AH FabricationsBadger5
Results 1 to 23 of 23
  1. #1
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,764

    Car being a bit of a pig to fire up ( just the first time each day )

    Just of late my car has been a bugger to fire up , This only happens when the car has been left for atleast 6 hours ,
    Ive charged the battery and it isnt temperature ( weather ) related

    It turns over as normal just takes maybe a second or so longer than normal,
    Any ideas anybody??
    While playing with vag com ( no faults found ) i noticed the coolant temp. read on vag com shows around 100 degree and the dash shows 90. this surely isnt the problem is it??
    I mean a faulty coolant temp. sendor??
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,223
    Funny you'vw posted this as mines the same, thought it was the battery but had that replaced and its still the same, sometimes worse if its been cold, think it might be down to the MAF as i think thats knackered.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  4. #3
    Chugger

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    North Devon
    Posts
    2,716
    Mine had a funny starting thing going on after it had a smoke test, so I changed the maf and it went away.
    57 A3 2.0 TDI Sportback (140)

  5. #4
    Chugger

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    North Devon
    Posts
    2,716
    Quote Originally Posted by S3 Paul View Post
    i noticed the coolant temp. read on vag com shows around 100 degree and the dash shows 90. this surely isnt the problem is it??
    I mean a faulty coolant temp. sendor??
    nah they do this down to the varible temperture readout, its to make the car look more quality than it actually is.
    57 A3 2.0 TDI Sportback (140)

  6. #5
    finesse's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    London / Anglia
    Posts
    2,814
    MAF Clean, I am about to do it now.
    Ibiza Cupra TDI

    Gone:

    Audi C5 RS 6 - Stage 2
    Audi 8L S3 - Revo'd

  7. #6
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,223
    Quote Originally Posted by finesse View Post
    MAF Clean, I am about to do it now.
    Already done it, think the Maf is well an truely dead.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  8. #7
    finesse's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    London / Anglia
    Posts
    2,814
    Shout at it, usually works with most things!
    Ibiza Cupra TDI

    Gone:

    Audi C5 RS 6 - Stage 2
    Audi 8L S3 - Revo'd

  9. #8
    Westy's Avatar
    Double Dark Side! Diesel & 8P

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cambridgeshire sometimes Hertfordshire
    Posts
    17,264
    I had issues in the cold but its gone now its warmer. I've replaced the temp sensor, replaced the fuel filter, cleaned the throttle body, reset the TB position, and cleaned the maf. It still does it in the cold!
    8P A3 TDI - 220bhp - 335lbft
    A3 Maintenance Thread
    Bye bye S3 you will be missed.
    S3 Build Thread







  10. #9
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,223
    Its annyoing as hell, thinking about torching mine tbh at the moment and getting an s4
    Driving the most secretive S3 on ASN

  11. #10
    Westy's Avatar
    Double Dark Side! Diesel & 8P

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cambridgeshire sometimes Hertfordshire
    Posts
    17,264
    I just have to rev the engine a bit when starting and it seems fine. Makes me look like a sodding chav though.
    8P A3 TDI - 220bhp - 335lbft
    A3 Maintenance Thread
    Bye bye S3 you will be missed.
    S3 Build Thread







  12. #11
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,223
    Quote Originally Posted by Westle View Post
    I just have to rev the engine a bit when starting and it seems fine. Makes me look like a sodding chav though.
    You are though, arnt ya westle? lmao
    Driving the most secretive S3 on ASN

  13. #12
    Westy's Avatar
    Double Dark Side! Diesel & 8P

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cambridgeshire sometimes Hertfordshire
    Posts
    17,264
    Quote Originally Posted by Dani_B19 View Post
    You are though, arnt ya westle? lmao
    How dare you!
    8P A3 TDI - 220bhp - 335lbft
    A3 Maintenance Thread
    Bye bye S3 you will be missed.
    S3 Build Thread







  14. #13
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,223
    Haha, im only messing matey.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  15. #14
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,764
    Mine has a newish maf.
    What do you mean sportstractor? "smoke test"?
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  16. #15
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    Mines doing the same, quite bad after the car's been sat for a few hours. Sounds like a Subaru on start up for about 5 seconds. Starts fine once its hot though.

    Seems to struggle alot when the car is parked on an incline, it's starting to really piss me off
    3.2 V6 with Custom Code VVT Attack Software


  17. #16
    voorhees's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Leafy Warwickshire
    Posts
    14,865
    I've had the same problem...for a while http://www.audi-sport.net/vb/showthr...ght=cold+start

  18. #17
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    There's one thing people haven't tried, the N80 valve, maybe i should give that a bash, might even change the fpr too, it's sounds like a fuelling issue on start up
    3.2 V6 with Custom Code VVT Attack Software


  19. #18
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    3.2 V6 with Custom Code VVT Attack Software


  20. #19
    Westy's Avatar
    Double Dark Side! Diesel & 8P

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cambridgeshire sometimes Hertfordshire
    Posts
    17,264
    Quote Originally Posted by Dani_B19 View Post
    Haha, im only messing matey.
    Nope! You've hurt my feelings now. Bloody Northern Chav
    8P A3 TDI - 220bhp - 335lbft
    A3 Maintenance Thread
    Bye bye S3 you will be missed.
    S3 Build Thread







  21. #20
    finesse's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    London / Anglia
    Posts
    2,814
    ............lol
    Ibiza Cupra TDI

    Gone:

    Audi C5 RS 6 - Stage 2
    Audi 8L S3 - Revo'd

  22. #21
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    Just to let you people know, i fixed my starting issue. I spent lastnight looking for what the hell was wrong, tested everything. In the end i ended up checking around near the pcv system and hey presto!!!

    There are 3 outlets on the left hand side on the intake manifold, 1 on the side and 2 underneath. The culprit was 1 of the outlets underneath. The pipe that goes to the FPR was rubbing on the pcv rubber sleeve and it had managed to make a tiny hole in the pipe. Whipped the pipe off, changed it for some Forge vac line and job done, car starts fine!

    I also had a mess around with the FPR before i found this split hose and it ended up leaking so went the eurocarparts and picked up a 4bar fpr, put it in today and the cars running spot on
    3.2 V6 with Custom Code VVT Attack Software


  23. #22
    RIP S3dave

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    nr Glos
    Posts
    7,139
    same as reported by tuffty some time ago in his build thread

    all the same **** happens to these cars
    **http://www.facebook.com/Badger5Ltd**

    Check out the ever Growing eBay Shop>
    http://stores.ebay.co.uk/Badger-5-LTD?_trksid=p4340.l2563

    Badger 5 Ltd, Queen Annes Gate, Oldends Lane, Stonehouse, Glos, GL10 2DG


    http://www.badger5.co.uk, Tel:01453822880
    bill@badger5.co.uk
    **NEW** Badger5 Section CLICK here>> http://www.audi-sport.net/vb/213-badger-5/

  24. #23
    Chugger

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    North Devon
    Posts
    2,716
    bloody vac leaks. I fitted these the other day, should hopefully see the car out... http://www.dpmperformance.co.uk/forg...99-p-5703.html
    57 A3 2.0 TDI Sportback (140)

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO