Badger5Chris Nott
Results 1 to 23 of 23
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    73

    Traction Control Warning Light Coming On

    Hi all,

    I have a 2000 A3 T-Sport Quattro.
    When I go on a journey of more than 15 minutes the traction control warning light comes on and stays on until I swith the ignition off.
    It then doesnt come back on until another journey lasts at least 15 minutes!
    It doesnt flash it just stays lit up.
    Any ideas?
    Could it be a serious problem?
    Car still seems to drive normally!

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Westy's Avatar
    Double Dark Side! Diesel & 8P

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cambridgeshire sometimes Hertfordshire
    Posts
    17,274
    Is it the only light that comes on or does the ABS light come on too?

    You could do with getting your car scanned really.
    8P A3 TDI - 220bhp - 335lbft
    A3 Maintenance Thread
    Bye bye S3 you will be missed.
    S3 Build Thread







  4. #3
    ianysm's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Midlands
    Posts
    1,002
    Could be a faulty wheel speed sensor?
    AUTOMAP
    Mobile ECU Remapping Services

    automap.remapping@gmail.com
    www.eliteremaps.com

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    73
    Its just the traction control light that comes on.

  6. #5
    voorhees's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Leafy Warwickshire
    Posts
    14,900
    longitude sensor

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    London
    Posts
    40
    Could be a faulty brake switch. You won't know for sure until you get the fault log from a scan.

  8. #7
    mk1chopper's Avatar
    Missing the S3

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bedford
    Posts
    1,095
    Could be your suspension geometry is out, mine came on permantly on my S3 after I had a front spring replaced, after i had the 4 wheel alignment done it went away. But no harm in having a scan done either

  9. #8
    c_dog's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Sussex
    Posts
    99
    This is also a symptom of either the G200 (lateral acceleration sensor) or G202 (longitudinal acceleration sensor) being incorrectly calibrated or faulty on facelift models - I think is the same on pre-facelift. Although as others have said get a scan done and see what codes are found.
    2001 A3 1.8T TQS
    1998 A8 2.8 Auto

  10. #9
    Only me

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    cambridge
    Posts
    126
    could also be the maf, that was the reason it came up on my qts

  11. #10
    gazsutton's Avatar
    I MISS MY LCR!

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    Near Loughborough
    Posts
    39
    this has happend to mine. noticed it the other day was driving, then went round a sharp corner and it came on.
    restarted the engine and it didnt come on again till the next day, restarted it, and again it hasnt been on since.

  12. #11
    landopanda's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Wiltshire
    Posts
    143
    Happend to me a while back and turned out that my haldex control unit was goosed, had to get a new one. Get it scanned then you will know.
    2001 AMK ...Black

  13. #12
    gazsutton's Avatar
    I MISS MY LCR!

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    Near Loughborough
    Posts
    39
    Quote Originally Posted by landopanda View Post
    Happend to me a while back and turned out that my haldex control unit was goosed, had to get a new one. Get it scanned then you will know.
    how much did that cost?????

  14. #13
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    29
    bringing back an old post as i am pulling my hair out with my issue.

    my 2001 S3 amk engine has the traction control light constatntly, i bought the car with the light on.

    I scanned the car and the only fault was lateral acceleration sensor, electric circuit failure, i have had it scanned by audi and ordered a new lat accel sensor at Ł124. my mate is an audi technician and he fitted the new sensor and "zero'd" it off using vag.com. however the fault code would not clear and the light on the dash stayed illuminated.

    He came around tonight to have another bash at it with an older style vagcom which the instructions he has relate to as the first time he did it he had an updated machine and some modules and measuring blocks had been changed and we couldnt get into the relevant section and follow the instruction presicely.

    anyway old software machine used tonight and still it would not work, the fault code would not clear, he ended up manually coding the lateral acceleration sesnor and the light went out but then the ABS light began to flash and when i drove the car it beeped like mad. the 4wd didnt work nor the ABS. we scanned the car and abs came up clean no faults but the lat accel sensor code was still there even thought the light was off.

    he undone his coding and the ABS light went out and traction light came back on, no beeping but still no 4wd.

    we are stumped at this and he is emailing audi technical for assistance but i have a few questions of my own

    would a dodgy maf cause the traction light to come on? if so, would a dodgy maf show up on a vag com scan?

    would a revo remap cause the traction light to come on?

    i hope someone can help as its spoiling my fun in the car, i love it to bits but not being able to take round abouts or bends safely is doing my nut.

    thanks in advance.
    Last edited by cupra20v.t; 5th August 2010 at 21:28.

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    southampton
    Posts
    229
    i am looking to buy a car with this tc light on .. i have read alot about this but whats the most common problem to fix this

  16. #15
    Westy's Avatar
    Double Dark Side! Diesel & 8P

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cambridgeshire sometimes Hertfordshire
    Posts
    17,274
    I wouldn't touch that car until you've seen what the fault codes are! It could be anything from a wheel speed sensor (Ł70) to the Haldex control unit (Ł600).
    8P A3 TDI - 220bhp - 335lbft
    A3 Maintenance Thread
    Bye bye S3 you will be missed.
    S3 Build Thread







  17. #16
    Welly's Avatar
    VX220 SC Driver :)

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    10,695
    Dodgy MAF is the most common, however normally comes on quicker than 15 mins.

    My traction control light is always on, as a sensor on the underside of the master cylinder has gone.

    I haven't changed it deliberately as it doesn't cause problems, and it also means I don't have to turn the traction control off manually....

    Lazy I know...
    ------------------------------------------------------------------------------------------
    "Marriage is like a coffin and each kid is another nail."
    Homer Simpson





  18. #17
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    Lancs
    Posts
    211
    Does a fault in some part of the system actually disable the ESP or just bring the light up to tell you there is a fault?

  19. #18
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    There are quite a few sensors that can bring the esp light on inc MAF

  20. #19
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    southampton
    Posts
    229
    when cars first started the light is off . but if you release hand brake and roll it will come on and stay on untill you switch it of and start it again..
    but you roll car and straght away its on again

  21. #20
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    southampton
    Posts
    229
    Quote Originally Posted by s3dave View Post
    There are quite a few sensors that can bring the esp light on inc MAF
    i used to have a ibiza cupra 1.8t and that was maf that caused the light to stay on.

  22. #21
    Westy's Avatar
    Double Dark Side! Diesel & 8P

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cambridgeshire sometimes Hertfordshire
    Posts
    17,274
    If the light is coming on as soon as you start rolling I'd think it'll be one of the wheel speed sensors.
    8P A3 TDI - 220bhp - 335lbft
    A3 Maintenance Thread
    Bye bye S3 you will be missed.
    S3 Build Thread







  23. #22
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    southampton
    Posts
    229
    Quote Originally Posted by Westle View Post
    If the light is coming on as soon as you start rolling I'd think it'll be one of the wheel speed sensors.
    ok mate cool cheers.. ill get some one to vag com it

  24. #23
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    southampton
    Posts
    229
    right i got the car home and where will i find the ecu plug so i can get vag com on it..

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO