EM TuningJMB Retrofits
Results 1 to 38 of 38
  1. #1
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763

    Removing Xenon Ballast

    I am going to swap mine around as the drivers side is faulty so i want to see if the fault moves with the ballast.

    Has anyone removed the ballast from their Xenon lights before?

    Did you have to disconnect the battery etc? The reason why i am asking is because they have a sticker on them warning about high voltage.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    London
    Posts
    334
    Whats wrong with yours lights? Ive had problems with my passenger side light, found out it was the ignitor which was burnt where in touches the bulb. Have you checked yours?

  4. #3
    PH1L's Avatar
    Gievf Buckets

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Forfar, Scotland
    Posts
    3,863
    No need to disco the hart the high voltage warning is for when xenons arc and are on, when off they are harmless you'll need to remove the bumper and the light housings to swap the ballast over


    2007 S3 PhantomSchwartz

    Spec | Auto Lights | Black Headlining | RNS-E with 6 CD Changer | Phone Prep | Facelift Tails | MFSW | Cruise | Bluetooth | Adaptive Bi-xenon Headlights |

    Mods
    | MY10 Facelift | 75% LED's | Sepang Bronze Facelift Alloys

    Plans | LED 3dr tails | BBK Setup | Some BBS | Custom TBE |

    Quote Originally Posted by N8
    Yes, but they are OEM Phaeton Helios alloy wheels, not cheap ****e aftermarket piles of poop.

  5. #4
    alfiejts's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Lytham St Annes
    Posts
    352
    Sounds like a good idea to try swapping over the ignitors first between left and right, to see if the fault moves with them, as you can do that without removing the headlights and bumper, before you go to the hassle of swapping the ballasts if that doesn't help - as the ballasts are fastened to the bottom of the headlights on the 2004 models....

    If it is the ignitor (which is the small square black & red box on the back of the bulb), I have a genuine Audii spare unused one from a 2004 Xenon headlight I could let you have cheap. (PM me if its of use...)
    2012 White A5 Coupe TFSi Black Edition
    (Was 2004 A3 2.0 TDi S-Line DSG, owned from 2005 to 2012....)

  6. #5
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763
    The issue i have is that the drivers side flickers when i first put it on and sometimes after flickering a few times it is then ok, other times it flickers and the goes off and a warning comes up on the DIS.

    To get it working again after it goes out i have to switch it on and off, sometimes i have to do it a few times.

  7. #6
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763
    Quote Originally Posted by roman3000 View Post
    Whats wrong with yours lights? Ive had problems with my passenger side light, found out it was the ignitor which was burnt where in touches the bulb. Have you checked yours?
    thanks i'll look at it.

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Bradford
    Posts
    3
    Hi, im having the exact same problem with my xenons, but now the driver side is not coming back on at all, did u try the ignitor was that the problem? i hav tried changing the bulb and the ballast but hasnt made a difference. any know what else could be the problem?

  9. #8
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    London
    Posts
    334
    Have you had a look at the ignitor, mine was like this (pic below). I have a new one and tried putting it on today but couldnt do it with the headlight on the car like i did last time, will have another go when i have time.

  10. #9
    Iain 750's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Stockton On Tees
    Posts
    75
    I am having the same problem by the sounds of it.My drivers side flickers and then goes off so i have to turn it off and back on but it doing it more and more everyday just waiting for a bit of time to look at it!!

  11. #10
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Bradford
    Posts
    3
    Il have a look at the ignitor tomorrow, i think it maybe the wiring probably lost connection or got loose so not enough powers getting to the main beam.
    its very annoying tho think will have to take the whole headlight out and see what the problem is.

  12. #11
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763
    Quote Originally Posted by Iain 750 View Post
    I am having the same problem by the sounds of it.My drivers side flickers and then goes off so i have to turn it off and back on but it doing it more and more everyday just waiting for a bit of time to look at it!!
    Mine is the exactly the same. It has got worse and worse like yours.

  13. #12
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    London
    Posts
    334
    Ive just put the new ignitor in and turned the lights on and within a minute the bulb blew, heres what the bulb now looks like.


    I dont know what to have a look at now, possibly the ballast. Anyone have any for sale and/or part number?

  14. #13
    Khufu's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    West coast of Scotland
    Posts
    5,693
    2003-2008 1998 Red A3 8L 1.8 Sport
    2008 -> 2003 Akoya Silver A3 8P1 2.0 FSi Sport

  15. #14
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763
    I have just inspected my bulb and its looks ok so i shoved it back in and now it seems to be working ok

    Roman do you need a new bulb?

  16. #15
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    London
    Posts
    334
    Yes please Robin if you have one spare.
    Pm me with price, etc.
    Thanks.

    Thanks for the link Khufu, but i dont think thats the one i need. My lights are like this one http://cgi.ebay.co.uk/a3-exnon-headl...52797123696980
    Ive already changed the ignitor (3rd pic in the advert) so only thing left is the ballast, cant find any for sale.
    Last edited by roman3000; 11th December 2010 at 18:10.

  17. #16
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763
    Mine is not the same as the one in the eBay link as mine are bi-xenons.

  18. #17
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    London
    Posts
    334
    As you replied i just sent you a pm. What type of bulb do you have D2S 35W?

  19. #18
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763
    This is a picture of the bulb from mine.


  20. #19
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    London
    Posts
    334
    Oh ok thanks, you have the D1S bulb.

  21. #20
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Bradford
    Posts
    3
    I dont know if this will help you, but i took my car to a xenon specialist and he said there was no problem with anything all it was, was that for some reason there wasnt any power getting to the lights even thought the ballast was working fine.

    There seem'd to be a problem with the power on my drivers side so what he did was used some extra wiring and got the power from the battery to the lights, my lights are now working. If your lights dont work with a new bulb try finding a specialist in ur area itl save u from the hassle of tryin to figure out whats wrong and spending a huge amount tryin to sort it.

  22. #21
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763
    Found the issue to be the bulb. Swapped the bulbs and the fault went with the bulb. Changed the bulb and fault has been solved.

  23. #22
    Iain 750's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Stockton On Tees
    Posts
    75
    This is potentially good news i have been so busy over the xmas period i havnt had chance to look at mine so am determined to look this week so hopefully mine is the same as yours!

  24. #23
    Iain 750's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Stockton On Tees
    Posts
    75
    Robin i have swapped my bulbs today and found that the fault has gone with the bulb aswell. So a new bulb will be ordered tomorrow!!

  25. #24
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763
    where there any signs of damage on your bulb?

    Mine was broken on the ceramic bit.

  26. #25
    Iain 750's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Stockton On Tees
    Posts
    75
    No signs of damage but a pain in the arse doing it on my drive in the cold when it was getting dark.
    Where did you get your bulb from?
    I have seen some on ebay but am gunna ring TPS in the morning.

  27. #26
    Iain 750's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Stockton On Tees
    Posts
    75
    Well i rand TPS today and was glad i was sitting down.D1s bulb 129.
    So have ordered a pair on ebay for 35.
    Obviously not going to be as good quality but there is no way i was paying over 100 for a bulb!!

  28. #27
    RobinA3's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cheshire
    Posts
    1,763
    Jus be wary about the colour of the light output on the eBay bulbs as the genuine ones are very blue compared to others. Let us know how you get on.

  29. #28
    Iain 750's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Stockton On Tees
    Posts
    75
    Yeh robin there is different types so ive ordered the closest ones to oem.
    If they are no good i will sell them back on and then maybe bite the bullet!!

  30. #29
    Iain 750's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Stockton On Tees
    Posts
    75
    Fitted these tonight and tbh they look very good forgot to get some pics tho but will find someone who has genuine ones in and check the colour difference but in my eyes its very minimal!!

  31. #30
    *Müllërz's Avatar
    REVOlutionary

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    479
    hi
    does anyone know if the alternator and ac pump can be effected if aftermarket bulbs and ballasts are fitted on a pre face lift converted to a facelift with led headlights

  32. #31
    PH1L's Avatar
    Gievf Buckets

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Forfar, Scotland
    Posts
    3,863
    mine hasnt had any problems im about 3k miles in


    2007 S3 PhantomSchwartz

    Spec | Auto Lights | Black Headlining | RNS-E with 6 CD Changer | Phone Prep | Facelift Tails | MFSW | Cruise | Bluetooth | Adaptive Bi-xenon Headlights |

    Mods
    | MY10 Facelift | 75% LED's | Sepang Bronze Facelift Alloys

    Plans | LED 3dr tails | BBK Setup | Some BBS | Custom TBE |

    Quote Originally Posted by N8
    Yes, but they are OEM Phaeton Helios alloy wheels, not cheap ****e aftermarket piles of poop.

  33. #32
    *Müllërz's Avatar
    REVOlutionary

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    479
    Hav u used oem ballasts and bulbs? Any noise when u start car like the ac pumps or altenator going?

  34. #33
    PH1L's Avatar
    Gievf Buckets

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Forfar, Scotland
    Posts
    3,863
    yes and no


    2007 S3 PhantomSchwartz

    Spec | Auto Lights | Black Headlining | RNS-E with 6 CD Changer | Phone Prep | Facelift Tails | MFSW | Cruise | Bluetooth | Adaptive Bi-xenon Headlights |

    Mods
    | MY10 Facelift | 75% LED's | Sepang Bronze Facelift Alloys

    Plans | LED 3dr tails | BBK Setup | Some BBS | Custom TBE |

    Quote Originally Posted by N8
    Yes, but they are OEM Phaeton Helios alloy wheels, not cheap ****e aftermarket piles of poop.

  35. #34
    PH1L's Avatar
    Gievf Buckets

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Forfar, Scotland
    Posts
    3,863
    sorry misread your post go oem though technically all bulbs and ballasts are aftermarket


    2007 S3 PhantomSchwartz

    Spec | Auto Lights | Black Headlining | RNS-E with 6 CD Changer | Phone Prep | Facelift Tails | MFSW | Cruise | Bluetooth | Adaptive Bi-xenon Headlights |

    Mods
    | MY10 Facelift | 75% LED's | Sepang Bronze Facelift Alloys

    Plans | LED 3dr tails | BBK Setup | Some BBS | Custom TBE |

    Quote Originally Posted by N8
    Yes, but they are OEM Phaeton Helios alloy wheels, not cheap ****e aftermarket piles of poop.

  36. #35
    *Müllërz's Avatar
    REVOlutionary

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    479
    thing is i have used oem on my conversion with no problems
    but my friend has also completed one similar but has opted for aftermarket ballasts and bulbs(h7)
    recently his car is taking time to start with some juddering and there is a noise when starting the car in morning
    he altenator went and so dod th ereplacement
    could this be due to the aftermarket bulbs or ballasts?or the electrition bypassing some thing on ecu?

    thanks for any help

  37. #36
    PH1L's Avatar
    Gievf Buckets

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Forfar, Scotland
    Posts
    3,863
    can you link or send a photo of what he bought cause a hid kit will screw his car


    2007 S3 PhantomSchwartz

    Spec | Auto Lights | Black Headlining | RNS-E with 6 CD Changer | Phone Prep | Facelift Tails | MFSW | Cruise | Bluetooth | Adaptive Bi-xenon Headlights |

    Mods
    | MY10 Facelift | 75% LED's | Sepang Bronze Facelift Alloys

    Plans | LED 3dr tails | BBK Setup | Some BBS | Custom TBE |

    Quote Originally Posted by N8
    Yes, but they are OEM Phaeton Helios alloy wheels, not cheap ****e aftermarket piles of poop.

  38. #37
    *Müllërz's Avatar
    REVOlutionary

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    479
    i will try getting a link...but i checked his bulbs which were h7 and he told me his ballasts are aftermarket
    the problems i described above...
    can they be related to the use of a aftermarket hid kit?

  39. #38
    *Müllërz's Avatar
    REVOlutionary

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    479
    h7 bulbs
    xenon hid kit ballasts

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO