AH FabricationsJMB Retrofits
Results 1 to 4 of 4
Like Tree1Likes
  • 1 Post By MrLapou

Thread: Overboost problem - advice needed after searching please!

  1. #1
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Location
    Portsmouth
    Posts
    397

    Overboost problem - advice needed after searching please!

    Hey all,

    So I've had my 2006 A3 2.0 TDI DSG since August. It was serviced before pickup with water pump, cam belt kit and oil change. After purchase it went into limp mode. The following fault codes appeared
    17507 (Glow plug)
    17506 (Glow plug)
    19559 (Manifold flap)
    16618 (Overboost)

    The manifold flap was replaced with a new part (Part number S038128063L) along with 4 glow plugs. Fault codes cleared and road test performed. No problems.

    I've since done 4,000 miles and when I was on the motorway the other day it went into limp mode. First chance I got I went and got it fault coded as the emissions light came on and it kept going into limp mode after restarting. Only fault code thrown up was 16618 (Overboost). This was cleared and the emissions light went out. I will take it on the motorway later and see if it overboosts again but I get the feeling it will.

    Now I know this could be down to one of the following


    • Hoses incorrectly connected, disconnected, blocked or leaking
    • Boost Pressure Control Valve (N75) faulty
    • Boost Pressure Sensor (G13) faulty
    • Turbo Charger stuck/faulty

    I'm going to check for any boost leaks etc first, but has anyone got any idea of any other issues this could be caused by? I'd also want to try and replace items in a cost order as a new turbo is over £900 for the unit alone. Have people had more luck replacing the N75 or G13 components before a new turbo or am I looking at a turbo replacement?

    Car has 110k on it and has got decent service history.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    MrLapou's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lincoln
    Posts
    1,209
    Likely sticky turbo vanes. Can be dis-assembled and cleaned.
    Read a thread somewhere with good description and pics. May have been for a 2.0TFSI petrol engine, but principles are the same.
    mikex709 likes this.

  4. #3
    Fossie

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Rhubarb Triangle
    Posts
    3,969
    BKD engine - turbo vanes sticking. If it makes a police siren type noise on acceleration then turbo is goosed.

  5. #4
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Location
    Portsmouth
    Posts
    397
    No siren noise under load when accelerating.
    ive read the sticky turbo vane thread along with other stories of sticky vanes. Just wondering if anyone has tried other remedies that worked or if it ALWAYS the turbo

 

 

Similar Threads

  1. Picked up my new car, problems, advice needed please..
    By A3Bash in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 4th June 2010, 22:19
  2. front brake pad problems, advice needed please
    By Diesel_Seb in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 28th June 2009, 11:51
  3. HID's Front Wiper Problem Advice Needed
    By johal87 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 16
    Last Post: 9th March 2009, 18:58
  4. engine problems advice needed
    By 20s on a tt in forum TT/TT-S/TT-RS Forum
    Replies: 2
    Last Post: 31st March 2008, 10:26
  5. Please HELP!!! Advice NEEDED!!!
    By AVerma in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 21
    Last Post: 29th July 2003, 16:34

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO