Monster MotorsportVolks Autos
Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    32

    Audi A3 3.2 V6 engine trouble (idle stutter on cold start)

    Hi,

    I have been getting a slight issue with cold starts on my Audi A3 3.2

    Basically the idle will start stuttering after 5 minutes or so and the car/engine will be shaking (seems like its choking). The problem goes away when I slightly rev the engine.

    The car drives perfect and no warning lights displayed, although full service is due on the car. Check this video out, I have captured the problem on my phone:





    I hope I am not looking at a hefty price for fixing this! Your comments will be appreciated.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Essex
    Posts
    73
    does it do it once warmed up?

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    32
    Quote Originally Posted by BradV6 View Post
    does it do it once warmed up?
    I have only seen that happen once when warmed up. Always happens after cold start.

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    32
    looks like its just not on cold start. now it happens even when engine is warmed up. actually shakes even more! ah this is bugging me. lets see what happens after service. i just hope its got nothing to do with the timing chain.

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Hordnean, Hampshire
    Posts
    157
    Doesn't sound too audible, but clearly something showing on the tacho - possibly an issue with the instruments?

    Do you have any other issues? I ask because mine feels a little lumpy when cold, though the tacho needle doesn't show anything, and I do have a hesitation at around 2k when pulling away before it's warmed up. Possibly similar symptoms

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    32
    Quote Originally Posted by mookster View Post
    Doesn't sound too audible, but clearly something showing on the tacho - possibly an issue with the instruments?

    Do you have any other issues? I ask because mine feels a little lumpy when cold, though the tacho needle doesn't show anything, and I do have a hesitation at around 2k when pulling away before it's warmed up. Possibly similar symptoms
    sound quality not that great in vid. engine deffo sounds like its choking and the car does shake. not getting any other issues.

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Hordnean, Hampshire
    Posts
    157
    Could be the usual plugs/leads and so on need changing. Get your full service done and see if it goes away.

  9. #8
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    32
    im at amd essex atm getting service done. they have identified the problem. the issue is to do with the downpipe flexi and cats, there is a leak so that needs replacing.

    i have been quoted 1200 for parts and labour.

    anyone have any idea where i can get the downpipe flexi and cats part from
    ? id rather take it to my mates garage in order to save on labour.

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Hordnean, Hampshire
    Posts
    157
    That's a bit steep, but glad they found the issue.

  11. #10
    chris.vincent3's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    UK, Portsmouth
    Posts
    601
    Quote Originally Posted by digikam View Post
    im at amd essex atm getting service done. they have identified the problem. the issue is to do with the downpipe flexi and cats, there is a leak so that needs replacing.

    i have been quoted 1200 for parts and labour.

    anyone have any idea where i can get the downpipe flexi and cats part from
    ? id rather take it to my mates garage in order to save on labour.
    Need there be a better excuse to get a full stainless steel system?

    Could probably fit an exhaust system yourself if you got a set of spanners/sockets with a ratchet.

  12. #11
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    32
    Quote Originally Posted by chris.vincent3 View Post
    Need there be a better excuse to get a full stainless steel system?

    Could probably fit an exhaust system yourself if you got a set of spanners/sockets with a ratchet.
    good point! will look around for a new system, any good brands out there?

  13. #12
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    watchfield
    Posts
    50
    You have a choice of 2, a milltek or a scorpion one, neither are listed for the Audi, they're only listed for the mk5 golf r32. I've done a lot of looking in the past. Blueflame were also doing one but not sure if it's available yet.

    I've got a split flexi as well, audi haven't designed it to be easy to remove and from what I'm told it comes all as one with manifolds, flexis and cats, keeps the price nice and high. The scorpion exhaust comes as separate pieces, that's what I've got buy not fitted yet.
    Last edited by screechmr2; 13th January 2013 at 07:53.

 

 

Similar Threads

  1. Audi A3 2.0 TDi ( 53 Plate ) Engine Trouble!
    By senser_pro in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 26th June 2012, 15:03
  2. Audi S3 Engine troubles...
    By ekimyag in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 9
    Last Post: 28th March 2010, 18:55
  3. Audi A4 1.8t (8E) engine swap with TT Engine
    By J7USS in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 15th November 2006, 13:16
  4. 600 hp Golf with Audi 2.1 5 cylinder engine
    By t-sport in forum Volkswagen and other VAG
    Replies: 5
    Last Post: 9th October 2006, 02:06
  5. audi coupe with quatro turbo engine fitted
    By liam1234 in forum Classic Audi Forum
    Replies: 2
    Last Post: 13th December 2005, 18:27

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO