Monster MotorsportVolks Autos
Results 1 to 10 of 10
Like Tree1Likes
  • 1 Post By JayT

Thread: Bi-Xenon Issues

  1. #1
    Farhan's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    West London
    Posts
    1,228

    Bi-Xenon Issues

    Hi All,

    Not the perfect time of year but having a few small niggles with my bi-xenons. I started noticing back in december that one bulb started looking more greenish than the usual blue/white. I usually know with xenon bulbs that when they come to the end of their life they usually turn greenish then slowly to pink and die.

    I decided to get them changed and replaced, Before i changed them i did notice that when i would brake heavy they would flicker, No warnings would come up at all just a very quick flicker (It felt as though they would turn off and on again in a split second)

    Bulbs were now replaced and the color of the bulbs looks spot on. However i noticed more and more that under heavy braking or if hit a dip they would flicker still. I checked all connections when i changed the bulbs over, Removed the ballasts as well and reconnected them making sure no dirt was in between the connections.

    Now just recently i received a bulb out warning and one headlamp was not working, I stopped and started the car and after a few moments they are back on, No bulb out warnings. I dont have access to VCDS but does this sound like the ballasts are possibly on their way out?

    Any advice would be appreciated
    2008 A3 1.8TFSI 3 Door S Line - Lava Grey - Bose - Bluetooth - S Line Full Black Leather - Aux - Comfort Pack - Coming Home Lights - Storage Pack - Cruise Control - Ambient Interior Light - Footwell Lights - Audi IPhone 4 Cradle - Leather Armrest - BE Rear - MY09 Rear Lights - S3 Pedals - S3 Vents - BBS RS866 - Bi Xenons - Bluefin Stage 1 - K&N 57S Intake - Rev D Valve - Powerflex Dogbone Insert & Gear Box Mount


  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    _G_
    _G_'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    869
    Yeh sounds like the ballast to me but make sure you get OEM ones.
    Still may be worth a scan though with VCDS.

  4. #3
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    26,747
    Swap ballast from faulty side to good side, see if problem moves.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  5. #4
    S3Alex's Avatar
    Rarely neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    4,791
    This may make you laugh....one of my xenons packed up a couple of weeks ago,so the car got checked into the local dealers for a fix.
    The bulb had taken the ballast with it on it's way out,so once I was several hundred bucks lighter,they showed me where a mouse had been nesting underneath the headlight casing.

  6. #5
    amar06fbr's Avatar
    Vorsprung Durch Technik

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    1,029
    are they oem bulbs?
    For Sale
    climate control (double din non chrome)
    Black roof lining (sportback)
    pm me for more info..

    BBM: 28E07323

    My Panoramic RetroFit


  7. #6
    MrLapou's Avatar
    5th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lincoln
    Posts
    1,159
    Perhaps this is a bad earth wire/connection issue.

  8. #7
    Digzz's Avatar
    "Started From The Bottom"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    London
    Posts
    1,370
    Sounds like ballast to me also ....

  9. #8
    JayT's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    East Norfolk
    Posts
    24
    Quote Originally Posted by S3Alex View Post
    This may make you laugh....one of my xenons packed up a couple of weeks ago,so the car got checked into the local dealers for a fix.
    The bulb had taken the ballast with it on it's way out,so once I was several hundred bucks lighter,they showed me where a mouse had been nesting underneath the headlight casing.
    Haha brilliant!

    By the look of your signature that mouse must have enjoyed his ride!
    Zak0123 likes this.
    VCDS user in East Norfolk!

  10. #9
    Farhan's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    West London
    Posts
    1,228
    Not another rat issue! Certain it wont be that this time as i removed the whole bumper when i switched the bulbs over. The bulbs are not OEM.

    I may give it a try to switch the ballast over, Its difficult though as i would then need to take the car out for a drive for a while to see the symptoms. Happened on the way home today. Switched car off and on after a little while they both fired up.

    May try find someone local to scan it as it would make it a tad easier. Not looking forward to ballast problems! just had a look online and they are PRICEY!
    2008 A3 1.8TFSI 3 Door S Line - Lava Grey - Bose - Bluetooth - S Line Full Black Leather - Aux - Comfort Pack - Coming Home Lights - Storage Pack - Cruise Control - Ambient Interior Light - Footwell Lights - Audi IPhone 4 Cradle - Leather Armrest - BE Rear - MY09 Rear Lights - S3 Pedals - S3 Vents - BBS RS866 - Bi Xenons - Bluefin Stage 1 - K&N 57S Intake - Rev D Valve - Powerflex Dogbone Insert & Gear Box Mount


  11. #10
    Digzz's Avatar
    "Started From The Bottom"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    London
    Posts
    1,370
    Quote Originally Posted by Farhan View Post
    Not another rat issue! Certain it wont be that this time as i removed the whole bumper when i switched the bulbs over. The bulbs are not OEM.

    I may give it a try to switch the ballast over, Its difficult though as i would then need to take the car out for a drive for a while to see the symptoms. Happened on the way home today. Switched car off and on after a little while they both fired up.

    May try find someone local to scan it as it would make it a tad easier. Not looking forward to ballast problems! just had a look online and they are PRICEY!
    If you want a quick scan ...Holla @ me ....

 

 

Similar Threads

  1. Weird S3 Xenon issue: 1 dipped beam out...
    By dickibo in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 19th March 2012, 18:16
  2. XENON ISSUES
    By Blackquattro in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 20th February 2011, 15:51
  3. Xenon issues
    By estwing in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 36
    Last Post: 26th November 2010, 22:15
  4. Failed MOT with a Xenon headlight alignment issue
    By chief_b in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 9th May 2006, 18:40
  5. xenon MOT issue
    By TTLOON in forum TT/TT-S/TT-RS Forum
    Replies: 6
    Last Post: 20th December 2004, 16:45

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO