AH FabricationsMonster Motorsport
Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    113

    Glow plug light Flashing

    yesterday teh glow plug light suddenly came on and started to flash, did a few searches and a few searches said it could be a faulty brake switch which leads to brake lights not working but mine are working fine :P

    it said it could be a number of things when it flashes, some of the syptoms that i have noticed as well are the car doesnt ahve much power, 1st gear is useless and even in 2nd,3rd, 4th, 5th and 6th the turbo is just lacking in power not sure if this is due to the car going into limp mode?

    it doesnt sound to healthy when it start either and must admitt since ive had the car if i go for a drive then stop and come back to the car say 5 mins later it takes a bit longer to start

    i really hope its nothign to serious i still have some warranty left with the garage i bought it from but at teh moment i cant be with out a car

    any suggestions as to what it might be would be great or if anyone has got vagcom that could have a scan and see what fault codes come up would be a great help im based in Bristol

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    nally's Avatar
    MPG the new BPH

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    Liverpool
    Posts
    2,102
    milage ? has it been recently serviced


    2009 (58) plate audi A3 Sline 2.0TDI, DRL's with washers, Half Leather / Alcantara, I Pod Aux, 15% tints / EM tuning L.E.D. interior upgrade, fully machine corrected!

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    113
    its an 04' plate on 109k at the moment the service light is flashign as well tbh, but the garage did a quick service before i bought it but htat was prob just a bloody oil change :P so could be a service related issue :s jsut hope its not too expensive

  5. #4
    SAiLO's Avatar
    Enthusiast

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Location
    UK
    Posts
    933
    Looks like car goes into limp mode.get it scanned.
    VCDS USER

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    113
    will do can anyone give any suggestions of possible causes or are there too many to list

  7. #6
    Smithymartyn's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    34
    Hi fella. Just started having the same problem with mine (96 Quattro 170 tdi - 51k) Got a local garage to do a code check and got 12600 - Intake Manifold and P3138 - MIL On (i think this is just warning light).

    I have still 1 months warranty and car was recently serviced before I purchased (agree, prob oil job only). I have no choice, but to take a day off work and get it back to the non-franchised dealer (right awkward n0bs). I'll let you know how I get on....

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    113
    well the weirdest thing happened yesterday! In the morning the light was flashing as it has been for the last few days, rang a local Specailst SWICT who i know and trust and booked in to have a diagnostic check done see what the problem is/was

    Last night when I went to go out the light has stopped flashing and normal power has been restored?! Still going to SWICT today and see what it is and still driving with alot of caution as i havent got a clue what it is but i hope its something fairly straight forward!

    Will let you know

  9. #8
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    EAST MIDLANDS
    Posts
    66
    the only way you truely know whether you need to change the glow plugs is when your car starts to struggle on cold mornings when starting it such as the mornings we are having.


    AUDI A3 2.0 TDI 2006, BALANCE SHAFT REMOVED UPRATED OIL PUMP, SMALLER SUMP, STAGE 1 REMAP PRINTED OUT RUNNING 178 BHP 305FT LB TORQUE P, FORGE BOOST HOSES, STAINLESS STEEl DECAT DOWNPIPE WITH TWIN TAIL PIPES, 18 INCH ORIGINAL BBS CH

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    113
    Finally had the car scanned today after the Glow plug light was flashing

    Came up with 5 Fault codes:

    18353 - Control module 1 for cooling fan - output short circuit - intermittent
    18359 - Radiator fan 2 - movement restricted / jammed - intermittent
    17055 - Cylinder 1 glow plug circuit
    16610 - throttle pedal position sensor
    18041 - accelerator position sensor 2

    When I pulled into the workshop Mark at SWICT could hear the fan going full pelt and had a bit of a concerned look on his face, ive noticed the fan before but didn't think it was anything as it always goes off with the car. But looks like i need a new coolant fan which im going to call the garage i bought the car from today as i know its about £200 to replace the unit! lucky its still under a 6 month warranty.

    I told him about the lump idle and the fact it sometimes takes a little whole longer to start after the car is warmed up, he said it could be the camshaft / sensor that is causing that problem

    but he also adv me to get the ecu check for possible water damage and the ecu plugs as well

    At least i know what was wrong and glad i went to him first as I know him and wont get fobbed off by a garage trying to tel me other things are wrong lol

  11. #10
    Smithymartyn's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    34
    Good luck Mate.

    Mine has finally been taken in today. The dealer reckons it's a priority 5 (Low) and will need to take the manifold off to check, although apparently it has already had the flaps (!?) replaced. So, different faults but best to just take the wheels back to the dealer wher you bought it from and get them to sort it.

    I have confirmed that if the same fault happens again, post repair, they will still honour the fix if outside warranty. May be worth asking the same.

    Will update when finally get it back

  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    12
    Sounds like a similar problem I'm having although there is still lots of power in all gears my coil light occasionally comes on and flashes the thing is if I turn the engine off it kind of resets itself and it could be fine for a few days I have had the egr solenoid changed but its still occasionally flashing, the fault code I have is 12600 which is the air intake manifold, I think I may need a new manifold probably pricey knowing my luck!!!

  13. #12
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    182
    Did you have any luck with this as I'm having similar problems.

 

 

Similar Threads

  1. Glow plug light flashing
    By Cruz in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 27
    Last Post: 18th October 2013, 10:50
  2. Uh..oh... Flashing glow plug light and limp mode :(
    By dubdemand in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 37
    Last Post: 6th August 2013, 23:17
  3. Glow plug light flashing?
    By dubstar74 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 9
    Last Post: 17th February 2011, 09:16
  4. Replies: 2
    Last Post: 25th November 2010, 16:00
  5. Flashing glow plug light
    By steve184 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 26th August 2008, 18:49

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO