Chris NottMonster Motorsport
Results 1 to 16 of 16
  1. #1
    _G_
    _G_'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    869

    Question Anyone else burn oil like a beach? At high speed?

    2.0 TFSi - took it to a track this morning... if I'm going to try and see what 130mph feels like in the car then I won't do it on the motorway.. check this... 130mph on about a mile of drag strip left...

    Checked oil... it had burned a litre! Whooosa!!!

    Also found oil on one of the hoses... photo to follow once I figure out how to upload photos here.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Silky-S3's Avatar
    Is loving his new 8V S3!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    1,381
    That does not sound very good. I do 130+ mph at least once a week and mine does not use a drop of oil.
    Last edited by Silky-S3; 8th June 2012 at 17:48.
    S3 8V Sportback Stronic, Estoril Blue Crystal Effect, Black Interior, Adaptive Cruise with Stop & Go & Pre Sense, Super Sports Seats with Electric Lumber, LED Headlights, Interior Lighting Pack, Hill Hold Assist, Privacy Glass, Comfort Package, Technology Package with Audi Connect, Advance Key, Folding Door Mirrors, Extended Mono.Pur Interior, Front and Rear Parking Sensors, Audi Sound System.

    Build Thread Here!

  4. #3
    _G_
    _G_'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    869
    pistion rings?

  5. #4
    Silky-S3's Avatar
    Is loving his new 8V S3!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    1,381
    Quote Originally Posted by Super_G View Post
    pistion rings?
    Could be? Maybe worth doing a compression test.
    S3 8V Sportback Stronic, Estoril Blue Crystal Effect, Black Interior, Adaptive Cruise with Stop & Go & Pre Sense, Super Sports Seats with Electric Lumber, LED Headlights, Interior Lighting Pack, Hill Hold Assist, Privacy Glass, Comfort Package, Technology Package with Audi Connect, Advance Key, Folding Door Mirrors, Extended Mono.Pur Interior, Front and Rear Parking Sensors, Audi Sound System.

    Build Thread Here!

  6. #5
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    N. Wales, LL22
    Posts
    1,224
    i regularly do 150 in my 3.0tdi, no oil used
    VCDS in North Wales
    2007 A6 3.0TDi S-Line Le Mans Avant , adaptive xenon lights, sunroof, privacy glass, towbar, led rears & randomly rear seat airbags
    1999 Honda S2000 , mcb low milage jap import, fully bushed, mugen exhaust <<< for sale! <<<
    2001 Passat TDi 130 Sport < sold!! http://img.photobucket.com/albums/v343/Ste_Nova/Passat/PB140007s.jpg

  7. #6
    _G_
    _G_'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    869


    this is the photo.. the hose above the n80 there that looks brown.. was soaked in oil

    any ideas?

  8. #7
    _G_
    _G_'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    869
    boomp

  9. #8
    Viking's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    215
    Sorry mate, I don't know the 2.0ltr TFSI engine and I can't picture where that pipe is. If it's the one with the jubilee clips on it then it's been replaced at some point I guess. VW don't use many jubilee clips.

  10. #9
    _G_
    _G_'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    869
    [IMG][/IMG]

    only thing i can think of now is the high/low port/hosing

  11. #10
    _G_
    _G_'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    869

  12. #11
    _G_
    _G_'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    869
    sorry to be a pain ASN... bump

    pcv is whistle clean but did find oil in manifold... did not remove manifold but removed front sensor on the manifold.. and there is some seriously thick oil/sludge in there... mind you I have been making stop start journeys this week in London traffic...

  13. #12
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    20
    Regularly do well over 120 without burning any oil. there's a corrugated breather on the top of the engine, it's common for it to distort and can cause a loss of oil. although burning a litre is very very high usage on oil.

  14. #13
    chris.vincent3's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    UK, Portsmouth
    Posts
    601
    do you see the blue smoke coming from the exhaust?

  15. #14
    _G_
    _G_'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    869

    Question

    Quote Originally Posted by chris.vincent3 View Post
    do you see the blue smoke coming from the exhaust?
    no blue smoke...

    compression is fine...

    may be it is valve seals or piston rings... i'm just preparing it and sorting it out for it to be sold on to my work mate..

    where is this couragated (sp?) breather???

    the oil burn has calmed down at 120+ mph by using a 5w40 race oil... strange! now half a litre but that is still bad for a drag strip.

  16. #15
    _G_
    _G_'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    869
    Was reading up on torquecars and the "recirculation vale" is mentioned as a good check point for any oil burn:

    EVOMS 2.0 TFSI Boost Recirculation Valve | VW Tuning Mag

    Im guessing it is this one...

  17. #16
    S3Alex's Avatar
    Rarely neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    5,300
    Mine had a track outing at Brands recently and despite cooking the brakes,the engine itself was fine and burnt virtually no oil.

    AMDTuning build tough engines!

 

 

Similar Threads

  1. To my fellow S8/A8 drivers (and anyone else...)
    By SvenS8 in forum A8/S8 forum
    Replies: 1
    Last Post: 21st December 2003, 19:25
  2. Does anyone else have this problem?
    By audi_girl in forum General Chat
    Replies: 12
    Last Post: 22nd October 2003, 00:15
  3. Anyone else got one?
    By Mutley in forum A8/S8 forum
    Replies: 27
    Last Post: 23rd September 2003, 12:14
  4. chipped A3 tdiq clutch slipping....anyone else??
    By A3Lee in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 16th July 2003, 23:38
  5. Anyone else's car do this?
    By lewy in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 5th April 2003, 22:33

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO