery whos doing that ??/

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    52
    i think the battery was fine because as i said it turn on but it stop stright away

  6. #5
    347
    347's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    253
    if the battery is weak then yes it will turn on , but then loose the power and not be able to start.
    2010 2.0 Tfsi BE ibis white DSG , now sharked

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    52
    i think is about the new key fob i got today as I bought a new key fob off ebay and just took all the electronic bits, key and transponder out the old key and put it in the new case. It will unlock the door with the remote but when I try start the car it just come up saying "safe

  8. #7
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    336

    My a3 says safe when I turn it on and won't start ???

    If the car runs and then cuts out, that sounds like the immobiliser.

    Do you have another key to check?

  9. #8
    347
    347's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    253
    er that information would have been handy on the first post .

    yes sounds like your immobiliser is working and cutting the power.

    a trip to audi now
    2010 2.0 Tfsi BE ibis white DSG , now sharked

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    52
    the car doesnt run at all i just turn the engine on for 1sec then it go off and it says safe

  11. #10
    Fossie

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Rhubarb Triangle
    Posts
    3,969
    You PM'd me and I have answered explaining the problem !
    2006 2.0L BKD 140 Sportback RHD ( manual, with extra bits incl. mfsw ) Gone
    2012 2.0L TDI Q3 S Line Quattro

  12. #11
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Great Melton Norfolk
    Posts
    1,349
    If you have a spare key , try that and it should work.
    Sounds like the Transponder has been damaged when you swapped to the new fob.

  13. #12
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    52
    i dont have spare key

  14. #13
    shady-ninja's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    854
    Rubbish!!
    dont sscare the poor guy.
    it just needs recoding.
    i face a similar dilemna here
    and as such cant change the case
    untill i buy another key from Audi.
    Quote Originally Posted by gen.heinz guderian View Post
    If you have a spare key , try that and it should work.
    Sounds like the Transponder has been damaged when you swapped to the new fob.

  15. #14
    Fossie

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Rhubarb Triangle
    Posts
    3,969
    Quote Originally Posted by shady-ninja View Post
    Rubbish!!
    dont sscare the poor guy.
    it just needs recoding.
    i face a similar dilemna here
    and as such cant change the case
    untill i buy another key from Audi.
    You can't recode the immobiliser chip, it's a one-shot chip.
    2006 2.0L BKD 140 Sportback RHD ( manual, with extra bits incl. mfsw ) Gone
    2012 2.0L TDI Q3 S Line Quattro

  16. #15
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,094
    Quote Originally Posted by shady-ninja View Post
    Rubbish!!
    dont sscare the poor guy.
    it just needs recoding.
    i face a similar dilemna here
    and as such cant change the case
    untill i buy another key from Audi.
    No, what you're advising is rubbish I'm afraid, Heinz & Mike are correct, the megamos 48 is once only programmable to that car, if existing damaged, he would need a new immo chip coded & if using audi would be a new complete key.

    I suspect all he has done is swapped the remote side across & hasn't swapped the glass capsule with immo chip inside, its glued into the top of the key & isn't part of the remote pcb & isn't immediately obvious to 99% of car woners, if he has swapped the chip across separately then he's obvious damaged it.

    Yes 347 is 100% correct, advise us of the complete story, not half otherwise we're just pissing in the wind trying to help you.

    Also if it says battery is low, then surely that denotes the car battery needs charging.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  17. #16
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    52
    i just transfer back what i have transfer first time to the new key fob
    and now the SAFE mood gone from the screen but i think the battery just need charging as it more than 1 week never turned the engine on as i been busy
    and also i think i didnt transfer the glass capsul as MIKE says because i never touch nothing from the key instead of the key blade

    ill just keep my old one lol
    thank you every one for this assitance

 

 

Similar Threads

  1. Help with a3 stereo saying safe
    By bearder2006 in forum In-Car Entertainment
    Replies: 5
    Last Post: 28th September 2009, 18:52
  2. Grind'y' noise - but not when i turn left?
    By Clach in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 14
    Last Post: 14th June 2009, 13:40
  3. 3 loud beeps when i turn ignition on HELP!
    By northernlights in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 30th May 2009, 11:11
  4. dash says SAFE - can anyone help code my keys?
    By M7R in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 3rd May 2009, 13:54
  5. Radio comes on loud when first turn it on?!
    By Cossie_boy in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 19th August 2007, 16:50

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO