EM TuningVolks Autos
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Cotswolds
    Posts
    57

    2012 170 Sportback Cold Start delay

    I have a 2012 Sportback 170 BE and have found the in the colder mornings when i turn the ignition key there is a very noticeable delay before the engine starts, anyone else have the same?
    I have had several diesels including a GTD with the same engine but have never experienced this, it always starts but seems a bit odd.
    Simon

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    1,837
    Do you let the glowplugs heat?

  4. #3
    Spider's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Posts
    50

    2012 170 Sportback Cold Start delay

    Have to same problem on 2012 A1 2.0 tdi
    It's like the glowplugs aren't working and sort of splutters into life
    Audi are aware and doing software updates

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Cotswolds
    Posts
    57
    Quote Originally Posted by A6CR View Post
    Do you let the glowplugs heat?
    I've not had to let glow plugs heat for years, do you really mean i need to wait for a glow plug to heat / light to go out on a 2012 car?

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Roslin
    Posts
    105
    My 57 170 is similar. Changed the battery to a new Varta one, has made a difference but still think it is not as "instantaneous" as my 10 year old Golf GTi which has always started impeccably during all the years I've owned it, and it still has the original battery BTW!

    I don't think the glowplugs really work until you get to real sub zero conditions, I will stand corrected if wrong...

    S

  7. #6
    rdfcpete's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    122
    Quote Originally Posted by Wax Attack View Post
    I've not had to let glow plugs heat for years, do you really mean i need to wait for a glow plug to heat / light to go out on a 2012 car?
    Yes, this is good practice in any car and is likely to still be good practice in 20 years time too.

    Waiting for all but the static ignition dash lights to disappear before turning the engine is good practice simply as it gives the starter motor less to turn over, just like dipping the clutch is wise too (until it became mandatory on many recent VAGs engines).

  8. #7
    Ash187's Avatar
    Audi Retrofitter

    Status
    Online
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    North, East, South, West London & Dartford in Kent
    Posts
    6,388

    My Social Networking

    Visit Ash187's Instagram Channel
    Isn't that the job of the glow plugs on a diesel car? to warm up and then start the car easier? I have always been told in a diesel to wait 2 seconds with the key in the ignition before trying to turn the engine, and also not to rip the car until the oil has warmed up... then there is the dont rev the car while it is sitting idle.... just good practises
    A3 Sportback 2.0TDI
    Dark Headlining, Bose, Alcantara Leather, Interior Lights Pack

    MODS:
    S3 facelift,
    RS3 Grill, 19" RS6, TTRS FBMFSW, A5 S-Line Heated Seats, Bi-Xenons, Auto Lights & Wipers, Eibach Sportlines, Auto Folding & Dimming Dumbo Mirrors, S3 brakes, US Centre Console, Cruise, Pioneer HU, Reverse Camera, OEM Parking Sensors, LED Tail Lights, S3 Pedals, Tints, Carbon Trims.

 

 

Similar Threads

  1. Cold start problem - A3 2.0 TDi 170
    By matt_t in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 31
    Last Post: 21st February 2014, 00:12
  2. A3 tdi 170 sline sportback cold start (2006)
    By ian ditch in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 7th September 2010, 09:01
  3. Cold Starting an A3 2.0 TDi 170.....
    By SMc in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 12
    Last Post: 25th January 2008, 19:37
  4. A4 stalls 2 seconds after cold start?
    By imported_bpascua in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 2nd August 2004, 17:03
  5. cold starting
    By imported_delboy123 in forum Classic Audi Forum
    Replies: 5
    Last Post: 18th July 2004, 22:03

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO