AH FabricationsChris Nott
Results 1 to 12 of 12

Thread: DSG Problem....

  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    72

    DSG Problem....

    Help required.... some of you may remember, but i took delivery of my company car back in April.. A3 TDI 170 Black edition, DSG... well pleased at the time and very impressed with the DSG... well, i was.... up until a week or so back.. having strange problems with the gear selection that is very hard to describe in words and obviously easier to show someone but i will give it ago to see if anyone else has had these problems. First problem is when the car is coasting along at say 40-50mph, and slightly slowing... it seems to be droppin down gears very aggressively and when i say that i mean dropping from D5 or D6 right down to D2 or D3 and nearly putting me through the windscreen.... Secondly, its the other end of the scale when accelerating it seems to rev right round and redline before selecting the next gear and that without really booting it... added to the above my MPG has gone from almost 46mpg to just under 43mpg which doesnt seem alot but im driving it exactly the same as when i first took delivery.... again apologies for the rough details but i wondered if anyone else had any issues...

    By the way, its booked into Sheffield Audi on the 10th October and im just trying to get some info together so they dont fob me off...

    Thanks in advance. :-)

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    jerseypaul's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Location
    Jersey - Channel Isles
    Posts
    242
    Mechatronic?
    DSG has its own ECU - check there isn't a software update for the DSG.
    2012 RS3 Daytona grey - VW T5 Transporter 4motion 130 - VW UP!

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    72

    Angry

    Just to add to what ive already said.... the bloody Stop/Start has stopped working.......

  5. #4
    audicruiser's Avatar
    Audi Heaven

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Somerset
    Posts
    1,861
    I assume if you had it in April it was new so the software should all be up to date. It's covered under warranty but it does sound like a mechatronics issue or a faulty sensor somewhere...
    Scott

    Audi A3 Sportback 2.0T Quattro S-Line 2007 8P2
    Lava Grey, Exclusive Line Black/Silver Leather, Heated Seats, Bose, RNS-e, iPod, Auto Lights & Wipers, Interior Light Pack

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    72
    Regarding the Software, i agree... i find it hard to believe it needs an update after 6 mths, but you never know... yes its under warranty but like i said im trying to give them some idea as to what it might do as they are wanting me to test drive it with one of their Technicians and get me to replicate the fault and i just know it wont bloody do it when hes sat next to me... surely if they just stick it on the diagnostic machine it will tell them the problem......

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    72
    i guess by the lack of responses on this subject mine is a one off.... :-(

  8. #7
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,121
    Unfortunately not, the mechatronic issues are synonymous with various vag brands, but it does sound very much like this is the issue, so audi should either try a reflash or swap out the unit.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  9. #8
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Coventry
    Posts
    59
    Hi, I had a similar problem earlier this year, Dsg changing from 5/6th to 2nd when driving at a constant speed and other strange gear changes when pulling away or stopping. I had lots of replys on here advising it might be a mechatronic issue. But I had the fluid changed first as this was the cheapest option and it sorted it out. my car is probably older than yours (56plate 2.0 tfsi) and i think the fluid was previously changed incorrectly as only 4.5lts came out when it should be 6 ltrs ish. hope this helps.

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    72
    Quote Originally Posted by rickypj View Post
    Hi, I had a similar problem earlier this year, Dsg changing from 5/6th to 2nd when driving at a constant speed and other strange gear changes when pulling away or stopping. I had lots of replys on here advising it might be a mechatronic issue. But I had the fluid changed first as this was the cheapest option and it sorted it out. my car is probably older than yours (56plate 2.0 tfsi) and i think the fluid was previously changed incorrectly as only 4.5lts came out when it should be 6 ltrs ish. hope this helps.
    Cheers for that, from what u say mines doing exactly the same... im goin to keep note of all the replies from here as its booked in at Audi in 2 weeks... and as its under warranty i know it will get fixed but just trying to save days of waiting for them to find out what it is... one consolation i suppose, i get a courtesy car and with any luck it'll be something better than mine...

  11. #10
    paddy's Avatar
    Audi=No fault code, no idea

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Surrey
    Posts
    5,135
    Quote Originally Posted by Matt99 View Post
    Cheers for that, from what u say mines doing exactly the same... im goin to keep note of all the replies from here as its booked in at Audi in 2 weeks... and as its under warranty i know it will get fixed but just trying to save days of waiting for them to find out what it is... one consolation i suppose, i get a courtesy car and with any luck it'll be something better than mine...
    Dont want to burst you bubble but my S3 went in a couple of weeks back and i got a 1.4 Polo..... DSG
    Ibis white Revo S3 and now matching Vivaro LWB HR 2900 :-)

    Many people are alive because its illegal to shoot them.

  12. #11
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    72
    Quote Originally Posted by paddy View Post
    Dont want to burst you bubble but my S3 went in a couple of weeks back and i got a 1.4 Polo..... DSG
    Well as its a company car i will insist on something of similar spec.... cant be drivin a 1.4 polo down the M1 to London...

  13. #12
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,121
    If its the new Polo, I wouldnt whinge, its a nice car.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

 

 

Similar Threads

  1. problem after problem... juddering...
    By ian 06 A3 2.0 tdi s line in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 27
    Last Post: 26th January 2011, 21:09
  2. Update on problem and another problem!!!
    By evilbane in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 31st December 2010, 00:10
  3. Replies: 1
    Last Post: 21st August 2010, 19:41
  4. brake binding problem / abs light problem
    By brendan in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 25th November 2008, 20:24
  5. A4 Tdi, engine problem AND steering problem! PLEASE help!!
    By mattsavage in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 27th February 2007, 16:02

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO