EM TuningJMB Retrofits
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    2

    Windscreen wiper problem

    Hi,
    The front wipers on my 2004 2.0 TDI sport A3 are acting very strangely.
    When I turn them on they work fine for as long as leave them on.
    If I turn them off they will not switch back on again until I have parked up and switched the engine off for about five minutes.
    If I turn the engine off for a second (eg running into a shop, posting letters or even stall the car) they will not switch back on until I leave the car turned off for a couple of minutes.

    I have had the bonnet catch replaced but this didn't cure it.
    The car doesn't have rain sensors but the wipers do automatically slow down when I am in traffic or at lights etc.
    I don't understand how this could be the leakage or motor because the wipers will work fine on full speed for hours.

    Any advice is much appreciated.

    Thanks,
    Adam.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    robby's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    West yorkshire
    Posts
    455
    Have you changed your headlights? this seems to kill the wiper motor for some reason
    2.0 TDi 140 S-Line With - S3 Vents l S3 Alloy Pedals l S3 Gearknob I Aero Rear Wiper l X-Treme Bulbs l 09 Rear Lights l Custom Floormats l 18" TTS reps l LCR Splitter I Facelift Stereo

  4. #3
    FranA3's Avatar
    events moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    south wales
    Posts
    7,122
    as robby said have u changed your headlights i did for xenon after market ones and it caused the wipers to pack up cost me nearly 300 to fix to it is cause by the powering up of the xenon's power spiking the ecu for the wipers and u have to replace the entire wiper motor thats if you have put in after market xenon's that is
    off the road boohoo anyone got a gearbox for me lol!!


  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    2
    I haven't changed the lights. The only thing I have done is have the radio swapped for a Alpine.

  6. #5
    FranA3's Avatar
    events moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    south wales
    Posts
    7,122
    hhmmm that is strange have u taken into a garage to see if they know what it could be , have u tryed to even put ur old radio back in to see if that makes a difference a long shot but maybe worth a try
    off the road boohoo anyone got a gearbox for me lol!!


  7. #6
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,007
    If the headlights had been changed to HID aftermarket & wiper motor packed up, then they wouldnt work full stop, not intermittant.

    Rain sensor works on pressure taps on the sensor, not speed related, so it still wipes fast if its still raining hard at lights or slowing down.

    Show us a pic of your mirror fixing & windscreen by the mirror fixing.

    Have you had the car scanned yet?

    Radio doesnt use the same Bus so I fail to see how this can affect the workings, the wiper system uses the Lin bus iirc & the radio would be on the Infotainment bus iirc, unlikely to be gateway, but a scan may throw more light on the matter.

    Possibly wiper stalk, steering CU or wiper motor module under plenum chamber, maybe even be wiring fault.

    Where abouts are you adam?

    Also ECU relates to Engine Control Unit, not Control Unit for wipers, why do most people call any control unit on the car an ecu, there is only one ECU generally on most cars, unless you have an R8 & that iirc has 2.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Bolton
    Posts
    119
    Firstly, when you say the wipers slow down in traffic do you mean they go very slow or go into intermittent mode. If they go into intermittent mode then this is normal when you stop the car at traffic lights or you are in stop-start traffic.
    However,there was a problem with some early wiper motors. I used to have a 53 plate with a wiper problem.
    Wipers would work fine for a while then go really slow as if they were struggling to move, they would then suddenly stop. I had to stop the car, turn off the ignition, wait a few minutes and start it up again. Wipers would then be OK.
    It's a common fault on early models and it sounds like you may have it.
    You will probably need a new wiper motor.
    --------------------------------------
    Now: A3 Sportback 2.0TDi Sport, Akoya silver, black alcantara/leather, Bose.

    Gone: A3 2.0TDi Sport, Lava Grey
    A3 (8L) 1.9TDi Sport, Silver

  9. #8
    Khufu's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    West coast of Scotland
    Posts
    5,693
    Quote Originally Posted by ianspibs View Post
    Firstly, when you say the wipers slow down in traffic do you mean they go very slow or go into intermittent mode. If they go into intermittent mode then this is normal when you stop the car at traffic lights or you are in stop-start traffic.
    However,there was a problem with some early wiper motors. I used to have a 53 plate with a wiper problem.
    Wipers would work fine for a while then go really slow as if they were struggling to move, they would then suddenly stop. I had to stop the car, turn off the ignition, wait a few minutes and start it up again. Wipers would then be OK.
    It's a common fault on early models and it sounds like you may have it.
    You will probably need a new wiper motor.
    yup, mine has done that a few times over last 2 year. I sprayed the linkages when I had it out when doing the cruise control mod.
    2003-2008 1998 Red A3 8L 1.8 Sport
    2008 -> 2003 Akoya Silver A3 8P1 2.0 FSi Sport

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    20
    I'm currently experiencing the problems described by twixy2k in the first post.

    Wipers will work when I start my car in any mode that I choose, but if a change the mode then they will cease to work. For example if I start my car and press the stalk down for 1 sweep, the wipers will sweep once. If I now want to put them in intermittent mode they wont work at all. Like above, the car needs to be turned off and wait for a couple of minutes, turned back on for the wipers to work again.

    Had a play around with the bonnet micro switch and loom, both appear to be in good working order.

    Plugged in VCDS yesterday and functioned the wipers via the CAN-BUS and they worked first time, went to function the wipers again and no movement at all.

    By carrying out the above testing im 99% confident that the stalk is working correctly and the micro switch isn't the problem.

    There are no DTC's present regarding the wipers, even after the function test failed.

    My thinking now is looking towards the motor heading towards the end of its life and not wanting function after the first selection?

    Any ideas?

  11. #10
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,007
    So in measuring blocks, you can see the wiper positions are corresponding to the stalk positions?

    If so then wiper motor would be a good call, but check the connectors on the motor for any corrosion aswell given location, not heard it before tbh but before condemning motor have a look.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

 

 

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO