Chris NottVolks Autos
Results 1 to 9 of 9

Thread: Engine problem?

  1. #1
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    534

    Engine problem?

    Accelerated off an island onto a dual carriageway this morning and once in 5th gear it wouldn't go any faster than 55mph. I floored it to see if it would change down a gear but it wouldn't.

    So I manually knocked it down to 4th which would lower the revs but would not let me go any faster.

    I pulled over and turned it off for 5 mins. Started it up and then it was fine all the way to work which was about 15 miles away. It let me drive upto any speed no probs.

    There is no turbo whistle, no smoke, no dash lights/messages etc.

    Any ideas what this could be? Just a one-off glitch, or signs of something bad coming my way

    Any advice would be great thanks.

    WANTED: S3 Side Skirts (3DR)

    A3 S Line DSG TDi 140 (56) | Lava Grey | Groove & Drilled Discs | Green Stuff Pads | Eibach Sportline Springs | Eibach Spacers | Full heated leather | RNS-E 2010 MK2 | Rear Parking Sensors | Interior Light Pack | Heated Mirrors

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    7,910
    prob went into limp mode
    scan it see if its stored any codes

  4. #3
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    534
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    prob went into limp mode
    scan it see if its stored any codes
    I thought it could of been limp mode but thought I'd at least get some sort of dash light or DIS message saying so?
    WANTED: S3 Side Skirts (3DR)

    A3 S Line DSG TDi 140 (56) | Lava Grey | Groove & Drilled Discs | Green Stuff Pads | Eibach Sportline Springs | Eibach Spacers | Full heated leather | RNS-E 2010 MK2 | Rear Parking Sensors | Interior Light Pack | Heated Mirrors

  5. #4
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    7,910
    you dont always get a light on for limp
    think iv had limp on every audi iv owned at 1 time or another
    then its ran as normal with no probs

  6. #5
    J8TT X's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Leicester
    Posts
    327
    Limp Mode.
    Happened to me, no lights or signs of problems.
    then a month later of driving problem free, my turbo blew..
    2005 Audi A3 2.0 TDI DSG S-line (8p1)
    Mods: 18" Gloss Black RS4's - 8p2 S-line Front Bumper - Black Grill - A5 LED Number Plate lights - LED Sidelights - Euro Style Plates - EGR Delete - RTech Custom Remap - Hot Start Issue Fix
    Pipeline: Lowering, Wheel Refurb, Coming Home Lights

    2007 VW Golf 2.0 GT TDI 140 (Wife's)
    Mods: 18" Charlestons

  7. #6
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    534
    Quote Originally Posted by J8TT X View Post
    Limp Mode.
    Happened to me, no lights or signs of problems.
    then a month later of driving problem free, my turbo blew..
    Did you not get any signs of a failing turbo (other than limp mode) before it blew?
    WANTED: S3 Side Skirts (3DR)

    A3 S Line DSG TDi 140 (56) | Lava Grey | Groove & Drilled Discs | Green Stuff Pads | Eibach Sportline Springs | Eibach Spacers | Full heated leather | RNS-E 2010 MK2 | Rear Parking Sensors | Interior Light Pack | Heated Mirrors

  8. #7
    J8TT X's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Leicester
    Posts
    327
    Quote Originally Posted by Agent_Trig View Post
    Did you not get any signs of a failing turbo (other than limp mode) before it blew?
    Not really. The noise wasn’t really that obvious, although i did think the boost pipe or seals might be loose.
    but after it went into Limp Mode i did take a lot more notice of any unusual sounds and drove more carefully.
    The car drove the way it did since i bought it, it was only after i got the turbo reconditioned i realised it was missing a bit of power and acceleration.

    Best bet is to get it scanned. It could be anything (or hopefully nothing).
    2005 Audi A3 2.0 TDI DSG S-line (8p1)
    Mods: 18" Gloss Black RS4's - 8p2 S-line Front Bumper - Black Grill - A5 LED Number Plate lights - LED Sidelights - Euro Style Plates - EGR Delete - RTech Custom Remap - Hot Start Issue Fix
    Pipeline: Lowering, Wheel Refurb, Coming Home Lights

    2007 VW Golf 2.0 GT TDI 140 (Wife's)
    Mods: 18" Charlestons

  9. #8
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    534
    Quote Originally Posted by J8TT X View Post
    Not really. The noise wasn’t really that obvious, although i did think the boost pipe or seals might be loose.
    but after it went into Limp Mode i did take a lot more notice of any unusual sounds and drove more carefully.
    The car drove the way it did since i bought it, it was only after i got the turbo reconditioned i realised it was missing a bit of power and acceleration.

    Best bet is to get it scanned. It could be anything (or hopefully nothing).
    Will a failing turbo show up on a scan then?
    WANTED: S3 Side Skirts (3DR)

    A3 S Line DSG TDi 140 (56) | Lava Grey | Groove & Drilled Discs | Green Stuff Pads | Eibach Sportline Springs | Eibach Spacers | Full heated leather | RNS-E 2010 MK2 | Rear Parking Sensors | Interior Light Pack | Heated Mirrors

  10. #9
    J8TT X's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Leicester
    Posts
    327
    Quote Originally Posted by Agent_Trig View Post
    Will a failing turbo show up on a scan then?
    I wouldnt know mate.
    I never got round to scanning it before my turbo blew.
    2005 Audi A3 2.0 TDI DSG S-line (8p1)
    Mods: 18" Gloss Black RS4's - 8p2 S-line Front Bumper - Black Grill - A5 LED Number Plate lights - LED Sidelights - Euro Style Plates - EGR Delete - RTech Custom Remap - Hot Start Issue Fix
    Pipeline: Lowering, Wheel Refurb, Coming Home Lights

    2007 VW Golf 2.0 GT TDI 140 (Wife's)
    Mods: 18" Charlestons

 

 

Similar Threads

  1. Engine Problem? Help!!
    By Oreo5000 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 18th December 2011, 13:07
  2. engine problem
    By jay1601 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 30th July 2011, 20:05
  3. 1.8t engine problem
    By jcb in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 5th April 2011, 17:18
  4. Engine problem
    By tdi heed in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 26th November 2009, 22:21
  5. A4 Tdi, engine problem AND steering problem! PLEASE help!!
    By mattsavage in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 27th February 2007, 16:02

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO