Badger5Volks Autos
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    toathus's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    27

    New owner has some questions

    Hello all

    Some of you may already know that i recently took the plunge and sold my golf to move into a 1.8t A3.

    First impressions of the car are great but there are a few things that had to be done to get it perfect.

    The car came with a 3 months warranty from the garage i bought it from so naturally i took it into the approved VAG specialist to get it scanned and booked it in for a cambelt change as i wasn't sure this had been done.

    Just small issue like the hazard relay switch etc

    One of the issues with the car was that the temperature gauge was giving me some strange readings so the thermostat and sender sensor were changed.
    Drove the car to work this morning (25mins of motorway speeds) and the temperature gauge showed 90 the whole way.. Very nice. However upon parking up and waiting in my car for a few mins i switched back on the ignition but the temperature was showing above 90, maybe like 95-100 Is this normal? i understand as the engine is off there would be less cooling but i don't know if i've ever seen a gauge go over 90 on a car like this ?

    Suppose to be getting the car mapped tomorrow but i'm afraid i'm a little paranoid! Engine managment light is on. Car's going in for a VAGCOM tomorrow before the remap but parts will take a while to be delivered and fitted to the car.

    Also i'm not sure why but when i got in my car this morning i drove down my hill and the coolant symbol came up on the DIS? only the icon in orange at the top of the screen so the red symbol did not accompany it. very strange as coolant level is more than sufficient. It flashed up and quickly dissapeared and didn't show on the rest of my journey.

    Thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    i would make sure the issues are sorted out and stay out before remapping imo, could just be dodgy senders/switches?

  4. #3
    1animal1's Avatar
    The Clar!! it mouves!!!

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Sheffield
    Posts
    9,990
    my guess is the coolant tank which you can source from stoke audi for 14, as just bought one to replace our scruffy one (these have a level sensor inside and is often a problem)

    also im thinking that you may have a fan issue, just check the lil fuse box on top of the battery and make sure all the solid fuses are true

    this is where i would start
    Xbox 360 gamer ID : Timffy

    Grey Triumph Sprint 1050 ST
    Silver BMW 535D Tourer - Fully loaded 340BHP 700NM torque
    2009 8P3 S3 Brilliant Red - Sold
    2001 F/L S3 Dolphin Grey - Sold
    1999 Pre F/L Silver A3 1.8T - Sold

  5. #4
    toathus's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    27
    Thanks for the suggestions. I've been looking forward to getting the remap done but now i'm very hesitant. The car is running absolutley fine but there's clearly a few things not quite right. Think i'll call up the company later to inform them i will not go ahead with the map tomorrow

    So, the temperature needle behaviour is not normal? it came back down to 90 after a few seconds after i switched the engine ON..

  6. #5
    toathus's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    27
    Little update on how this is going. Had the car on VAG COM and we had a few errors.

    Dump valve appears to be on it's last legs and the pipe feeding it is split (patched up for the mean time) so this should explain the engine management light. Perhaps the dump valve is OK but the split pipe may be leading VAG COM to flash up dump valve errors?

    As for the temperature gauge, the technician tested the dashboard dials and apparently they are 'sticking' so i'm getting a new one installed. New coolant tank as well as the sensor seems to be knackered.
    Thankfully this is all covered under warranty..

    I'll get some photos up once it's had a little TLC and see what you boys think!

  7. #6
    Welly's Avatar
    VX220 SC Driver :)

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    10,695
    Quote Originally Posted by toathus View Post
    As for the temperature gauge, the technician tested the dashboard dials and apparently they are 'sticking' so i'm getting a new one installed.!
    Sticking? WTF? It shouldn't get up to 95 - 100 in the first place. I was always led to believe that the gauge will not show temps over 90 unless significant. It just sits at 90 unless there is a big rise in temp so not to worry the driver - then will jump up to 100ish if there is a temp issue.

    Anyway, if it's been tested and being done under warranty, who cares? LOL. Hope it sorts it.
    ------------------------------------------------------------------------------------------
    "Marriage is like a coffin and each kid is another nail."
    Homer Simpson





  8. #7
    1animal1's Avatar
    The Clar!! it mouves!!!

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Sheffield
    Posts
    9,990
    sticking needles...never heard of that prob before on these...id get a second opinion, lots of garages coming up with phantom problems these days :/
    Xbox 360 gamer ID : Timffy

    Grey Triumph Sprint 1050 ST
    Silver BMW 535D Tourer - Fully loaded 340BHP 700NM torque
    2009 8P3 S3 Brilliant Red - Sold
    2001 F/L S3 Dolphin Grey - Sold
    1999 Pre F/L Silver A3 1.8T - Sold

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO