AH FabricationsVolks Autos
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Leicester
    Posts
    4

    Audi A3 SE TDi power loss problems

    Hi there,

    I have an Audi A3 2004 SE TDi 140bhp

    I am experiencing power loss whilst traveling at approx 80+ MPH on the motorway.

    The turbo cuts out and it appears to go into limp home mode, I pull over switch the engine off then back on again and it works fine, no power is lost in accelerating up through the gears to get up to 80+ were the problem is occurring.

    This problem doesn't happen all the time but it is becoming more frequent and means that long distance traveling is out of the question. Sometimes the engine management light comes on and other times it doesn't (power is just lost) - the engine management light goes off within a day or two if it does come on.

    I have taken the car to the garage where it was hooked up to the computer and it threw up the following codes -audi code 16683. Boost pressure reg control not reached and european code po299 . It was also put through some tests to see if the actuator was working correctly - which it was.

    This feels like a problem with a sensor as it is corrected by switching the car off then on. I have read about this problem online but I haven't read of a resolution as yet. Hope you can help.

    Oh and the car has done 99K with full service history, was previously owned by a fastidious Audi mechanic.

    Thank you in advance for your help!!

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Bradford, WY
    Posts
    788
    damn I hate this fault! its so common aswell. I had it on mine for a little while but Ive had so many things changed i couldnt pin point what the fault was. I'd vag-com it first, MAF and MAP/thrust sensor are common


    A3 2.0 TDI Optics Black S-Line, FR&RTuning Stage 3! GT20 Hybrid Turbo, THS TFSI FMIC, Sachs performance clutch kit+SMF, Milltek 2.5" Turbo-Back Non-Res Exhaust, ITG Maxogen Induction, EGR Delete with FR&RTuning Map out, Custom Black 18" RS4, 35mm H&R springs, S3 brakes, EBC Yellowstuff, front splitter, HID Xenons, S3 tailgate Spoiler, 09 Rear Lights, Retrofit Audi Ipod, S3 Air vents, Bose sound+retrofit JBL Subwoofer 1200W.
    Milltek Cat-back Non-Res for S3 2.0T FOR SALE both 3dr and 5dr PM

  4. #3
    Gti Jazz Blue's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Hampshire
    Posts
    1,654
    I'd be suprised at that mileage if it isn't a sooted up turbo (unless the turbo has been replaced or cleaned out). No matter how fastidious the Audi mechanic was he can't stop a soot build up in the exhaust side of the turbo.

    Could also be the MAP sensor or a boost leak (but you'd likely hear that or see signs of it).

    You could do with a diagnostic log of boost against requested and MAF readings.

    Paul
    2011 (MY12) Skoda Octavia II FL VRS Manual Hatch 2.0Tsi in Race Blue.
    Gone not forgotten -
    2005 Black A3 (8P1) S-Line 2.0TDi DSG. Eibach Pro Springs, Koni FSD shocks and a few bling bits inside.
    Revo 99 GTi Turbo, too much to list mod wise.
    92 Golf Gti Mark 2 16V.

    VCDS HEX-USB+CAN

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO