AH FabricationsEM Tuning
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    dug
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    10

    Rear wiper & electrics problems...

    Hi there,

    i just registered, i have 55 plate A3 2.0 TDi S-Line Quattro, great car... however...

    my rear washer stopped working a month or two ago, so i just stopped using it... then my rear speakers suddenly stopped working for no reason (haven't worked since), then yesterday the wiper just started going by itself (even when in the off position) and later yesterday i started getting a warning that the rear right fog light is out.

    So i had a look through this forum (been reallu helpful by the way) and discovered that the rear wiper motor assembly can be the source of a number of issues. Using this thread:
    Here's why some people's rear wash/wipe.....

    I was able to have a look at the motor and saw the tell-tale gungy brown sludge dripping from the unit, so i disconnected it (the electrics) while i wait on a new assembly to replace the faulty one, since it's really annoying (not mention embarrassing) driving around with the rear wiper going full tilt!

    I assumed that the rear fog light was genuinely out, so after disconnecting the wiper motor, i replaced the bulb (old one looked OK) first time i switched on the ignition, no problem and the bulb worked, second time i got the error again, and the bulb didn't work, so i changed the bulb again in case the bulb had been faulty, this time error straight away, and the bulb didn't seem to work.

    I understand the rear speakers are driven by an amp located in the boot. Is it possible that, the problems with the rear fog light and rear speakers\amp are somehow being caused by the rear wiper motor? I haven't seen anyone else report similar issues when they've had problems with the rear wiper motor and it seems strange that out of the whole rear light cluster only the rear fog light would be affected.

    I could see how if i kept using the rear washer and the boot was full of water it could possiblly cause a short somewhere, but to be honest, i've been pretty careful since it stopped working and it's actually pretty dry in there, just a little brown drip on the unit itself...

    any help or advice greatly appreciated! not really sure of where to go next, short of going to the dealers, but i'd like to avoid that if i can!

    thanks.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    dug
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    10
    i forgot to add that the car sat for about a week over xmas, and when i went to start it, the battery was completely flat and required a jump, been fine since, but i've been using it daily since then. I would not expect the battery to go flat after just one week, could this also be an indication that there is a short somewhere?

  4. #3
    Fossie

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Rhubarb Triangle
    Posts
    3,969
    Welcome Dug

    I believe the problems you have are all connected with the rear wiper motor and should be addressed initially by replacing the motor.

    The amplifier is very susceptible to the leakage problem and is most likely to be goosed. As far as the rear light is concerned I'm sure a complete dry out with a hairdryer will sort it.

  5. #4
    dug
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    10
    i think i'll strip out all the boot trim so i can see what's wet and get to the amp, maybe get some WD-40 in there.

    I understand from:
    http://homepage.ntlworld.com/h5djr/e...ide%20trim.pdf

    that i need to remove the rear seat bench, anyone have a guide on how to that? i couldn't find anything on how to do it anywhere on here. Any ideas on "Remove rear cross panel trim" on a quattro? i think i can manage the rest.

    I take it a replacement amp is a dealer only item?

    cheers.

  6. #5
    dug
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    10
    by the way is it the same part number for the rear amp for sportback and 3-door? (mine's a 3-door):
    8P4035382B
    AUDI A3 SPORTBACK REAR SPEAKER AMPLIFIER 8P4035382B NEW | eBay

    and is this the correct part number for the rear wiper assembly:
    8E9955711E
    Genuine Audi - A3 2005-2011 - Rear Wiper Motor | eBay

    thanks

  7. #6
    dug
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    10
    actually i think this must be the correct rear amp:
    8P3035382D
    AUDI A3 8P SPEAKER AMPLIFIER 8P3 035 382 D GENUINE BLAUPUNKT | eBay

  8. #7
    Fossie

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Rhubarb Triangle
    Posts
    3,969
    That is the correct rear wiper motor but I'm sorry, I can't help with the amplifier 'cos I don't know !

  9. #8
    dug
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    10
    bidding on a rear amp '8P3 035 382 D', hope it fits...!

  10. #9
    Ports's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Loughborough, Leics
    Posts
    68
    i bought my 2004 a3 tdi with the rear wiper not working at all, aswell as the rear speakers would this be the same problem???
    A3 1.9 TDI/Genuine RS6 Alloys/H&R Spacers/S3 Vents

  11. #10
    moag's Avatar
    she's no d-turbo

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Northern Ireland
    Posts
    819
    I have a spare amp at home. It came out of a 56 plate s-line. Il check the part number for you when I get home
    For Sale -
    A3 rear wiper motor and arm
    A3 air vents
    56plate A3 S-Line full speaker system including amp

  12. #11
    dug
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    10
    @ports: my plan is to remove all the trim, dry everything out, replace the rear wiper and rear amp and see what happens, i'll let you know if that works!

    just picked up a second-hand rear amp on ebay for £30:
    AUDI A3 8P SPEAKER AMPLIFIER 8P3 035 382 D GENUINE BLAUPUNKT | eBay

    @moag: thanks, i think the one i got should fit (out of a 2008), but would be nice to know for sure, probably won't get round to getting mine out till the weekend.
    Last edited by dug; 17th January 2012 at 17:00.

  13. #12
    moag's Avatar
    she's no d-turbo

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Northern Ireland
    Posts
    819
    I tried the amp from the 56 plate in my 07 3 door and they were different sizes so I'm not sure if the one you have purchased will fit.

    Also can anyone confirm if there is a difference between 3dr and sport back amp sizes?

    Let me know how you get on dug!

  14. #13
    dug
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    10
    @moag

    I'm hoping it will fit! i'm pretty sure the form factor should be the same from 2005-2011, the last character in the part number is like a revision number, newer internal components and SW. Not sure if this is true, but just guessing, worst case, i'm sure i could sell it on ebay again, worth a try at that price anyway!

    Also pretty sure that the sportback amp is different from the 3 door:



    will let you know if the one i got off ebay fits or not!

 

 

Similar Threads

  1. Problems with rear wiper on 2006 Avant
    By Rheady in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 18th January 2012, 16:56
  2. Rear wiper problems
    By pint in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 24th December 2011, 20:30
  3. Rear wiper / washer / alarm problems.
    By a3a3a3 in forum The Welcome Section
    Replies: 0
    Last Post: 11th March 2011, 17:55
  4. Electrics / ESP problems - Please help
    By Poglenn in forum Detailing
    Replies: 2
    Last Post: 10th June 2007, 00:37
  5. Rear Wiper & Passenger Door Mirror Problems
    By imported_vando in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 29th April 2005, 09:50

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO