Chris NottSky Insurance
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    47

    does this camshaft look ok




    does that cam look ok,still not found the problem with the car so wondering if it could be the cams

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    tdi-man's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    1,612
    cams need to be removed to check
    Full Leather / heated Seats / 18" Speedlines / AP coilover kit / R32 Rear 310mm Brakes / window Tints / Auto lights / Xenons / Cruise control / R32 Front 345mm Brakes / Full milltek system / Led side lights / Bose / brushed aluminium inlays / panal filter / Full Egr delete / custom map with hot start fix / Hybrid Turbo / Sachs Racing clutch / 10mm Rear spacers / 10mm Front spacers / A5 LED number plate bulbs /

    233 bhp - 309 ft lb - 419 nm (NEEDS A NEW MAP)




  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Roslin
    Posts
    105
    Quote Originally Posted by nokia_aid View Post



    does that cam look ok,still not found the problem with the car so wondering if it could be the cams
    What's the problem?

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    47
    Car is a 140bhp tdi audi a3 with a BKD engine

    The problem is bad smoke on startup (its definatly diesel smoke)
    will smoke badly on cold startup and doesnt start very well
    the bad smoke on cold startup will stay for a good few minutes if i leave the car on tickover but if i drive the car right away the smoke is gone in a few seconds and it doesnt smoke then unless i turn it off and start it from cold again.
    when its warm it starts fine and does not smoke.
    when im driving it does feel like i get the odd misfire sometimes




    Vagcom says misfire on cylinder 1
    I checked my injector readings and i get

    cyl1 cyl2 cyl3 cyl4 measured in mg/str when cold
    2.99 -3.01 2.79 -2.78

    when the car is upto temp it goes to
    2.82 -1.6 -0.73 0.45

    from what i can gather reading online injector 1 is injecting out of spec and injector 2 is trying to compensate for it same with injector 2 and 3 when cold but when warm injector 2 and 3 are within tollerance but injector 1 and 2 are still struggeling

    things iv tried
    checked coolant and its not loosing any
    fuel pressure is fine
    changed glow plugs
    changed injector loom
    changed injector 1 and when the old one came out had an x on it so from that someone has already swapped them at some point cos iv been told that means they are exchange units
    changed tandem pump
    changed starter motor
    changed the MAF
    compression tested cylinders and they were fine
    the car has had a full service


    Does anyone have any idea what I can try next
    i do have a ross tech vag com cable so can check more reading if needed

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Roslin
    Posts
    105
    Got to be honest, you've done tons of research. The only reason I asked was because my cam in my old PD 150 Golf went down as one of the lobes was worn down. Up until that point there were none of the issues you mentioned. Only way to check the cam is, as mentioned, to remove from the engine.

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    47
    so what issues did your car have when the cam went,

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    167
    There are sealing rings on the injector. There is a repair kit from Audi. Around £18 or so per injector.

    We've seen this issue on several 1.9 and 2.0 TDIs.
    2011 S3 Sportback Black Edition - Exclusive Suzuka Grey

    Opensky | Buckets | Comfort Pack | Extended Leather Pack | Interior Light Pack | Tyre Pressure Monitor | Front and Rear Parking Sensors | Rear and Side Sun Blinds

    Mods - RS3 Diffuser | H&R 10/12mm Spacers | Philips CV fogs | Full Interior LED Bulbs | Polarg Number plate Bulbs | Gloss Black Front Splitter

    Mods to come - RS3 grille | Supersprint Dual Exhaust

  9. #8
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    47
    is there anything else you think it might be,i did already have injector 1 changed with new seals

  10. #9
    paddy's Avatar
    Audi=No fault code, no idea

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Surrey
    Posts
    5,135
    well its not cams i can assure you. My guess would be a valve stem oil seal leaking down when its left over night. Poss a dribbling injector ?
    Last edited by paddy; 14th December 2011 at 23:23.
    Ibis white Revo S3 and now matching Vivaro LWB HR 2900 :-)

    Many people are alive because its illegal to shoot them.

  11. #10
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    47
    that was my first thought a leaky valve seal or injector but its not an overnight issue,if i start the car leave it running till it clears then turn the car off for 5 mins and start it again it smokes again, but when the car is warm i can leave it for 5 hours and it wont smoke,also its definatly diesel burning theres no oil burning.its a really bugger of a problem to solve,

  12. #11
    Brodster's Avatar
    Shark Performance In Scotland

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Scottish Borders
    Posts
    3,406

    My Social Networking

    Follow Brodster On Twitter Add Brodster on Facebook
    My previous 2.0 TDI had a very similar problem......sluggish to start and very smokey. Turns out there was an internal leak across the tandem fuel pump and the oil was getting sucked into the fuel system clogging the injectors and filter. As it was under warranty Audi replaced the pump, filter and injectors. It took them 2 attempts to get a serviceable tandem fuel pump as the 1st one they fitted had the same problem and that was new.
    Angelwax/BBS/BCS/Bilstein/Cobra/CTS Turbo/DTUK/H&R/K-Sport/KW/Loba/Milltek/Shark Performance/Oz Racing/TPI/VCDS/V-Maxx/Vossen/Wagner

  13. #12
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    I'll be very interested to know what the problem is, fair bit changed already.

    Curiously, have you had the ecu reflashed by audi, has it had a remap at all?

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  14. #13
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    47
    iv checked the fuel system for any oil residue and there is none in there.


    the car has never been remapped that i know of,on the pistonheads forum a guy on there that seems to know his stuff has recommend i change all injectors and seals,i got a spare engine off ebay the other day with injectors in it so il buy some new seals and fit those in and see if that helps,he also told me to check where the injectors sit in the head as that could have worn giving me issues,im hoping to god that changing all the injectors and seals fixes it as after this im running out of ideas,lol

 

 

Similar Threads

  1. Camshaft Question
    By Pat in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 24th January 2011, 09:41
  2. Camshaft Adjuster?
    By S3-Oski in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 15th June 2010, 15:06
  3. A4 2.4 v6 camshaft pulley (can you help?)
    By keith t in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 1st November 2009, 23:14
  4. Camshaft Sensor Help!!!
    By Pat in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 4th July 2007, 18:55
  5. Broke my camshaft sprocket!!!!!!!!!!!
    By HTC in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 25th November 2004, 23:32

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO