Monster MotorsportVolks Autos
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    221

    Question RNS-E Retrofit (Again) with unusual problems

    Following all the guides on here to fit into my 2007.5 S3

    Has BOSE Factory, Ipod Adapter, Bluetooth and obviously MF Steering Wheel. Fitted with a Symphony II+.

    The cable from the Ipod Adapter that goes into the quadlock (blue) is one of 2. The secondary one which has no ipod adapter connected to it has different cables/amount of cables and colours in order.

    Can someone shed some light, from what i should be doing as i am having the following errors;

    Address 56: Radio Labels: 8E0-035-192-RNSE.lbl
    Control Module Part Number: 8P0 035 192 Q HW: 8P0 035 192 Q
    Component and/or Version: RNS-E HIGH EU H76 0650
    Software Coding: 0209715
    Work Shop Code: WSC 00476 211 88564
    VCID: 3D7A3BAA5B2BB8F4
    5 Faults Found

    00858 - Connection; Radio ZF Output to Antenna Amplifier
    007 - Short to Ground
    Freeze Frame
    Fault Status: 01100111
    Fault Priority: 5
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 69430 km
    Time Indication: 0
    Date: 2011.11.12
    Time: 10:25:58

    Freeze Frame
    Mileage: 69430 km
    Count: 1211
    Clock: 10:25

    00878 - Connection to Speaker Front Left
    011 - Open Circuit
    Freeze Frame
    Fault Status: 01101011
    Fault Priority: 5
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 69430 km
    Time Indication: 0
    Date: 2011.11.12
    Time: 10:26:24

    00879 - Connection to Speaker Front Right
    011 - Open Circuit
    Freeze Frame
    Fault Status: 01101011
    Fault Priority: 5
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 69430 km
    Time Indication: 0
    Date: 2011.11.12
    Time: 10:26:24

    01044 - Control Module Incorrectly Coded
    000 - -
    Freeze Frame
    Fault Status: 01100000
    Fault Priority: 7
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 69430 km
    Time Indication: 0
    Date: 2011.11.12
    Time: 10:25:59

    02005 - Coding Pin
    004 - No Signal/Communication
    Freeze Frame
    Fault Status: 01100100
    Fault Priority: 5
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 69430 km
    Time Indication: 0
    Date: 2011.11.12
    Time: 10:25:58
    --

    Plug Pictures below;






    Coding is 020915 and 11422 for the bluetooth. Sound works fine except i can adjust bass/treble/mid so not sure if that is normal for the RNS-E for BOSE. The bluetooth works fine, on dash as well as music on dash.

    Connect the IPOD connector to the iphone and only right side speakers work.

    So putting this all aside, i thought i would try the other cable into the quadlock instead and swap the "BROWN" Cable for bose as mentioned in all the Retrofits and try that one into the quadlock. No errors except for the usual ZF error itself. Worked fine.
    clearly means something is not quite right from the ipod adapter-> other plug as there is no brown cable for one as well as the errors i am getting.

    Does this make sense? haha.

    Any help would be muchly appreciated. As everything seems to work fine except ipod connectivity to 1 side of the car only and errors above.

    Anyone know what colour on the actual LOOM is what?

    ---

    Do i need a different ipod adapter (part #8E0 051 444L) for the rns-e from the symphony ii+?

    Plug 1; from iPod Adapter to quadlock.



    ------------------
    Plug 2 same as found in retrofit instructions; Other oem blue plug for quadlock (sitting lose obviously not being used as no ipod integration is in this.





    iPod Adapter.



  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    221
    No body?

  4. #3
    warren_S5's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    7,163
    Quote Originally Posted by fuzion View Post

    Can someone shed some light, from what i should be doing as i am having the following errors;

    Address 56: Radio Labels: 8E0-035-192-RNSE.lbl
    Control Module Part Number: 8P0 035 192 Q HW: 8P0 035 192 Q
    Component and/or Version: RNS-E HIGH EU H76 0650
    Software Coding: 0209715
    Work Shop Code: WSC 00476 211 88564
    VCID: 3D7A3BAA5B2BB8F4
    5 Faults Found

    00858 - Connection; Radio ZF Output to Antenna Amplifier
    007 - Short to Ground
    Freeze Frame
    Fault Status: 01100111
    Fault Priority: 5
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 69430 km
    Time Indication: 0
    Date: 2011.11.12
    Time: 10:25:58
    This fault I would expect as you haven't installed the rear navigation amplifier module in the boot (inside the rear panel with the appropriate wiring hacks). See HERE how to do this

    Freeze Frame
    Mileage: 69430 km
    Count: 1211
    Clock: 10:25

    00878 - Connection to Speaker Front Left
    011 - Open Circuit
    Freeze Frame
    Fault Status: 01101011
    Fault Priority: 5
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 69430 km
    Time Indication: 0
    Date: 2011.11.12
    Time: 10:26:24[/QUOTE]

    Hmmm, not seen this before on an RNS-e conversion, makes me wonder if you have the right Fakra connectors or if its just coding issue....

    Quote Originally Posted by fuzion View Post
    00879 - Connection to Speaker Front Right
    011 - Open Circuit
    Freeze Frame
    Fault Status: 01101011
    Fault Priority: 5
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 69430 km
    Time Indication: 0
    Date: 2011.11.12
    Time: 10:26:24
    Ditto

    Quote Originally Posted by fuzion View Post
    01044 - Control Module Incorrectly Coded
    000 - -
    Freeze Frame
    Fault Status: 01100000
    Fault Priority: 7
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 69430 km
    Time Indication: 0
    Date: 2011.11.12
    Time: 10:25:59
    Now we may be getting to the route of the problem!

    Quote Originally Posted by fuzion View Post
    02005 - Coding Pin
    004 - No Signal/Communication
    Freeze Frame
    Fault Status: 01100100
    Fault Priority: 5
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 69430 km
    Time Indication: 0
    Date: 2011.11.12
    Time: 10:25:58
    Did you reposition the Bose cable?


    Here is a LINK to my conversion in case it sheds any more light
    --



    Quote Originally Posted by fuzion View Post
    Coding is 020915 and 11422 for the bluetooth. Sound works fine except i can adjust bass/treble/mid so not sure if that is normal for the RNS-E for BOSE. The bluetooth works fine, on dash as well as music on dash.
    See here for a LINK on codes for Navigation system, but I think the first code should be 0219717, NOT 020915 which is also a digit too short.


    Quote Originally Posted by fuzion View Post
    Do i need a different ipod adapter (part #8E0 051 444L) for the rns-e from the symphony ii+?
    PASS, no idea! Best to run that pass Nige NHN as he's our master knowledge base on such things.
    Audi S5 3.0V6T Coupe Black Edition

  5. #4
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    221
    warren, few month lat reply. never saw this

    thanks for the reply.

    the problem is the ipod adapter changes the colours of the plug itself. (8 E0 051 444)

    the ipod adapter instructions recommend the following for the connect (for rnse/symphony etC)

    brown -> 10
    purple -> 13
    red/blue -> 16
    yellow -> 19
    green -> 18
    white -> 15
    blue -> 14
    purple/red -> 17
    grey -> 20

 

 

Similar Threads

  1. RNS-D retrofit DIS problems
    By cerips in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 1st April 2012, 10:58
  2. Radio reception problems after RNS-E retrofit.
    By nectop in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 22nd April 2010, 07:37
  3. RNS-E Retrofit
    By vrbob in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 45
    Last Post: 17th November 2009, 17:50
  4. RNS-E retrofit for TT
    By bigmike31687 in forum TT/TT-S/TT-RS Forum
    Replies: 0
    Last Post: 1st December 2007, 07:56

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO