Monster MotorsportSky Insurance
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    2

    A3 Sportback Starting Problems

    Hi

    I currently own an 57 plate 1.9TDI A3 Sportback - during the recent cold snap we have had i've started to experience problems starting the car. The engine turns over fine but just does not seem to fire. This never seems to happen from a cold start but usually after I have had the car running, turned the engine off and then tried to start it again. After a couple of times trying to start the car the battery dies. If I get a jump start the car fires up fine. I've not done anything to the car recently so can't think what is going on i'm a little reluctant to fork out on a new battery if there is something else amiss. Does anyone have any ideas?

    Regards
    Andy

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Boon's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    South East Kent
    Posts
    354
    Change the battery, they are only good for around 4 years so if yours is the original battery it's done well!

    also based on that yours will only turn over a few times before dying


    Other than the battery, the 'Hot Start Issue' has been covered loads... Most will say replace battery (I feel this will sort you out) as well as starter motor. However as proved with mine it is a software issue that requires a remap of the fuelling to inject more fuel when the engine is hot. Alot have changed both and still have a hot start issue

    dont skimp out on the battery too, you get what you pay for. Varta Silver I think is best

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    2
    Cheers for the info - I think it is the original battery in there. I'm guessing if it was a "hot start" issue it wouldn't fire up even if it was jumped?

    I'll grab myself a battery me thinks

    Thanks again

  5. #4
    Boon's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    South East Kent
    Posts
    354
    Yes it would still start when using jump leads with a hot start issue, it would just take a few moments cranking (as a normal hot start issue)

    Using jump leads on modern cars is not a great idea due to voltage spikes/surges to the ECU, but some times you got to do it!

    I'm certain a new battery will sort it out

 

 

Similar Threads

  1. HELP (STARTING PROBLEMS)!!!!
    By harps21k in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 11th June 2004, 20:13
  2. a4 starting problems
    By lazzaman in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 13
    Last Post: 4th June 2004, 12:44
  3. 100 with starting problems
    By SaabManIan in forum Classic Audi Forum
    Replies: 0
    Last Post: 26th April 2004, 03:01
  4. 2.5TDi Starting Problems
    By aj_mackay1 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 23rd April 2004, 19:47
  5. 2.5TDi Starting Problems
    By aj_mackay1 in forum General Technical / How To
    Replies: 0
    Last Post: 22nd April 2004, 12:28

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO