Monster MotorsportJMB Retrofits
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    B17AVM's Avatar
    The Whoa

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Milton Keynes
    Posts
    94

    2.0 TDI 140 issue on long journeys

    Hey,

    Wondering if someone could help. I have a mate with an Audi A3 2.0 TDI 140 and its starting having an issue on long journeys only.

    At roughly 80-90mph in 6th, the accelerator pedal goes to the floor, car slows down and uses about 50 miles of the range within a few mins. Turning the engine off and back on seems to resolve the issue until the next time.

    Engine management states over boost and limph mode. They've had all the pipes etc checked.

    Any clues? First thought was boost pipe.....


    Cheers. Peace.
    Audi A3 2.0 TDI

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Sheikh's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Surrey
    Posts
    658
    Same problem i have! It's the vanes in the turbo sticking, basically probably needs a new/refurbed turbo! I've learnt to drive around it though, i just dont put my foot to the floor in 6th
    55' BMW 330Cd M Sport
    The ones that have been left behind:
    • 2004 VW Golf R32
    • 2004 Audi A3 2.0 TDi Sport
    • 2000 BMW 318i M Sport
    Private plate for sale: Y 7RYY

  4. #3
    J8TT X's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Leicester
    Posts
    338
    If the pipes are all ok then its a new turbo mate

    Happened to me..
    2005 Audi A3 2.0 TDI DSG S-line (8p1)
    Mods: 18" Gloss Black RS4's - 8p2 S-line Front Bumper - Black Grill - A5 LED Number Plate lights - LED Sidelights - Euro Style Plates - EGR Delete - RTech Custom Remap - Hot Start Issue Fix
    Pipeline: Lowering, Wheel Refurb, Coming Home Lights

    2007 VW Golf 2.0 GT TDI 140 (Wife's)
    Mods: 18" Charlestons

  5. #4
    Graham89's Avatar
    Derv Perv

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Chelmsford, Essex
    Posts
    310
    turbo vanes definitely



  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    105
    Seeing this thread does not please me. Mine did this for the first time yesterday after driving for about 3 hours!

  7. #6
    Sheikh's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Surrey
    Posts
    658
    Quote Originally Posted by Elgy View Post
    Seeing this thread does not please me. Mine did this for the first time yesterday after driving for about 3 hours!
    Mine did it for the first time on a trip back from Birmingham, it was just a sudden loss of power. Turned it off and on again and it was fine! Seems to only do it when booting it in 6th or getting to the red line in 5th. I've thrashed it in every other gear and it seems to be fine!
    55' BMW 330Cd M Sport
    The ones that have been left behind:
    • 2004 VW Golf R32
    • 2004 Audi A3 2.0 TDi Sport
    • 2000 BMW 318i M Sport
    Private plate for sale: Y 7RYY

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    105
    Oh dear!!! Sounds more and more like what happened to me. I don't know about the full throttle bit though as the other half was driving, and it was switched off when we pulled over, so I could see what was happened (Me being the master technician and all, I had to see for myself).

    Sounds like it'll be a very expensive issue just before xmas!!!

  9. #8
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    If its overboosting, you shouldnt be driving it until finding the issue, because if the turbo pops, the mess is allot worse than removing & cleaning/changing, trust me, been there myself, cleaning out the IC, exhaust, cat, piping, IMF, intake mani, real pig of a job.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

 

 

Similar Threads

  1. 2.0 tdi 140 coolant issue
    By ian 06 A3 2.0 tdi s line in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 24th June 2011, 11:43
  2. 2007 TDI 140 possible turbo issue
    By Damo M in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 7th February 2011, 17:45
  3. A3 TDI 170 (PPD) Dual Mass Flywheel - same as TDI 140??
    By c_w in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 19th November 2010, 13:10
  4. Air con doesen't work on long journeys or traffic?
    By Fahim in forum Air Conditioning
    Replies: 3
    Last Post: 8th August 2010, 20:25
  5. Has anyone with a TDI 140 DSG had a long term remap?
    By alfiejts in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 23
    Last Post: 1st January 2008, 19:38

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO