JMB RetrofitsBadger5
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    392

    A3 Stop-Start problem - 1.4 TFSI

    Hi everyone,

    Just wondered what you think about this?

    I've been experiencing lately a slight fault with the Stop-Start system on the car. On a cold engine (only been running a couple of minutes) the starter motor fails to start the engine up, and can take upto 3 times to fire up. The fault seems to be intermitant, and only occurs occasionally?

    Recently I popped into my local dealership for a touch up pen to fill in a small stone chip which had been annoying me. I asked the parts man about this fault and he started asking me do I press a button for the engine to fire, and seemed to have no clue what I was going on about - I don't even think he'd heard of stop-start to be honest! He said he will ask the mechanics, and he came back saying this was the norm?

    Just to clarify, am I right in thinking the stop-start can take up to 3 times to start? As this is highly embarrasing when your stuck at temporary one way lights!! Are any of the fellow stop-start crew experiencing this?

    Looking forward to you replies
    Picked up on the 30th May!

    2013 '13' Plate - Audi TT 1.8 TFSI S Line Roadster | Ibis White | Xenon Headlights with LED DRL | Half Leather/Suede with Silver Stitching | Brushed Aluminium Trim

    Gone but won't be forgotten! 2011 '11' Plate - Audi A3 1.4 TFSI S Line | Ibis White | Privacy Glass | iPod Dock | Xenon Headlights with LED DRL | Half Leather with Silver Stitching | Brushed Aluminium Trim | S3 Pedals

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    audicruiser's Avatar
    Audi Heaven

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Somerset
    Posts
    1,861
    No it's not normal, it should fire up instantly though the stop start will only function when the car is up to temperature.

    To be fair, asking the parts bloke wasn't probably the best person to be asking!
    Scott

    Audi A3 Sportback 2.0T Quattro S-Line 2007 8P2
    Lava Grey, Exclusive Line Black/Silver Leather, Heated Seats, Bose, RNS-e, iPod, Auto Lights & Wipers, Interior Light Pack

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    2
    Hi Matty,
    my wife has a March 2011 registered A3 1.4 TFSI and over the last two and a half years we have had exactly the same intermittent fault.
    Initially Audi sent us away claiming that it was not a 'recognised' fault, it has been in for remedial work carried out under guarantee only for the fault to return.
    A recent letter from our Audi dealership is claiming there is no fault at all...I can only presume they think we're stupid and don't know how to operate the car correctly or we are liars!?!?!?
    It is good to hear that the fault exists on other cars and that we're not imagining it...our battle with Audi continues.
    Cheers

    Quote Originally Posted by MattyW19 View Post
    Hi everyone,

    Just wondered what you think about this?

    I've been experiencing lately a slight fault with the Stop-Start system on the car. On a cold engine (only been running a couple of minutes) the starter motor fails to start the engine up, and can take upto 3 times to fire up. The fault seems to be intermitant, and only occurs occasionally?

    Recently I popped into my local dealership for a touch up pen to fill in a small stone chip which had been annoying me. I asked the parts man about this fault and he started asking me do I press a button for the engine to fire, and seemed to have no clue what I was going on about - I don't even think he'd heard of stop-start to be honest! He said he will ask the mechanics, and he came back saying this was the norm?

    Just to clarify, am I right in thinking the stop-start can take up to 3 times to start? As this is highly embarrasing when your stuck at temporary one way lights!! Are any of the fellow stop-start crew experiencing this?

    Looking forward to you replies

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Stoke-on-Trent
    Posts
    85
    Definitely not normal, Ive had my mine for over 1 year now and experienced no problems (touch wood) with the stop start which i always keep on.
    2009 A3 1.4TFSI S-line Sportback

 

 

Similar Threads

  1. Does the 2.0 TFSI suffer from vapour lock? Hot start problems?
    By _G_ in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 15th May 2012, 21:04
  2. 2.0 TFSI hard start problems... and exhaust pop
    By _G_ in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 17
    Last Post: 24th February 2012, 18:26
  3. a4 starting problems
    By lazzaman in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 13
    Last Post: 4th June 2004, 12:44
  4. 2.5TDi Starting Problems
    By aj_mackay1 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 23rd April 2004, 19:47
  5. 2.5TDi Starting Problems
    By aj_mackay1 in forum General Technical / How To
    Replies: 0
    Last Post: 22nd April 2004, 12:28

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO